0

Л абрадор ретривърът още в далечното минало е бил познат и използван от английските ловци. Предполага се, че за създаването на породата са послужили нюфаундлендът, пренесен от канадския полуостров Лабрадор, който е кръстосван със старите английски средноръстови кучета. Отличен плувец с добро обоняние и липса на страх от водата.

Лабрадорът е средноръстово късокосместо куче, с елегантно телосложение, еластична кожа и релефно изпъкнали мускули. Височината при мъжките е 56-57 см, а при женските - 54-56 см. Главата е средно голяма и пропорционална на тялото. Челото е плоско, преходът към муцуната - плавен. Муцуната е права, голяма, завършва с развити черни ноздри. Челюстите са масивни и много здрави. Зъбите - бели и развити. Окраската е едноцветна - черна или тъмношоколадова.

Лабрадорът е интелигентно куче с красиво тяло, благороден нрав и стабилна нервна система. Притежава много добро обоняние и послушание. Поддава се лесно на възпитание и обучение. Не търпи бруталност. Не се влияе от капризите на времето. Има нужда от продължителна дневна разходка. Лесно се привързва към стопанина и околните в семейството. Може да се отглежда в градски условия, но в големи помещения и обширен двор.

Освен това лабрадорът е отлично ловно куче и апортьор на отстреляния пернат дивеч. С успех може да се ползва и като гонче в лова на дива свиня или друг едър дивеч. Освен като ловно куче той става и за домашен пазач, полицейско куче за откриване на дрога, водач на слепи хора.