В месеца с много празници чест въпрос е какво да се приготви за впечатляващ десерт или просто за добро сладко похапване. Лора и Стоян от „Бон Апети“ имат тонове отговори и на тези въпроси, както в предаването си по 24Kitchen, така и на bonapeti.bg.
Бадемов сладкиш с тиква
Необходими продукти:
За мармалада:
- 500 г тиква (обелена и почистена)
- 400 г захар
- 1/2 ч.л. сух джинджифил
- 1/4 ч.л. канела
- сокът от 1/2 лимон
За тестото:
- 500 г бланширани белени бадеми
- 250 г захар
- 300 г тиквен мармалад
- 100–150 г брашно + за поръсване
- 3 яйца
- 1 с.л. сок от лимон
За плънката:
- 6 жълтъка
- 6 с.л. захар
Начин на приготвяне:
Тиквата се реже на кубчета. Захарта се сипва в касерола, залива се със сока от лимон и 50 мл вода. Сварява се гъст сироп. Добавя се тиквата и се готви на слаб огън, докато омекне. След това се пасира с джинджифила и канелата. Охлажда се. Жълтъците за плънката се смесват с 6 с. л. вода и захарта и се слагат в касерола на слаб огън да се готвят, докато сместа се сгъсти и стане на пухкава пяна. Охлажда се. От захарта за тестото и 100 мл вода се сварява гъст сироп. Дърпа се от котлона, налива се сокът от лимон, добавят се смлените бадеми и се разбърква. Яйцата се разбиват леко и се добавят към бадемовата смес. Разбърква се и се връща на огъня. Готви се, докато сместа се сгъсти, стане като хомогенна топка и започне да се отлепя от стените на съда. Охлажда се. Към бадемовата смес се добавя мармаладът. Разбърква се. Тестото се прехвърля на плота, поръсва се със 100–150 г брашно и се разбърква, докато го поеме. Не се бърка много, трябва да остане леко лепкаво. Разделя се на две части, от които върху хартия за печене, поръсена с брашно, се оформят кръгове. Върху едната половина се слага сместа от жълтъци. По краищата се оставя борд от около 1 см. Отгоре се поставя другата половина от тестото и краищата се притискат добре. Прехвърля се в тава, заедно с хартията. Пече се 20–25 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. Охлажда се и се сервира. Може да се поднесе със заквасена сметана.
Кокосови палачинки
Необходими продукти:
За палачинките:
- 200 г оризово брашно
- 60 г захар
- 500 мл кокосово мляко
- 6 яйца
- 4 с. л. олио
За плънката:
- 2 банана
- 200 г кафява захар демерара
- 150 г кокосови стърготини
- 100 г бял шоколад + още за гарниране
- 100 мл кокосово мляко
- 100 мл тъмен ром
Начин на приготвяне:
Яйцата се разбиват със захарта. Сипва се млякото и отново се разбива. Накрая се добавя оризовото брашно и се разбива добре. Прецежда се. В намазан с олио тиган за палачинки от сместа се приготвят тънки палачинки. От захарта, кокосовото мляко и ромът се приготвя не много гъст сироп. Шоколадът се накълцва. Бананите се обелват и се намачкват. Кокосовите стърготини се запичат на сух тиган до карамелен цвят. Налива се сиропът и се готви 2–3 минути. Щом се охлади, се добавят шоколадът и намачканите банани. В палачинките се слага от плънката и се завиват. По желание се заливат с разтопен бял шоколад.
Сладки от Алказар
Необходими продукти:
- 200 г брашно
- 200 г захар
- 8 средно големи яйца
- 1 щипка канела
- 1 щипка сол
- кората от 2 лимона
За сервиране:
- 400 мл прясно мляко
- 100 г захар
- 1 пръчка канела
- кората от 1 лимон
Начин на приготвяне:
Жълтъците се отделя от белтъците и се разбъркват с канелата и настърганите лимонови кори. Белтъците се разбиват на сняг с щипка сол и към тях постепенно и при постоянно разбиване се добавя захарта. Жълтъците се изсипват в разбитите на сняг белтъци и се разбъркват внимателно. Поръсва се пресятото брашно и отново се разбърква внимателно. Дъното на тава се застила с пергаментова хартия и върху нея от сместа се оформят кръгли сладки с диаметър 12 см. Пекат се, на няколко пъти, в загрята на 160 градуса фурна, с вентилатор, за 10–15 минути. По желание сладките се заливат с горещо мляко, подсладено със захар и ароматизирано с канела и настъргана лимонова кора.
Тарталети с ябълки и козе сирене
Необходими продукти:
За тестото:
- 250 г брашно
- 170 г краве масло (меко)
- 80 г пудра захар
- 30 г орехи
- 1 жълтък
- 1 ванилия
За плънката:
- 300 г меко козе сирене (френско, без плесен)
- 30 г краве масло
- 1 яйце
- 3–4 червени ябълки
- 1/2 лимон
- 4 с.л. мед
- 2 с.л. кафява захар
- 1 с.л. заквасена сметана
Начин на приготвяне:
Маслото и захарта се разбиват. Добавят се брашното, ванилията, смлените орехи и жълтъкът. Наливат се и 1–2 с. л. студена вода. Забърква се твърдо тесто, което се увива във фолио за свежо съхранение и се прибира в хладилник, за да стегне. Разточва се на тънка кора, нарязва се и с него се покриват формите за тарталети. Излишното се изрязва. Отгоре се поставят парчета пергаментова хартия и се посипват с морска сол. Пекат се около 10 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. Ябълките се нарязват на тънки филийки, поръсват се със захар и се поливат с лимонов сок. Оставят се леко да омекнат. Козето сирене, сметаната, яйцето и 2 с. л. мед се разбъркват добре. Кремът от сирене се разпределя върху изпечените тестени основи. Отгоре се подреждат ябълките, така че да приличат на рози. Намазват се с разтопено масло. Поливат се с останалия мед и се връщат обратно в загрятата на 180 градуса фурна. Пекат се около 15 минути. Сервират се охладени. По желание се поливат с още мед.