0

М иналия уикенд католиците у нас почетоха най-популярното Богородично знамение в света – явяването на Божията майка в португалското градче Фатима пред хиляди свидетели. В чест на чудото стотици католици се стекоха на 11 май в Плевен, където се намира единственият храм у нас в чест на Дева Мария от Фатима.

Преди дни католиците в България почетоха големия празник в чест на явяването на Богородица във Фатима.

 Преди дни католиците в България почетоха големия празник в чест на явяването на Богородица във Фатима.
Никополски диоцез

Самият празник в римокатолическия календар е на 13 май. Според традицията у нас, когато денят не се пада почивен, празникът се посреща в първата събота преди това, обясни Страхил Каваленов, епископ на Никополския диоцез. А целта е повече хора да почувстват смисъла на празника.

Светилището

В момента храмът – светилище в чест на Девата от Фатима, се обслужва от монашески орден. Намира се на бул. „Христо Ботев“ 180. На олтара му има триптих от икони. В центъра стои образът на Пресвета Богородица, явила се пред три португалски пастирчета през 1917 г. Отдясно стои изображението на две от децата – Франсиско и Жасинта. Монсеньор Каваленов информира, че те вече са обявени за светци нa Католическата църква. Образът на малката Лусия стои на отделно платно вдясно от този на Пресветата Дева. Католишкият владика разказа, че докато две от децата умират невръстни скоро след знаменията (самата Богородица им казала, че ще ги вземе на небето), Лусия доживява дълбоки старини.

Трите пастирчета, пред които Дева Мария се явява в продължение на шест месеца между май и октомври 1917 г.

 Трите пастирчета, пред които Дева Мария се явява в продължение на шест месеца между май и октомври 1917 г.
cath.ch

Тя се замонашва, а след кончината й започва процес по беатификация. При него даден праведник първо се обявява за блажен, което е степен преди същинската канонизация. „Реално Дева Мария се явява пред децата общо шест пъти, но само Лусия разговаря с нея и може да я чува. Всеки месец Дева Мария обещава на пастирчетата да пристига отново и отново. Един път й е попречено от местните власти в района на Фатима, които са били атеистични тогава. Но въпреки всичко още същия месец тя отново се явява на малките пастирчета, като продължава със своите откровения. Най-ясното е на 13 октомври, когато е последното явяване на Божията майка. Тогава пред огромно количество поклонници – стотици хиляди са били – слънцето започва да се движи на небето сякаш танцува. Това знамение е известно под името „Танцът на Слънцето“, разказа Никополският епископ (виж блиц с него в по-долу).

Признание

Явяването на Богородица от Фатима се счита и за най-автентичното и безспорно от хилядите свидетелства за появата на Божията майка в различни точки на света. До днес само 20 от тях са получили църковно (духовно, свещеническо) признание.

След края на Първата световна война през 1918 г. избухва грипна епидемия, която отнася в гроба 22 милиона души. Мнозина мислели, че скоро ще дойде краят на света. На фона на това във Фатима се явява Пресветата Дева. За свидетели избира три деца от планинските фамилии Марто и Сантос от близкото селце Алюстрал. Най-голяма е Лусия (род. 1907 г.). Нейните братовчеди са Франсиско (род. 1908 г.) и Жасинта (род. 1910 г.). Децата не умеят нито да четат, нито да пишат. Пасат овцете в долината Кова да Ириа. На катехизис ги учат свещеникът и родителите им. Броеницата, с която се молели, се ограничавала само до две молитви: „Радвай се, благодатна Марийо” при всяко от десетте малки мъниста и два пъти: „Отче наш” в началото на всяка десетица.

Ангелът

Бог обаче избрал именно непокварените души за свои посланици. Първо при тях обаче се явява ангел вестител. Това се случва, докато пасат овцете в Лока до Кабеко, или в малка долинка с формата на мида. Божият пратеник им се представя като посланик на мира и ги моли за молитва. Следващия път ангелът се появява през лятото, когато децата гонят овцете към вкъщи. Той ги поощрява да се молят, като ги информира, че сърцата на Иисус и Мария искат чрез тях да окажат много милосърдие на света. Самите деца са призовани от ангела към подвизи за вярата. Така хлапетата започнали да раздават хляб и плодове, а понякога се въздържали да пият вода. Третия път ангелът се явил есента. Тогава той държал чаша, над която се издигало Светото причастие. От него в чашата се стичали капки кръв. Ангелът коленичил и казал една знаменателна молитва – „Пресвета Троице”. След това децата свидетелстват, че ангелът им дал да пият от Кръвта Христова и изчезнал. Счита се, че по този начин те били подготвени за предстоящата среща с Богородица.

Зеленият дъб

Нейните явления започват точно на 13 май 1917 г. и продължават чак до октомври същата година. Божията майка се показвала на децата край един зелен дъб. В първото явление децата виждат, че една приказно красива жена слиза от небето. Тя започва да им говори, като ги моли да идват на този ден на същото място през следващите шест месеца. Малчуганите били така трогнати, развълнувани и окуражени от красотата на Пресветата майка, че я запитали дали ще отидат при нея на небето. Отговорът бил утвърдителен, но получили също поръчение да бъдат готови да се принесат на Бога за обръщане на грешниците. Децата отговорили положително. След тези думи, както описва Лусия, от ръцете на Дева Мария се появила тайнствена светлина, която обгърнала децата и те се видели в Бога по-ясно, отколкото в най-хубавото огледало.

Пророчествата

В следващите месеци Божията майка дава общо три пророчества, известни като Трите тайни от Фатима. В тях (според разпространената версия) Дева Мария предрича Октомврийската революция, атеизма в Русия и по света, краят на Първата световна война и началото на Втората (след кочината на Папа Пий XI), покушението срещу папа Йоан Павел II.

През май 2017 г. папа Франциск запали свещ и се поклони пред статуята на Дева Мария във Фатима.

 През май 2017 г. папа Франциск запали свещ и се поклони пред статуята на Дева Мария във Фатима.
vaticannews.va

Дева Мария разкрила още, че Бог, Който е любов, иска да спаси хората чрез разпространение по света на култа към Непорочното сърце на Мария. Благодарение на него много хора ще бъдат спасени от ада. А ето и трите тайни, разказани от Лусия дош Сантош, която по-късно става монахиня:

Първа тайна

"Богородица първо ни показа голямо огнено море, което беше сякаш под земята. Потопени в този огън, демоните и душите бяха сякаш прозрачни, черни или бронзови въглени с човешка форма. Те плуваха сред пожара, носени от пламъците, които излизаха от тях самите заедно с облаци от дим, като падаха на всички страни подобно на падащите искри в големите пожари, без тегло и без равновесие, сред крясъци и стонове от болка и отчаяние, които вдъхваха ужас и ни караха да треперим от страх. Демоните се разпознаваха по ужасните отвратителни форми на страшни и непознати животни, но бяха прозрачни и черни."

Втора тайна

"После нашата Небесна майка ни каза с доброта и тъга: "Видяхте ада, където падат душите на нещастните грешници. За да ги спаси, Бог иска да установи в света предаността към моето непорочно сърце. Ако направят това, което ще ви кажа, много души ще се спасят и ще имат мир. Войната скоро ще свърши, но ако не престанат да обиждат Бога, по време на понтификата на Пий XII ще започне нова война, още по-лоша. Когато видите една нощ, озарена от непозната светлина, да знаете, че това е големият знак, който Бог ви дава, че се готви да накаже света за неговите престъпления с война, глад и преследване на Църквата и на светия отец. За да попреча на това, ще дойда да поискам обръщането на Русия към моето непорочно сърце и удовлетворителното причастие през първите съботи. Ако приемат моите искания, Русия ще се обърне и ще имат мир; ако ли не, тя ще разпръсне своите грешки по света, предизвиквайки войни и преследвания на Църквата. Добрите ще бъдат подложени на мъчения, светият отец ще има много да страда, различни нации ще бъдат заличени. Накрая моето непорочно сърце ще възтържествува. Светият отец ще ми посвети Русия, която ще се обърне и на света ще бъде даден период на мир."

Трета тайна

"Накрая видяхме от лявата страна на Божията майка, малко по-нависоко, един ангел с огнен меч в лявата си ръка. Той блестеше и от него излизаха пламъци, които сякаш щяха да запалят света; но те гаснеха, щом срещнеха сиянието, което се излъчваше от дясната ръка на Божията майка, насочена към него. Ангелът, сочейки към земята с дясната си ръка, каза със силен глас: "Покаяние! Покаяние! Покаяние!". И в една безкрайна светлина, която е Бог, подобно както се виждат хората, като минават пред огледало, видяхме един епископ, облечен в бяло, и усетихме предчувствието, че това е светият отец.

И разни други епископи, свещеници, монаси и монахини, които се изкачваха по стръмна планина, на чийто връх имаше един голям кръст, направен от груби дървета, сякаш бяха от корково дърво с кората. Светият отец, преди да стигне дотам, прекоси един голям, наполовина разрушен град и полутреперещ, с олюляваща се крачка, изтерзан от мъка и страдание, се молеше за душите на труповете, които срещаше по пътя си. Като стигна върха на планината и коленичи пред големия кръст, той бе убит от група войници, които стреляха няколко пъти по него с огнестрелно оръжие и със стрели. И по същия начин загинаха един след друг другите епископи, свещеници, монаси и монахини и други хора миряни, мъже и жени от различни класи и с различно положение. Под двете рамена на кръста имаше два ангела и всеки държеше стъклена лейка в ръка, в които събираха кръвта на мъчениците и с нея поливаха душите, които се приближаваха към Бога."

Натиск

По онова време децата са репресирани и преследвани от власите, не само общинските, но и от църковните. Затваряни са и са обработвани от полицията с цел да „си признаят“, че са си съчинили цялата история с Богородица, ала хлапетата категорично отказали. По това време знаменията вече се разчули, а на мястото пристигали поклонници от близо и далеч.

Дева Мария изисквала практикуването всеки ден на броеницата с цел войната да свърши. Тя възвестила, че на последното й явяване ще се случи невиждано знамение.

На 13 октомври 1917 г. се събира огромна тълпа богомолци, наброяваща от 70 до 130 хиляди. Пристигат журналисти от много краища на света. Дева Мария тогава прави обещаното чудо. Това бил танц на слънцето, който видели всички. То изпълнило три пъти танца в небето, въртейки се около оста си, и се спряло. В един момент започнало стремително да пада към земята. Изглеждало сякаш ще настъпи космическа катастрофа, която ще смаже земята. Хора от различни обществени класи, вярващи и невярващи, падали на колене, крещейки, с ужас молели за милосърдие и съжалявали за греховете си. Но в един момент порядъкът на битието се възстановил и Слънцето заело нормалното си положение на небето.

Според духовници соларното знамение е отговор на неверието на хората. Малко преди да отлети Дева Мария помолила на мястото на срещите да й бъде направен параклис.

Две от децата се качиха на небето

Скоро Божията майка, както предрича при една от срещите, прибира две от децата. Жасинта и Франциск стават жертва на върлуващия тогава в Европа испански грип.

Франциск се разболява скоро след явленията. Преди смъртта си той се изповядал и приел Светото причастие. След това казал на сестра си: „Днес съм по-щастлив от теб, защото имам в себе си скрит Господ Исус”. Починал на 5 април 1919 г. в болницата в Лисабон. Сестра му също го последвала. Близките на Жасинта казват, че в часа на смъртта й лично Дева Мария дошла да я прибере на небето. Третото пастирче - Лусия дош Сантош, впоследствие става монахиня кармелитка. Записките с нейните видения са изпратени във Ватикана в запечатан плик. Те стават популярни като трите тайни от Фатима. И до днес витаят съмнения, че всички пророчества на Богородица са оповестени.

Монсеньор Страхил Каваленов: Богородица не е говорила за Трета световна война

- Монсеньор Каваленов, от кога функционира храмът „Дева Мария от Фатима“ в Плевен и той ли е единствения с това име в България?

- Да, няма друг. Датира от поне 10-15 години. В момента за него се грижат отците францисканци конвентуалци (монашески орден- б.р.)

Храмът Дева Мария от Фатима в Плевен се оказа тесен да побере поклонниците, пристигнали миналата събота.

 Храмът Дева Мария от Фатима в Плевен се оказа тесен да побере поклонниците, пристигнали миналата събота.

- Има ли нещо по-специфично в литургично отношения, посветено на празника?

- Изпълнява се една хвалебствена песен. Тя е по мелодия, създадена за Дева Мария от Лурд (друго явление на Божията майка-б.а.), като е трансформирана за Девата от Фатима.

- Има различни интерпретации на посланията и пророчества, които Дева Мария дава при явяванията си край Фатима. Как гледате на информациите, че Тя е предупредила за опасността от Трета световна война?

- Поне ние не знаем да е говорила за това. По-скоро Божията майка е призовала Човечеството да се откаже от греховния начин на живот чрез връщане към християнската вяра. Това, е което Девата ни предписва в своите явления край португалското градче Фатима преди повече от 100 години.

- Вие как тълкувате Фатимската Богородица като знамение Свише?

- Дева Мария е нашата майка. Цялото човечество й бе поверено след Кръстната смърт и Възкресението на Христос. Оттогава тя се грижи за всички нас, носи ни в сърцето си. Ето защо в такива моменти, които са трудни за човечеството, каквото е било и времето през XIX-XX век, тя ни се явява и изпраща своите послания, за да може да ни предпази от изпитания и фалити, да ни подготви за трудностите.