0

Н а 9 декември православната църква отбелязва зачатието на Света Анна - майка на Дева Мария. Ето какво гласи преданието.

Праведници

На три дни път от Йерусалим се намирал малкият градец Назарет. Там живели праведните Йоаким и Анна, които светата Църква нарича „богоотци”. Йоаким произхождал от Давидовия род, а света Анна - от рода на Аарон. Били много щедри, милосърдни. За себе си изразходвали само една трета от доходите си. Другата трета жертвали за храма, а последната трета раздавали на бедните. Всекидневна скръб обаче помрачавала живота на тези добри хора: нямали деца. У израилтяните това се считало за голямо нещастие, понеже бездетните родители се лишавали от надеждата да имат за свой потомък очаквания Месия.

Отчаяние

На един от големите празници Йоаким дошъл със свои роднини в Йерусалимския храм. Искал да принесе жертва на Бога, но първосвещеникът започнал да го укоряла, че заради греховете му Бог не го благословил с деца и затова не бил достоен да принася жертва. Йоаким се натъжил дълбоко и не пожелал да се върне вкъщи. Отишъл в пустинята, където прекарал в молитва и строг пост 40 дни. Молел се усърдно Бог да се смили над него, да извърши чудо - да стане и той баща, както някога Авраам станал баща в дълбоки старини.

Молитва

Вестта за терзанията на Йоаким в Йерусалим стигнала в Назарет до Анна. И като мъжа си почнала също тъй горещо да се моли на Бога да я дари с рожба. Веднъж, като работела в домашната си градина, видяла сред клоните на едно дърво гнездо с малки птиченца. Гледката на това щастливо гнездо я хвърлила в още по-голяма скръб.

Най-старото изображение на Света Анна. Фреска от Фарас, Египет, VII век.

 Най-старото изображение на Света Анна. Фреска от Фарас, Египет, VII век.
upload.wikimedia.org

„Само аз, Господи - казала тя със сълзи на очи, - съм мъртва и безжизнена. Цялата природа те прославя със своите плодове. Всички се радват на свои деца. Само аз съм бездетна като безводна пустиня... Господи, Господи! Ти си дарил на Сарра в старините й син. Чуй и мене. И аз ще Ти принеса роденото от мене в дар, за да бъде благословено в него Твоето милосърдие!“

Явление

Анна вложила цялата си душа в тая молитва. И ето - ангел Господен застАннал пред нея и й казал: „ Анно, Анно, твоята молитва е чута. Твоите вопли преминаха облаците. Твоите сълзи капнаха пред Господа. Ти ще родиш благословена дъщеря, заради която ще бъдат благословени всички земни родове. Чрез нея ще бъде дадено спасение на целия свят. Ще я наречеш Мария.“

Обет

Анна веднага дала обещание, че ако роди дете, ще го даде в служба на Бога.

Щастливите съпрузи се срещат в Йерусалим.

 Щастливите съпрузи се срещат в Йерусалим.
svetlinatanahrama.com

След това ангелът Господен се явил и на Йоаким и му казал: „Бог чу твоята молитва. Жена ти Анна ще роди дъщеря, която ще бъде ваша обща радост. За да се увериш в моите думи, иди в Йерусалим!“ Щастливите съпрузи се срещнали в Йерусалим, където принесли заедно жертва в храма.

Посвещение

Като навършила три години, Мария била заведена в Йерусалимския храм. Тъй родителите й изпълнили обещанието си: предали своята единствена рожба в служба на Бога. Йоаким починал на 80-годишна възраст. Като остАннала сама, света Анна се преселила от Назарет в Йерусалим. Сдобила се с жилище близо до дъщеря си. Молела се постоянно в храма до своята смърт.

Най-дългата нощ

Църковният празник е намерил отражение и в родния фолклор. Там празникът се нарича Янино или Анино зачатие, Аньовден, Анино въведение, Света Анна Каталина. Денят се свързва и с обръщането на Слънцето - денят започва да расте колкото просено зърно или колкото скок на тригодишен елен. Нощта срещу празника се смята за най-дългата в годината (по стар стил празникът е на 22 декември). На този ден млади жени и бременни не трябва да работят, за да раждат по-лесно и да не се разболеят децата.

Не бива да се боядисват дрехи, защото на този ден започват родилните мъки на Богородица и затова тя си е боядисала дрехите в черно. Забранява се работа с вълна, за да се раждат живи агънца, за да не окуцяват домашните животни, за да не нападат вълци стадата и овчарите. Света Анна е празник на самодивите, затова мъжете не излизат извън село, за да не срещнат прекрасните, но зли създания. На този ден се внимава какъв ще е полазникът - първият гост в къщата. Ако той е мъж, през годината ще се раждат повече мъжки животни. Ако е добър човек, годината ще е здрава и плодородна. На света Анна моми гадаят за женитба. Вечерта преди празника засяват символично зърна в гърне, пълно с вода, в която слагат клонки от вишна или ябълка. Ако до Нова година семената покълнат или клонките се разлистят, това е знак за скорошна сватба.

Ако кокошка прескочи къщния праг, годината ще е несполучлива, защото кокошката рие с краката назад.

Закриля брака

По света Света Анна е покровител на канадската провинция Квебек, на френския полустров Бретан, на град Детройт и щата Кънектикът в САЩ, на родилките, миньорите, на брака, на майчинството, на семейството, на бременните, девиците и вдовиците, на конниците, вехтошарите, стругарите, шивачките и плетачките на дантели.