0

200 000 поклонници чакаха от преди зазоряване папа Франциск във Фатима пред храма на Мадоната. Светият отец, който бе на четиридневно посещение в Португалия за католическия фестивал на младежта, кацна с хеликоптер на сакралното за вярващите място, на 130 км северно от Лисабон. Пътуването му до Португалия бе знаково, защото показа връзката на младите с религията и доверието, което имат към самия папа. В Лисабон се събраха 2,5 милиона души на молитва с него - нещо невиждано досега в историята на града.

Майката

Параклисът на Мадоната от Фатима е изграден на мястото, където през 1917 г. тя се явява на три овчарчета и прави три пророчества. Оттогава няма папа, който да не е посещавал по няколко пъти това свято място.

Папата се моли пред Мадоната от Фатима.

 Папата се моли пред Мадоната от Фатима.
gettyimages

Верен на себе си, Франциск се отказа от предварително подготвеното слово и непринудено се обърна към стотиците хиляди вярващи. Сред тях имаше много болни, търсещи изцеление. Той помоли всички да затворят очи и да усетят присъствието на Мария. Папата посочи малкия параклис без врати, който винаги е гостоприемен и всеки може да влезе. Той напомни, че това е домът на Майката, която винаги държи сърцето си отворено за всичките си деца без изключение. Светият отец отбеляза: „Първата поклонничка в света е Божията Майка.

Нелечимо болни бяха доведени за молитвата.

 Нелечимо болни бяха доведени за молитвата.
gettyimages

Скоро след Благовещение, когато разбира, че ще роди Господ, тя, тичайки, отива при своя бременна братовчедка, която е в напреднала възраст. Винаги, когато има проблем, когато я призоваваме, Дева Мария бърза и идва при нас“. Франциск помоли дошлите вярващи да погледнат образа на Богородица и да помислят: какво ми казва Мария като майка? И отговаря: тя ни сочи нещо мъничко в сърцето ни, което не работи както трябва. Но тя показва и на Иисус сърцето на всеки един от нас.

Украйна

На поклонението във Фатима дойдоха и украински бежанци, на които понтифът обърна специално внимание. Самото му посещение сега на това свято място има особено значение, още повече че той вече е бил там през 2014 г., когато канонизира две от трите овчарчета, на които се е явила Дева Мария. Сега Франциск има проблеми с придвижването и въпреки че бе в инвалидна количка, се качи на вертолета и отиде до Фатима.

Трите овчарчета

 Трите овчарчета
Уикипедия

Този жест може да бъде пряко свързан с друг, който той извърши малко повече от месец след избухването на войната, когато посвети на Русия и Украйна Непорочното сърце на Мария. Връщането на Русия към християнската вяра е поискано в едно от пророчествата на Богородица във Фатима. През март 2022 г. Франциск се молеше: „Изгубихме пътя на мира. Забравихме урока от трагедиите от миналия век, жертвата на милиони паднали в световните войни... Избави ни от войната, запази света от ядрената заплаха“.

Пророчествата взривяват целия свят

Дева Мария се явява на три овчарчета - Лусия, Хасинта и Франсиско, на скалата Ирия във Фатима между 13 май и 13 октомври 1917 г. Светилището, изградено на мястото на виденията, е едно от най-важните за католиците в света.

В неделя, 13 май 1917 г., три дечица - Лусия и братовчедите й Хасинта и Франсиско, които са брат и сестра, пасат овце. Лусия вижда жена, по-блестяща от слънцето, облечена в бяло и с броеница в ръце, която им казала да идват всеки ден на същото място в продължение на три месеца и да се молят. Предсказва смъртта на Франсиско и Хасинта, която се случва - децата умират от испанския грип.

Трите овчарчета разказват, че Божията майка им доверява три пророчества, известни като тайните на Фатима. Оцелялата Лусия ги пази дълга години. Първите две разкрива през 1941 г., а третото е публикувано от папа Йоан Павел Втори чак през 2000 г.

Първото видение представлява ада, второто - спасяването на душите и обръщането на света към християнството. С думите на Богородица се свързва съдбата на Съветския съюз, избухването на Първата и Втората световна война и множество катаклизми, включително опита за убийството на папа Йоан Павел Втори през 1981 г. Заради голямата пауза до разкриването на третото пророчество съществуват много и разнообразни хипотези за съдържанието му. Затова Йоан Павел при посещение в Португалия, когато Лусия все още е жива, решава да публикува текста. Това обаче не води до по-малко тълкувания, защото съдържанието му е апокалиптично и се свързва с покаянието в света. Така с това видение се обвързва ядрената война, а папа Бенедикт дори обяснява с него и трагичните разкрития за насилието над деца в католическата църква. Днес третото пророчество отново набира популярност в светлината на войната в Украйна.