0

В се повече се увеличават в последно време християнските знамения. Това за какво е знак, чудят се милиони земляни. Последното се случи в Мексико. Там една статуя на Дева Мария заплака. Скулптурата смая посетителите на църква в общността Ел Канал, щата Колима. Там чудото бе документирано с безброй снимки и видеоклипове, показващи как по бузите на майката на Иисус Христос се стичат истински сълзи. Пастори коментират, че те не се дължат на някакъв теч в сградата или някаква друг физичен процес като кондензация, а по всичко личи, че източникът на течността са точно очите на Божията майка. 

Начало

Знамението е наблюдавано за първи път в средата на ноември. Досега хиляди поклонници и дори скептици са посетили храма, за да се убедят с очите си в Божието чудо. Оттогава фотоси и видеа са споделяни хиляди пъти в социалните мрежи. Всички те показват капки прозрачна течност, които излизат от очите на статуята и се стичат по лицето й. 

Възпаление

Някои от очевидците изтъкват, че очите на Девата са придобили същите възпалителни процеси като на жив човек. Те са станали зачервени, както когато ние плачем.

Виктор Рамос споделя, че докато е бил в църквата, знамението се е появило току пред него, а няколко капки са паднали на пода. 

Статуята заплакала преди дни, учените оспориха чудото.,  

 Статуята заплакала преди дни, учените оспориха чудото.,  
the-express.com/CEN

Както Рамос, така и много други местни жители вярват, че зад предполагаемото чудо се крие по-дълбок смисъл. Според теориите сълзите на Дева Мария от Колима са свързани с всекидневното насилие в региона. Към октомври 2023 г. там са потвърдени 702 умишлени убийства заради наркотици или нещо друго. Рамос добавя: „Можем да го свържем с нивата на насилие, които се наблюдават тук, в щата Колима, а също и тук в нашата общност.“ 

Някои обаче гледат по-глобално, като казват, че предстоят големи бедствия в Америка и по цял свят, междуособни войни, земни трусове и изригване на вулкани. Възрастна жена коментира, че това може да е знак за нов вирус, който човечеството пак ще изпусне от лабораториите си.

Посетителят Мария Мерседес Ернандес все пак си пожела: „Мир, нека Девата ни даде мир в Колима и в целия свят.“ 

Скептици

Има хора, които обаче не вярват в това, включително професор Луиджи Гарлашели. По неговото мнение статуите имат способността да абсорбират влагата от помещението, което се дължи на материалите, от които са произведени. „Но пък да освобождават влагата точно през очите“, опонират му местни християни.

Ридаещите статуи на светци, Богородица или самия Иисус Христос изобилстват през последните няколко десетилетия. 

ДНК анализ

Случаите през последните десетилетия са поне 50. Тъй като науката вече е доста напреднала и може да разкрие всяка измама с химически или ДНК анализ, католическата църква като цяло не бърза да обявява тези религиозни явления за чудо. Досега един от най-автентичните случаи идва от Япония. Там през 1973 година глухата монахиня Агнеса Сасагава съзира, че от една дървена статуя на Пресветата Дева в църквата  капе кръв.

За чудото с дървената Дева, разказва сестра Агнеса.

 За чудото с дървената Дева, разказва сестра Агнеса.

Знамението се наблюдава на интервали между юни и септември. Според някои тълкувания това е свързано с войната от Йом Кипур в Светите земи, водена от коалицията на арабските страни срещу Израел. Тя се случва същата година в периода 6-25 октомври. Сраженията са основно на Синайския полуостров и на Голанските възвишения.

101 пъти

Сестрите от църковната общност свидетелстват, че Девата е ронила сълзи точно 101 пъти, като чудото се повтаря и през зимата на 1974 година. При някои от явленията се наблюдава избиване на пот по снагата на Дева Мария – по челото и врата й текат сълзи. Случаят става още по-загадъчен, когато сестра Агнеса получава стигми на лявата си длан, откъдето също започва да капе кръв. 

Епископът на град Ниигата, Джон Шоджиро Ито, поръчва научно разследване, което продължава цели осем години. В него професорът по правна медицина Сагисака от Университета в Акита потвърждава, че както червената субстанция, така и сълзите и потта без съмнение имат човешки произход. 

Ватиканът изследва Мадоната от Чивитавекия 

Все още се спори за чудесата в Чивитавекия. През 1995 г. италианското семейство решава да измоли от небесата здраве за своя малък син, като поставя в двора си чисто нова статуя на Дева Мария. Един ден дъщеря им, която всекидневно носи цветя на Мадоната, забелязва, че по бузите й текат кървави сълзи.

Мадоната в Италия плаче с кървави сълзи.

 Мадоната в Италия плаче с кървави сълзи.
гedistatic.it

Детето веднага изтичва при родителите си, а те скоро информират местния свещеник. Ватиканът, който е традиционно скептичен към такива чудеса, конфискува статуята и я дава за лабораторен анализ на собствените си експерти. Те откриват, че кръвта е човешка.