0

С ветовноизвестният поклоннически маршрут на пилигримите Ел Камино, за който се казва, че минава точно под Млечния път, има и български вариант. И той не е по-малко свещен или по-къс като разстояние. От 5 години богомолци опитват да наложат традицията да се прави поход по пътя на мощите на свети Иван Рилски от XV век.

 Стенопис - Пренасяне мощите на Св. Иван Рилски.

  Стенопис - Пренасяне мощите на Св. Иван Рилски.
holypath.eu

„Ел Камино, който започва от Франция, изкачва Пиренеите от изток на запад през цяла Северна Испания, за да стигне до крайната точка – катедралата „Свети Яков“, където са погребани останките на светеца в гр. Сантяго де Компостела, е 800 км. Българският маршрут е около 700 км, разказа пред „Телеграф“ един от неговите организатори Паскал Пиперков.

Традиция

Този път е не просто физическо разстояние, а лично духовно преживяване. Една от причините е, че преминава през десетки манастири и свещени места. През 1469 г. по време на най-тъмните години на турското робство е било от изключителна важност да се състои това тържествено шествие, за да се подкрепи изтерзания български дух. След падането на България под игото на Османската империя през 1393 г. хиляди духовни средища са разрушени и опожарени, а ценните книги и ръкописи – изгорени. Твърди се, че в средата на XV век няколко родолюбиви монаси от Рилската обител отиват в Серско в имението на сръбската княгиня Мария. Тя е съпруга на вече покойния султан Мурад II. Монасите имали информация, че само тя може да убеди настоящия султан Мехмед II да издаде указ за пренасяне мощите на свети Иван Рилски от Търново в Рилския манастир. Възрастната вече „царица Мара“ предприема дълго и опасно пътуване от Серес до Константинопол и успява да убеди самия султан Мехмед Завоевателя да разреши тържественото пренасяне на мощите на християнския светия.

Шествието

Шествието тръгва през 1469 г. и навсякъде е посрещано и придружавано от народа, който търси упование, изцеление и спасение от свети Иван Рилски. Безброй били чудесата и даровете по пътя на мощите от Търново, през Никопол, Плевен, Враца, Луковит, София, Дупница до основания от отшелника манастир. Не била случайна тази голяма обиколка през всички оцелели духовни средища – за да се докоснат повече българи до благодатта на светинята. По целия този път и до днес съществуват множество църкви и манастири, легенди и обреди, свързани с Рилския чудотворец. Специалният ковчег и покров на мощите бил обсипван с дарове по пътя през половин България. Оттогава е вярването, че който иска да започне някаква важна работа, да предизвика съществена промяна в живота си, да излекува себе си, близките си, да измоли помощ Свише, е най-добре да мине точно по този път.

Възобновяване

Ентусиасти вече пета година организират преминаване на този поклоннически маршрут. Твърдят, че той е съобразен с описанието на пренасянето мощите на свети Иван от тогавашния съвременник дякон Владислав Граматик в „Рилска повест“. Има сведения, че преди години по този път е минал и лечителят Петър Димков. Сега преподавателите от Велико Търново Паскал Пиперков и Евгени Коев са успели да създадат организация за ежегодно провеждане на похода от 1 юли до 12 август.

Етапи

Маршрутът е разделен на 5 етапа, като всеки може да се включи откъдето и когато му е удобно в зависимост от времето и възможностите си. Ежедневните преходи са по 15 км. Прави се църковна лития под егидата на БПЦ. Тръгва се на 1 юли от Велико Търново. Минава се през много свети места - патриаршеския манастир „Света Троица“, Шишмановата крепост в Никопол, Кайлъшкия манастир „Св. Георги“ в Плевен, Садовския манастир, пещерата Проходна – скален манастир „Св. Марина”, Карлуковски манастир „Успение Богородично“, Искрецки манастир „Успение Богородично“, Мърчаевски манастир „Света Троица“ и др.

Пътят минава през градове и села. Спи се в манастири, в къщи за гости, църковни дворове, понякога в читалища или кметства. Хоругвите нощуват в местните храмове. На 12 август поклонниците финишират в Рилския манастир и гроба на свети Иван над него.

Маршрутът все още няма целево изградена инфраструктура и маркировка, поради което самостоятелното му преминаване не се препоръчва, съобщават организаторите.

Всеки сам решава какво иска от Бога и как да го поиска. Този поход е за онези, които желаят чрез духовен подвиг – молитва в съчетание с физическо усилие, да измолят чудо или помощ от свети Иван Рилски.

Изисквания към участниците

Записването за „Светият път“ става на сайта (holypath.eu). Изискването към участници е да следват ръководството на групата и да са толерантни към съпътстващото православно богослужение. Необходимо е още всеки да разполага с нужната туристическа екипировка - удобни обувки, дъждобран, фенерче, специфични лични медикаменти, палатка, постелка, спален чувал и др. За преходите извън градовете и селата се изисква и медицинско свидетелство, документ за застраховка и декларация за участие на собствена отговорност (по образец). Онези, които ще нощуват по „Светият път“ трябва да си направят онлайн регистрация минимум 7 дни преди включване в похода.