0

В края на август оттатък океана почетоха 12 години от кончината на първия човек, стъпил на Луната, Нийл Армстронг. Мнозина християни обаче отбелязаха, че мисията на НАСА не би имала този фамозен успех, ако другият астронавт с него нямаше толкова силна вяра в Бога. Нещо повече, той извършва първото причастие на Луната, нещо, което няколко години се крие в строга тайна от НАСА.

Благословия

Когато поемат на мисията с неизвестен край, Бъз Олдрин отива при своя свещеник с въпроса - ако Господ го запази жив и му позволи да стъпи на месечината, как да почете това историческо събитие. Така двамата стигат до идеята в знак на благодарност да направи църковното тайнство – причастие. Самият Олдрин служи като старейшина в Презвитерианската църква на град Уебстър. Оттам получава разрешение да вземе със себе си осветени хляб и вино, символизиращи тялото и кръвта на Христос.

Кацане

Когато лунният модул „Игъл“ на „Аполо 11“ каца в Морето на спокойствието (зона от Луната) на 20 юли 1969 г., астронавтите Нийл Армстронг и Бъз Олдрин трябва да направят нещо трудно - да изчакат малко. По план те трябва да отворят вратата на своя лунен модул и да стъпят на повърхността на един напълно нов и непознат за човечеството свят. Но от контролния щаб на полета им нарежат да направят кратка пауза, за да съберат сили преди голямото събитие. В този момент Олдрин използва времето, за да направи първото християнско тайнство, извършвано някога от човек извън Земята. Дотогава хора са се молили в Космоса. Това вероятно първи е направил в орбита космонавт №1 Юрий Гагарин, за когото руснаците криели в дълбока тайна, че е много религиозен.

Колегата му от САЩ обаче е решен да надгради християнската традиция в Космоса. Докато с Нийл се подготвят за следващата фаза от своята мисия, Олдрин се включва в комуникационната система и започва разговор с наземния екип. Той казва следното: „Бих искал да помоля за няколко минути мълчание и да поканя всеки човек, който и където и да е, да помисли за момент за събитията от последните няколко часа и да благодари по свой собствен начин“.

След това посяга към виното и хляба, които носи - първите напитки и храни, изливани или консумирани някога на Луната.

Гравитация

„Налях виното в сребърния бокал, който църквата ми даде. При една шеста гравитация на Луната виното се изливаше бавно и грациозно нагоре по стената на чашата“, споделя Бъз по-късно. След това той прочита малко слово, което собственоръчно е написал. Армстронг гледа тихо, но не взема участие в Господнята вечеря. След това слуша словото, собственоръчно написано от Олдрин. То е пасаж от Библията, говорещ, че без Бог човек нищо добро не може да постигне: "Аз съм лозата, вие сте пръчките, който пребъдва в Мене, и Аз в него, той дава много плод, защото, отделени от Мене, не можете да направите нищо" (Йоан 15:5).

Атеисти

По-късно Олдрин съжалява, че лунната церемония не е излъчена пред очите на целия свят. Основната причина това да не се случи е Маделин О'Хеър – лидерката на атеистите в САЩ в ония години. Тя се бори за отделянето на Църквата от държавата и през 60-те години на миналия век вече има успехи в борбата си срещу задължителните молитви в училище и цитирането на библейски пасажи по време на уроци. Година преди знаменателния полет именно атеистката съди американската космическа агенция НАСА, като иска забраняване на практикуване „на религията на Земята, в Космоса или около Луната“. А повод за шумния процес става мисията „Аполо 8“ през 1968 година. Тогава астронавтите Франк Борман, Джим Ловел и Уилиам Андерс прочитат от обратната страна на земния спътник откъс от Битие:

„За всички хора на Земята екипажът на "Аполо 8" има следното съобщение: В началото Бог създаде небето и земята, и земята беше гола и пуста, тъмнина се разстилаше над бездната"...

Въпреки че в крайна сметка искът на О’Хеър е отхвърлен от Съда, той стряска служителите на НАСА, които се притесняват, че всяка явна проява на религиозност може да донесе на агенцията ново съдебно дело. Заради всичко това, когато Олдрин споделя на мениджъра на екипажа за плановете си да излъчи в ефир причастната си служба, последният му казва да действа, но да запази „коментарите си по-общи“. Друга неофициална версия обаче реди, че християнинът-астронавт е пазил в тайна намеренията си до последно. Така не само в ЦУП (Центъра за управление на полета), а и Армстронг е бил изненадан, че Бъз се моли и взима причастие.

Неделя

Днес това събитие се нарича – Неделята на лунното причастие, което все още се празнува в Уебстър. Там се пази и сребърният бокал от космическото причастие, и листът с библейските слова, четени на близо 400 000 км от нашата планета.

Интересно е да се отбележи още, че първите хора стъпили на Месечината са набори, родени през 1930 г. Бъз Олдрин се оказа по-дълголетния от двамата, като след само 4 месеца ще навърши 95 лета.

Астронавтът доживя 94 лета

През 2010 г. в своите мемоари Бъз Олдрин се пита дали е постъпил правилно и дали със своя акт не е обидил милионите представители на другите религии на Земята. „Ние бяхме дошли в Космоса в името на цялото човечество – било то християни, евреи, мюсюлмани, анимисти, агностици или атеисти“, пише той. И заключава: „Но по това време не можех да измисля по-добър начин да отбележа успеха на „Аполо 11“ от това да благодаря на нашия създател Бог“.