0

Н а 27 август се почита паметта на Свети Фанурий. Той не е особено популярен по нашите географски ширини, даже мнозина подминават иконата му в храмовете, ако въобще я има. Той обаче се счита за безотказен помощник на християните в партньорските отношения и съпружеския живот. Има множество свидетелства за това как след изповед, причастие и гореща молитва пред неговия лик стари моми и ергени са открили дългоочаквания спътник в живота. Но светията помагал и за други житейски проблеми.

Помощ

Хора от близките около София села разказват, че много помощ за получили в храма-параклис „Св. Троица“ до Суходолското езеро (т. нар. Суходолски манастир), където има чудотворна икона на светеца. Там търсещите помощ от Фанурий за любов, но и за работа или здраве изпълняват и прастар християнски обичай. При него се носи 1 кг брашно. Свещеникът чете молитви на оставените пакети, след което миряните ги взимат и ги занасят в домовете си. Там трябва да се слагат свещичка в брашното, докато четат специална молитва към Св. Фанурий седем дни. Накрая се прави питка, която се разделя на 9 парчета и се раздава. Всяка неделя в храма също се чете акатист към мъченика от 10 часа.

Хората разказват, че мястото е наистина специално и бог чува молитвите им за всичко, но най вече за задомяване. Там е имало светилище още през античността, а по-късно голяма обител. Храмът днес се намира непосредствено до Околовръстния път на София, в югозападната му част, от Суходол посока жк „Люлин“ вдясно.

Тодор Живков

Миряни разказват, че по Татово време там е имало само гола поляна с камък и кръст – спомен за манастир с чудотворни икони на Богородица и на Св. Фанурий, съществувал през Средновековието. Възрастни хора споделят още, че според преданията в района на манастира е имало българско селище, което с нашествието на турците било разрушено, а жителите му изклани. Народната памет е съхранила мястото като свято и хората продължавали да го почитат през вековете.

През 1957 г. тракторист, както орал, случайно попаднал на камък...

Цялата статия може да прочетете в броя на 23 август (сряда) на в. „Телеграф“ и неговото приложението „Чудеса и Вяра“. Не изпускайте още уникални и интригуващи четива в приложението за духовност на България, което излиза всяка сряда с вестник „Телеграф“.