0

Х иляди българи вече имат в домашните си иконостаси лика на св. Паисий Светогорец благодарение и на „Телеграф: Чудеса и Вяра“. По повод 12 юли, неговия църковен празник, доста от тях (самостоятелно или организирано) ще поемат към съседна Гърция, родината на този съвременен праведник и чудотворец.

Екскурзиите у нас вървят около 600 лева.

Поклонниците от цял свят се стичат основно към няколко места, свързани с житието на св. Паисий. Особеното това лято е, че се навършват 30 г. от неговото успение (12 юли 1994 г.) и 100 лета от рождението му (на 25 юли 1924 г.)

Коница

Едно от местата, на които ще има задължителни тържества, е градчето Коница, област Епир. Там се намира бащината къща на светогорския монах. Семейството му идва по тези земи чак от град Фарса, Мала Азия, след размяна на населението по силата на един международен договор от 1923 г. Според него малоазийски гърци трябва да се прехвърлят в Елада, а турци оттам да се заселят в своята първа родина.

Икони на Св. Паисий Светогорец в бащиния дом.,  

 Икони на Св. Паисий Светогорец в бащиния дом.,  
omorfataxidia.gr

Заповедта за изследването заварва Арсений, както е рожденото име на светеца, едва на 40 дни. Преди голямата „екскурзия“ свещеникът от селото поискал всички бебета да бъдат кръстени, защото не се знаело дали ще оцелеят в дългото пътуване. Бъдещият светия обаче оцелява. С родителите си стоят известно време в Керацини, оттам пътуват до остров Корфу, а накрая се установяват в Коница.

Там той прекарва детството си, ходи на училище и работи като дърводелец до отбиване на военната си служба.

Племенник

Днес къщата на светеца е любимо място на много хора. Отворена е всеки ден. Племенникът на отец Паисий развежда посетителите. Вътре могат да се видят уникални лични вещи на светеца, стари снимки и дори мебели, които той е правил като дърводелец.

В къщата музей могат да се видят лични вещи на светеца.

 В къщата музей могат да се видят лични вещи на светеца.
enromiosini.gr

Във витрините личат негови дрехи, икони, книги, стари фотоси от времето, когато е бил в казармата. Тук са и църковни каси, с които е събирал дарения за църкви и манастири. Има и няколко дървени играчки, които собственоръчно е дялкал.

Стомио

Друга дестинация за поклоннически туризъм в района е манастирът “Св. Богородица Стомио”. Гидове разказват, че св. Паисий възстановява обителта след явяване на св. Богородица. Тя му заръчва да стори това свято дело.

Преподобният започнал да получава откровения от Бога още в юношеските си години, когато теорията на Дарвин смутила сърцето му – че човекът не е Божие творение, а е произлязъл от маймуна. Монахът споделя, че е виждал и Христос, и Богородица нееднократно, и много от светиите. Виждал дори личния си ангел-пазител, така че това не са митове и приказки, както днес смятат мнозина.

Веднъж, докато се е молел, стената на стаята пред него изчезнала и Божият син му се явил облян от светлина.

Войник

На 18-години Паисий постъпва в армията и служи около 5 години. По време на гражданската война между правителствените войски и комунистическите партизански отряди той служи като радист. За първи път отива в Света гора за монашество през 1949 г., ала скоро се връща, за да помогне на семейството си да оцелее финансово и физически в тежките следвоенни години. За целта започва да работи отново като дърводелец. През 1956 г. Арсений е подстриган в монашество с името Паисий. Подвизава се като монах в Света гора, често се връща в родната Коница, където живее в манастира „Стомион“.

Къщата на стареца в Коница.

 Къщата на стареца в Коница.
enromiosini.gr

Понякога се оттегля в отшелничество в Синайската планина, където прави различни подвизи. Хора отблизо и далеч го търсят и в монашеската му килия на Атон. Там той поучава млади и стари със своите пророчески дарби от Св. Дух. Нерядко се случвало и да лекува. А когато нямало шанс да помогне на тялото, той гледал да спаси душата на човека, която била далеч по-важна. Веднъж млад мъж, чийто баща гаснел с онкологична диагноза, дошъл за съвет. Старецът го успокоил, като му казал да не се притеснява, даже обещал заедно да посетят баща му. Младежът не противоречал на стареца. Прибрал се и отишъл право болницата. Там баща му - заклет атеист - разказал, че го посетил монах, който му заръчал да извика свещеник да се изповяда и причести. Станало ясно, че отвъд законите на физиката и здравия разум св. Паисий е спазил думата си, като някак си се телепортирал през стотиците километри разстояние от Света гора.

Светци

За всички тези непонятни чудеса Навпактският митрополит Йеротей (Влахос) пише следното:

“Старецът притежаваше реалното познание за същността на Църквата. Опитно знаеше, че тя е единение със светците в Христос. Той бе видял ангела, който му донесъл храна, с очите си бе съзрял и личния си ангел-хранител, който го подкрепял в трудни моменти. Видял бе светите Трима светители, св. Екатерина, св. Йоан Богослов, св. Исаак Сириец, св. Евфимия, св. Пантелеймон, св. Лукилиан, св. Арсений и др.

Веднъж му се явил светец в ореол от светлина и когато попитал кой е той, глас му отговорил, че е св. Власий от Склавена. Една нощ пък изпитал небесна радост от посещението на Божията майка, облечена в бяло.

Животът му бе изпълнен с бдения, пост, молитви, ходене пеша, дълги престои в пещери, в хралупи на големи дъбове, слизайки в дълбоки пропасти в търсене на тишина от света, водейки живот на лишения, но пълен с духовен мир, усилна молитва за целия свят и любов към ближния…“

Суроти

На 12 юли 1994 г. старецът Паисий умира в манастира „Св. Йоан Богослов“ в Суроти край Солун. Там се намира гробът му – следващото място за поклонение. В основания от него девически манастир се очаква идния петък да се стекат над 100 000 християни от цял свят. Много от тях са привлечени от свидетелствата за невероятните чудеса, които стават там след молитва. Наскоро едно семейство разказа, че детето им се разболяло тежко. Отишли в Солун за допълнителни изследвания. Случайно там чули, че е добре да отидат за здраве до Суроти, където почива един светия, който се застъпва за нас пред Бога. Семейството пристигнало късно, манастирът вече бил затворен. Откъм дърветата зад паркинга се приближил един монах, подпирайки се с бастунче. Попитал гостите какво искат, а те обяснили, че не могат да влязат, защото вече е затворено. „А, сигурно не сте успели да отворите първия път, я опитайте пак“, рекъл възрастният мъж и си тръгнал.

Гробът на Св. Паисий в основания от него манастир край Солун.

 Гробът на Св. Паисий в основания от него манастир край Солун.
pravoslavie.ru

Хванали дръжката и този път вратата наистина се отворила. По пътя към гроба ги срещнали монахини, настанала суматоха – защо тези хора са влезли, което е извън правилата. Родителите обяснили случката. А когато видели снимката на покойника, изпаднали в шок, защото същият този човек им отворил портите само 5 минути по-рано.

Неа Миханиона

Христос Цанталис от градчето Неа Миханиона свидетелства за друг изумителен случай. Няколко от децата му играли опасна игра, в която скачали от покрива и се хващали за близкия стълб, по който се спускали.
„Едно от моите момчета, на шест години, което все още не говори добре, също искаше да скочи. Озова се в празнотата и падна от третия етаж. Изтичах с разтуптяно сърце, за да го взема. Бях изненадан, че детето само идва към мен, прежълтяло от страх. Занесох го в болницата. Лекарите го прегледаха и казаха, че няма нищо, дори и най-малката травма."

Разбрахме, че е чудо, като аз си помислих, че чудотворната икона на Дева Мария от Неа Миханиона го е спасила. Занесох го до нейния образ в църквата и попитах: "Тя защити ли те?" Той отговори с "не". Заведе ме до снимката на стареца Паисий и го посочи с пръст”.

В южната ни съседка се разказва и за друг случай. Младеж карал с висока скорост мотоциклета си и не видял как една кола го ударила на кръстовище и изхвръкнал. „В този момент видях един дядо да ме държи здраво за дясната ръка, така че не знам как не пострадах”, разказва младежът. Доста по-късно върху корицата на една книжка със светии той разпознал своя спасител.

Запазиха атонския дом на монаха

Следващото място за поклонение на стареца Паисий е неговата килия (монашески дом с жилищна част и параклис ) на Атон. Там обаче могат да отидат само мъже, тъй като жени не се допускат в монашеската република.

Приживе мъдрецът често приемал духовници и миряни, искащи от него съвет. А след кончината си започнал да им помага от оня свят. През 1998 г. дошъл човек, който разказал на монасите, че е жител на Атина. Пътувал с колата си за Янина, когато при силен челен удар колата му буквално се разпаднала, а той получил тежка травма на главата. Откарали го в безсъзнание в реанимацията на близка болница. Докато е в това състояние, той видял светъл облак и в средата стар монах. Спомнял си само думите му: „Не се бой, ще се оправиш!“

Освен че го спасява от сигурна физическа смърт, намесата на Старейшината променя живота му завинаги. Човекът споделил, че започнал да ходи редовно на църква, да води духовен живот с изповед и причастие. Той спрял светския живот въпреки силния натиск от роднини. „Невъзможно бе да продължавам по същия начин“, изповядва днес мъжът през сълзи.

Иконите на стареца изцеляват

След канонизацията на св. Паисий Светогорец през 2005 г. негови икони вече има по цял свят. Миряни вярват, че те днес помагат за редица заболявания – за зачеване, при слепота, парализа, дори рак. Още приживе на светеца се преписват редица чудеса, кое от кое по-необясними за науката, но напълно понятни за християните, вярващи, че невъзможното за човека е възможно за Бога със застъпничеството на светиите, Богородица и по-молитвите на праведниците, бродещи сред нас.

Направиха му параклис в дъб

Между градчето Коница и село Амарантос се намира дендроклисия. Така се нарича параклисът в един дъб. Той е направен в памет на светията. Местните си спомнят, че по този път светогорският монах често е бродил, докато бил дърводелец. Разказват, че ходил с километри да кърпи покрива на къщите в района, както и да поправя различни селскостопански сечива. Природният храм е толкова скромен, красив и мил, че местните християни казват, че не биха го заменили и за най-голямата и позлатена църква в света.