0

П одовата настилка е основен акцент от интериора на дома и поради тази причина е препоръчително да хармонизирате пода на помещението с останалата част от обзавеждането.

Всяка промяна започва от базата, затова покупката на килим е първата стъпка към ново начало или добър трик за цялостно преобразяване на стаята с една проста промяна. Симбиозата от багри и тъкани задава основния тон на интериора и създава илюзия за пренареждане на пространството. Колкото и незначителен и скучен да ви се струва изборът на тази част от обзавеждането, покупката ви трябва да е добре премислена.

Гама

Ако търсите сигурен и мултифункционален вариант, може да се спрете на земната гама. Килимите в неутрално-природни нюанси са подходящи за всеки стил - от традиционен до еклектичен. Те се придържат към класическите и ретро модели, включвайки богати теракотени нотки, пастелно зелени и дървесно кафяви нюанси в комбинация с топли цветове като приглушено червено или тиквено оранжево. Тези цветови съчетания създават уют и очарование, а поставени в необичайни помещения като банята, коридора или терасата, гарантирано ще освежат и модернизират пространството.

Ако търсите по-нестандартна палитра за своя под, смело заложете на килими в цвят индиго. Този синкав нюанс придава чувство на загадъчност, елегантност и драматизъм на помещението. За да не бъде килимът прекалено тъмен, може да заложите на комбинация от цвят индиго с бяло, кремаво или други светли тонове. Ако разполагате с помещение, обзаведено в неутрални или дървени мебели, заложете на килим с ярки цветове. Колоритната палитра ще превърне постелката в главния фокус на помещението.

Разбира се, никога не може да сгрешите с мек килим в бялата, бежовата или сивата гама. Подобен избор гарантира минималистично излъчване на стаята. Неутралните килими са особено подходящи за спалнята, защото създават чувство на спокойствие и уют.

Материал

Само от материала, съставящ килима, можем да разберем каква е неговата визия, допир, поддръжка и годност. Все повече популярност набират килимите от вълна, акрил, полиестер, памук, естествена кожа и коприна. Все по-разпространени стават и така наречените водоустойчиви килими за екстериорна употреба, както и тези от рециклирани материали. Ръчно изработените килими са друга опция, която не е по джоба на всеки, но пък се възприема като дългосрочна инвестиция. От значение за крайното усещане на килима е и плетката му. Килимите, изработени с къса нишка, не са меки колкото тези с дълга, но са по-лесни за почистване и по-дълготрайни.