З а ракийка, бира, вино или просто ей така – разядката е подходяща като предястие, но и понякога, особено лятно време си е идеална и като основно. А и обикновено е доста диетична. Идеи за това откриване на receptite.com.
Овчарска
Необходими продукти:
- 100 г извара
- 2 печени зелени чушки
- 2 скилидки чесън
- 4 с.л. майонеза
- 1-2 с.л. орехови ядки
- сол
- маслини за украса
- магданоз
Начин на приготвяне:
Към изварата се прибавя майонезата и се разбърква добре. Прибавят се чесънът, счукан на каша, солта, чушките, нарязани на много ситно и едро счуканите орехови ядки. Аранжират се в чинийки по 3 топки от сместа и по една маслина на върха. Всичко това се поръсва със ситно нарязан магданоз.
С кисело мляко и люти чушки
Необходими продукти:
- 5 препечени люти чушлета
- 400 г кисело мляко
- 2 скилидки чесън
- 2-3 с.л. олио
- сол
Начин на приготвяне:
Препечените люти чушлета и чесънът се нарязват на ситно. В малък тиган се налива олиото, слагат се чушките и чесънът и се запържват 2-3 минути. Оттегля се от огъня, прехвърлят се изпържените чушки и чесън в купичка и се прибавя киселото мляко. Разбърква се, като се добавя сол на вкус.
От тиквички
Необходими продукти:
- вътрешността на 3-4 тиквички
- 4-5 скилидки чесън
- 4-5 с.л. майонеза
- копър
- 1 с.л. пармезан
Начин на приготвяне:
В тиган се изпържва вътрешността на тиквичката, нарязана на много ситно. Пържи се до пълното омекване. Оставя се да изстине и се пасира заедно с чесъна и солта, докато стане на гладка смес. Прибавят се майонезата, копърът и пармезанът, разбърква се добре и се сервира.
От бяло сирене с варено яйце
Необходими продукти:
- 100 г бяло сирене - овче или краве
- 3 сварени яйца
- 3 маслини
- 2 с.л. олио или зехтин
- чубрица
- червен пипер
- сол
Начин на приготвяне:
Сваряваме яйцата, но не много твърди - жълтъците трябва да останат много нежни, а не твърдо сварени. Смачкваме яйцата и сиренето с вилица. Добавяме олиото или зехтина. Поръсваме с чубрица и червен пипер. Украсяваме с маслините и готово. Чудесна разядка. Може да се сервира, намазана на препечени филийки. Чудесно и непретенциозно мезе за бира и за леко червено вино.