0

З а ракийка, бира, вино или просто ей така – разядката е подходяща като предястие, но и понякога, особено лятно време си е идеална и като основно. А и обикновено е доста диетична. Идеи за това откриване на receptite.com.

Овчарска

Необходими продукти:

  • 100 г извара
  • 2 печени зелени чушки
  • 2 скилидки чесън
  • 4 с.л. майонеза
  • 1-2 с.л. орехови ядки
  • сол
  • маслини за украса
  • магданоз

Начин на приготвяне:

Към изварата се прибавя майонезата и се разбърква добре. Прибавят се чесънът, счукан на каша, солта, чушките, нарязани на много ситно и едро счуканите орехови ядки. Аранжират се в чинийки по 3 топки от сместа и по една маслина на върха. Всичко това се поръсва със ситно нарязан магданоз.

С кисело мляко и люти чушки

Необходими продукти:

  • 5 препечени люти чушлета
  • 400 г кисело мляко
  • 2 скилидки чесън
  • 2-3 с.л. олио
  • сол

Начин на приготвяне:

Препечените люти чушлета и чесънът се нарязват на ситно. В малък тиган се налива олиото, слагат се чушките и чесънът и се запържват 2-3 минути. Оттегля се от огъня, прехвърлят се изпържените чушки и чесън в купичка и се прибавя киселото мляко. Разбърква се, като се добавя сол на вкус.

От тиквички

Необходими продукти:

  • вътрешността на 3-4 тиквички
  • 4-5 скилидки чесън
  • 4-5 с.л. майонеза
  • копър
  • 1 с.л. пармезан

Начин на приготвяне:

В тиган се изпържва вътрешността на тиквичката, нарязана на много ситно. Пържи се до пълното омекване. Оставя се да изстине и се пасира заедно с чесъна и солта, докато стане на гладка смес. Прибавят се майонезата, копърът и пармезанът, разбърква се добре и се сервира.

От бяло сирене с варено яйце

Необходими продукти:

  • 100 г бяло сирене - овче или краве
  • 3 сварени яйца
  • 3 маслини
  • 2 с.л. олио или зехтин
  • чубрица
  • червен пипер
  • сол

Начин на приготвяне:

Сваряваме яйцата, но не много твърди - жълтъците трябва да останат много нежни, а не твърдо сварени. Смачкваме яйцата и сиренето с вилица. Добавяме олиото или зехтина. Поръсваме с чубрица и червен пипер. Украсяваме с маслините и готово. Чудесна разядка. Може да се сервира, намазана на препечени филийки. Чудесно и непретенциозно мезе за бира и за леко червено вино.