Ч аровната Йоланта Делибозова–Йоли винаги с положително чувство пожелава на своите читатели или зрители: Да ви е сладко! Тя е майсторка и на всякакви десерти, ето част от тях, още на yoli-bg.com.
Сметанов сладкиш
Необходими продукти:
За маслена основа 22 см:
- 100 г много меко масло
- 40 г захар
- 2-3 щипки сол
- ванилия
- 50 мл течна пълномаслена сметана
- 200 г брашно
- 1/4 ч.л. бакпулвер
За пълнеж:
- 250 г едри меки сушени сини сливи без костилки
- 80 г едри орехови ядки
За заливка:
- 350 мл течна пълномаслена сметана
- 70 г захар
- ванилия
- 2 разбити с вилица яйца
- 2 с.л. сладко от портокалови корички или настъргана кора от 1 портокал
- 50 г нишесте
Начин на приготвяне:
За маслената основа разбъркайте на крем маслото, захарта, солта и ванилията. Налейте сметаната, а след това прибавете брашното, смесено с бакпулвера. Размесете на тесто. Не е нужно да месите с ръце, нито да ползвате миксер. Достатъчно е само да съберете съставките на топка. Бъркайте с лъжица или шпатула. Увийте тестото в стреч фолио и го приберете в хладилник за 1 час. Загрейте фурната на 170 градуса с вентилатор. Покрийте дъното и стените на формата с хартия за печене. Разточете охладеното тесто върху набрашнена повърхност с дебелина 3-4 мм и изрежете кръг с големината на формата. Поставете го на дъното и надупчете с вилица. От останалото тесто направете ленти и оформете борд. Запечете основата до бледо розово за около 15 минути.
За пълнежа разрежете сливите и ги напълнете с ореховите ядки. Ако нямате чак толкова едри сливи, може да слепите няколко една в друга, както направих аз. Стиснете ги в шепа, за да се споят и ще получите най-големите сушени сливи на света.
За заливката смесете заедно в купа всички продукти и разбъркайте добре до еднородност. Наредете сливите върху запечената маслена основа и ги залейте със сметановата заливка. Върнете формата във фурната и печете още 30-35 минути. Охладете напълно сладкиша и поднесете. Да ви е сладко!
Пълнени орехови курабии
Необходими продукти за 6-8 бисквити:
За тесто:
- 100 г много меко масло
- 60 г кафява захар
- 40 г бяла кристална захар
- 1 яйце
- ванилия
- 50 г запечени накълцани орехи
- 80 г шоколадов чипс или натрошен натурален шоколад
- 180 г брашно
- 1/2 ч.л. бакпулвер
За пълнеж:
- 200 г натурално крем-сирене
- 30 г пудра захар
- ванилия
- 2 с.л. сладко от портокалови корички или настъргана кора от 1 портокал
Начин на приготвяне:
Започнете с пълнежа. Разбъркайте крем-сиренето с пудрата захар, ванилията и портокаловите корички. Гребнете от сместа с малка лъжица за сладолед и направете топчета. Наредете ги в чиния, покрита със стреч фолио, и ги замразете. Може да направите това и с обикновена лъжица, като сипете купчинки върху фолиото.
За тестото разбийте с миксер на крем маслото и двата вида захар. Прибавете яйцето и ванилията. Разбийте отново до хомогенен крем. Сипете орехите, шоколада, брашното, смесено с бакпулвера. Размесете с лопатка на лепкаво тесто, докато всички продукти се смесят добре. Увийте тестото в стреч фолио и го приберете в хладилника за 1 час. Разделете охладеното тесто на толкова части, колкото са топките крем-сирене. Всяка направете на питка. В средата сложете топче от пълнежа. Завийте краищата на тестото около крем-сиренето, като направите борд. Подредете пълнените кюфтета (да, на това приличат - не са най-красивите бисквити, но са изключително вкусни) в тава, покрита с хартия за печене и ги изпечете за около 20 минути в предварително загрята на 170 градуса фурна с вентилатор. Поднесете ги леко топли или напълно изстинали. Да са ви сладки!
Ябълков десерт с кисело мляко
Необходими продукти за сладкиш 22-24 см:
За тесто:
- 70 г меко масло
- 70 г захар
- 3 жълтъка
- ванилия
- 200 г брашно
- 1/3 ч.л. бакпулвер
- 2-3 щипки сол
За пълнеж:
- 3 големи ябълки, нарязани на по-едри кубчета
- 40 г захар
- 2 с.л. лимонов сок
- шепа стафиди
- настъргана кора от 1 портокал или лимон
- по желание канела
- 1 ч.л. нишесте (5 г)
- 30 мл вода или сок по избор
За крем:
- 500 г пълномаслено кисело мляко
- 30 г нишесте
- ванилия
- настъргана кора от 1 лимон
- 3 белтъка
- 130 г захар
Начин на приготвяне:
За тестото в купа разбъркайте на крем маслото и захарта. Прибавете жълтъците и отново разбъркайте. Овкусете с ванилия. Сипете брашното, примесено с бакпулвера и солта. С лопатка смесете добре всички продукти, докато се съединят. Не добавяйте повече брашно и не месете с ръце. Отделете от тестото 1/3 и го замразете. Останалото сложете за 30 минути в хладилник.
За пълнежа на среден огън задушете ябълките със захарта и лимоновия сок. Ако са сухи и не отпускат сок, налейте малко вода или сок по избор. След като леко омекнат, прибавете стафидите и портокаловата кора. Разтворете нишестето във водата и го налейте при ябълките. Кипнете за кратко и махнете от огъня. Оставете пълнежа да се охлади. Покрийте дъното и стените на формата с хартия за печене. Разточете охладеното тесто на кора около 3 мм. Сложете го на дъното на формата и оформете малък борд. Надупчете с вилица основата и сипете ябълките.
За крема с бъркалка разбъркайте киселото мляко, нишестето, ванилията и лимоновата кора. Отделно с миксер разбийте белтъците на сняг. Постепенно добавете захарта, като продължите да разбивате, докато получите гъст крем. Прибавете киселото мляко към разбитите белтъци и разбъркайте с лопатка до хомогенност. Изсипете крема върху ябълките и загладете. Отгоре настържете на едро ренде замразеното тесто. Изпечете сладкиша за около 45 минути в предварително загрята на 170 градуса фурна с вентилатор. Оставете го добре да изстине и поднесете. Да ви е сладко!
Лешникови сладки с млечен карамел
Необходими продукти за около 25 броя:
За тестото:
- 80 г меко масло
- 60 г захар
- 1 яйце + 1 жълтък
- 80 мл олио
- ванилия, щипка сол
- 20 г пресято какао
- 1 равна ч.л. бакпулвер
- 320 г брашно
За карамел:
- 70 г захар
- 60 мл горещо прясно мляко
- 70 г натрошен бял шоколад
- по желание сол на вкус
Друго:
- 1 разбит с вилица белтък
- 140 г ситно натрошени лешници
Начин на приготвяне:
За тестото разбъркайте с лопатка маслото и захарта. Прибавете цялото яйце, жълтъка, ванилията и размесете отново. Налейте олиото и поръсете с 2-3 лъжици от брашното. Разбъркайте на каша. Смесете останалото брашно с какаото, солта и бакпулвера. Сипете ги в сместа и за кратко омесете тесто. От тестото направете топчета с големина на орех. Потопете ги в белтъка и оваляйте в ядките. Подредете ги в тава, покрита с хартия за печене. Сплескайте ги съвсем леко с пръсти и в средата направете вдлъбнатина. Изпечете сладките за около 20 минути в предварително загрята на 170 градуса фурна с вентилатор.
За карамеления сос стопете на слаб до среден огън захарта на светъл карамел. Гответе в по-висок съд, а не в плитък. Налейте внимателно млякото. Независимо че е горещо, ще предизвика бурна реакция и трябва да внимавате, за да не се изгорите. Оставете съда на котлона, докато се превърне в карамелен сироп. Махнете от огъня и добавете шоколада. Оставете го да се отпусне 1-2 минути и разбъркайте до гладка консистенция. Ако харесвате солен карамел, сложете няколко кристалчета морска сол. Охладете. Напълнете сладките с карамелен сос и поднесете. Да ви е сладко!
Съвет: Ако вдлъбнатините на сладките са станали по-малки по време на печене, може да ги разширите и направите по-дълбоки, като ги натиснете внимателно с малка лъжичка или както правя аз, с коркова тапа. Сладките трябва да са съвсем горещи веднага след като ги извадите от фурната. Притискайте с лек натиск, тъй като тестото е нежно и ронливо и лесно може да се начупи.
Ананасови топчета
Необходими продукти за около 40 броя:
За тесто:
- 125 г меко масло
- 2 с.л. течна сметана (може да замените с прясно мляко)
- 2 жълтъка
- 80 г пудра захар
- ванилия
- около 200-220 г брашно
За пълнеж:
- около 1 кг почистен и нарязан ананас
- сок от 1 малък лимон
- 200 г захар
Друго:
- 1 разбит с вилица белтък
- натрошени ядки или кокосови стърготини за овалване
Начин на приготвяне:
За тестото разбъркайте на крем маслото, сметаната, жълтъците, захарта, ванилията и 2 с.л. от брашното. Постепенно добавете останалото брашно и омесете меко тесто. Оставете го в хладилника в найлонов плик, докато приготвите пълнежа.
За пълнежа смелете ананаса в блендер. Не трябва да е на гладко пюре, а да се усещат мънички парченца от плода. Сипете го в тенджера и добавете лимоновия сок и захарта. (Ако ананасът е много сладък, може да намалите захарта с 50 г). На умерен огън сварете на конфитюр. Когато сместа започне да се сгъстява, намалете огъня и продължете да готвите, като бъркате периодично. Трябва да получите много гъста маса с тъмен карамелен цвят. Охладете.
От тестото направете топчета с желана от вас големина, примерно колкото малък орех. Направете същия брой и големина топчета от изстиналия ананас. (Ако ви остане от сместа, я приберете в плик или кутийка в хладилника и ползвайте за друго.) Всяко топче тесто оформете на кръг. В средата сложете топче ананас и завийте около него краищата на тестото. С длани оформете отново на топче. Потопете ги в белтък и оваляйте в ядки или кокос. Подредете сладките в тава, покрита с хартия за печене. Изпечете ги за около 20-25 минути в загрята на 170 градуса фурна с вентилатор. Поднесете ги изстинали. Да ви е сладко!
Бисквити с топинг и кокос
Необходими продукти:
- 125 г меко масло
- 70 г пудра захар
- 1 яйце
- 250 г брашно
- 1/4 ч.л. бакпулвер
- ванилия
За топинг:
- 1 ч.ч. захар
- 70 г масло
- 70 г течна сметана
- 1 до 2 ч.ч. предварително запечен кокос (количеството му е спрямо желаната от вас гъстота)
- лимонови и портокалови корички
- 100 до 200 г млечен шоколад
Начин на приготвяне:
За тестото разбъркайте захарта с маслото на крем и прибавете яйцето. Пресейте брашното заедно с бакпулвера и ванилията и го сипете в маслото. С ръце бързо направете маслени трохи и ги съберете на топка. Ако тестото все още лепне, го поръсете с малко брашно. Завийте го в найлоново фолио и го оставете в хладилника за 20 минути. Разточете го на малки части върху хартия за печене, поръсена с малко брашно, и с малка кръгла форма изрежете бисквитки. Подредете ги в тава, покрита с хартия за печене. Изпечете бисквитките в предварително загрята фурна на 170 градуса за около 15 минути до порозовяване. Стопете на водна баня шоколада. Топнете дъното на всяка бисквитка и я поставете с него върху хартия. Оставете шоколада да се втвърди добре. Ако обичате повече шоколад, може да топнете в него целите бисквитки, затова не посочвам точен грамаж.
За топинга карамелизирайте захарта. Прибавете маслото и дръпнете от котлона. Разбъркайте, сипете и сметаната и продължете да бъркате. В началото сместа изглежда като пресечена, но после става гладка и хомогенна. Ако започне да стяга и да разбърквате по-трудно, върнете съда на котлона, за да я затоплите. Накрая сипете кокосовите стърготини (може да замените кокоса с най-различни ядки, отново предварително запечени) и цитрусовите корички. Върху всяка бисквитка сипете по една лъжичка от топинга, докато още е леко топъл. Не го разнасяйте равномерно и не го заглаждайте прекомерно. Оставете бисквитките леко рошави. Сипете малко разтопен шоколад в хартиен конус, отрежете на връхчето му малко дупчица и гарнирайте бисквитите. Да ви е сладко!
Баклавата на баба
Необходими продукти:
- 500 г фини кори за баница
- 250 г стопено масло
- 400 г по-едро смлени орехи
За сироп:
- 600 мл вода
- 800 г захар
- кора и сок от 1 лимон
- ванилия
Начин на приготвяне:
Напластете една върху друга три кори за баница, като леко ги намажете помежду им с малко от маслото. Поръсете обилно с орехи и завийте на стегнато руло откъм късата страна. По този начин приготвяте останалите кори. С остър нож нарежете рулата на еднакви парчета около 4 см. Подредете ги в тава плътно едно до друго с разрязана част нагоре. Все пак големината на охлювчетата зависи от тавата, в която ще изпечете баклавата. Трябва да са 1 см под ръба на тавата, а не догоре. Полейте равномерно баклавата с останалото масло. Изпечете я около 1 час в загрята на 150 градуса фурна с вентилатор. Печенето е от съществено значение, не го подценявайте. Баклавата се пече и изсушава много равномерно при по-ниска температура. Така става равномерно златиста, хрупкава и запазва целостта си след сиропиране. И така, оставете изпечената баклава да изстине напълно.
Сварете за 12-15 минути на среден огън сироп от захарта, водата, лимоновия сок и кора и ванилията. Оставете сиропа да се охлади до топло, след което извадете лимоновите кори. (Температурата на сиропа също е важна, не заливайте студената баклава с врял сироп, за да не омекне прекалено). Залейте баклавата с топлия сироп и я покрийте с чисти кърпи. Оставете я да престои поне един ден, за да се сиропира добре. Да ви е сладко!