0

Д есертът често се оказва най-трудното нещо, което можем да измислим за хапване през уикенда. Тези, които имат възможност, могат да погледнат идеи какво сладичко да се направи у дома, ние ги забелязахме в az-gotvia.bg. Взети са от международната кухня, предимно европейска.

Брунсвигер - датски сладкиш

Необходими продукти:

  • 1 1/4 ч.ч. прясно мляко (хладко)
  • 50 г мая на кубче (или еквивалентно количество суха мая)
  • 50 г захар
  • 100 г масло (разтопено)
  • 500 г брашно
  • 1 щипка сол

За топинга:

  • 150 г масло
  • 250 г кафява захар мусковадо
  • 4 с.л. течна сметана за готвене

Начин на приготвяне:

Оставете маята да шупне в млякото заедно с бялата захар. Разтопете маслото и го оставете да изстине за малко, преди да го смесите заедно с млякото. След това добавете и щипка сол и брашното към сместа. Тестото трябва да се меси за около 10 минути, не по-малко, за да стане меко. Покрийте купата с омесеното тесто с чиста кърпа и го оставете да втаса. После тестото се разточва на правоъгълник или каквато форма тава използвате и го поставете вътре, върху хартия за печене, и го оставете да втаса втори път за около 20 минути. През това време може да приготвим захарната глазура. В малка тенджерка разтопете маслото и кафявата захар и след като се смесят добре, добавете и малкото количество сметана. Оставете настрана да изстине. Във вече надигналото се тесто направете дупчици с пръсти (като тези обичайни за фокача питката), без да разкъсвате тестото. Полейте целия ни сладкиш със захарния топинг, така че да има навсякъде по равно, стараем се да влезе колкото се може повече в дупчиците. Сладкишът се пече във фурна на 225 градуса за около 12 минути. Сервира се, след като изстине.

Тиганици с ракия

Необходими продукти:

  • 2/3 ч.ч. кисело мляко
  • 1 яйце
  • 2 с.л. захар
  • 1 щипка сол
  • 1 2/3 ч.ч брашно тип 650
  • 1 пакетче бакпулвер
  • 1 с.л. ракия
  • олио за пържене
  • пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне:

Пресяваме брашното в купа. В друга купа разбиваме с вилица яйцето със захарта и брашното. После добавяме киселото мляко при яйцето и продължаваме да разбъркваме до гладка смес. Бакпулверът го смесваме с брашното и разбъркваме. Постепенно прибавяме брашното с бакпулвера при другите продукти и разбъркваме до еднородна смес. Най-накрая слагаме ракията и пак разбъркваме много добре. Загряваме олио в тенджерка на котлона. Слагаме повечко олио. Трябва олиото да е добре сгорещено. Пържим на средна температура тиганиците. Взимаме си супена лъжица и загребваме от сместа. Слагаме в горещото олио и като се изпържи от едната страна леко обръщаме с лъжицата. В тенджерката пържим едновременно 5 броя. Получават се кръгчета с приятна коричка. Слагаме в чиния, като се изпържат и ръсим с пудра захар.

Целувки на водна баня

Необходими продукти:

  • 5 белтъка от средно големи яйца
  • 450 г ситна захар
  • 3 ванилии

Начин на приготвяне:

Пригответе тавата, в която ще печете, застелете отгоре с кухненска хартия. Формичка за тулумбички фиксирайте с тиксо в ъгъла на здрава достатъчно голяма торбичка, за да поберете цялото количество целувчена смес. (Две тенджери, едната по-голяма и една по-малка да влизат една в друга. И един часовник, за да засечете времето.) В голямата тенджера налейте вода до половината и сложете на котлона да се загрява. В малката тенджера сложете белтъците и разбийте с миксер на висока степен за 1 минута, прибавете захарта на 3 пъти, след това ванилиите и бийте още 1 минута, поставете тенджерката в голямата, но дъното да се опира във водата. Разбийте още 15 минути без значение в коя посока въртите. Ако водата заври през това време, изключете котлона. Сместа става гъста - като обърнете тенджерата да не пада нищо. Ако остане неразбита захар в целувчената смес, при печенето се стопява. В приготвената торбичка сложете сместа и шприцовайте върху хартията, каквато форма и големина желаете, може да поръсите с орехи. Включете фурната на 100 градуса и сложете целувките да се пекат. За около 1 час са готови, като ги бутнете с пръст да се отлепват, когато започва да излиза течност от ръбовете или плюнчат, те са готови. Отдолу да са леко бежови, да не се изсушат много и да бъдат с крем отвътре. Торбичката с шприца се измива, подсушава и се ползва до следващия път.

Пояснение: На 1 белтък - 90 г ситна захар.

Чийзкейк в буркани

Необходими продукти:

  • 1/2 бурканче домашно сладко от ягоди
  • 10 бутер бисквити
  • 3 с.л. масло с маргарин
  • 1/3 кофичка (от 400-грамовите) заквасена сметана
  • 1/2 кофичка от 200 г - 12% крем за мазане
  • 3 бурканчета с вместимост 200 мл
  • 1/2 ч.л. (тръстикова) захар

Начин на приготвяне:

Начупваме бисквитите и ги слагаме в блендера, заедно със захарта на фин пясък. Слагаме ги в купичка заедно с маслото и разбъркваме много добре, за да стане сместа влажна. Измиваме 3 малки бурканчета (от старите от бебешки пюренца) с вместимост 200 мл всяко. Изсушаваме добре бурканчетата. В друга купичка слагаме 1/2 кутийка крем за мазане и 1/3 кофичка заквасена сметана. Разбъркваме да стане гладко без бучици и да се смеси добре сметаната и крема. Делим бисквитената смес на три. С ръце оформяме нещо като питки. На дъното на бурканчета разпределяме по равно от бисквитената смес и натискаме да се изравни по дъното с малка чаена лъжичка. Следва млечната смес по равно в трите бурканчета. И накрая слагаме от ягодовото сладко, отново с чаена лъжичка. Затваряме бурканчетата с капачки и слагаме в хладилника за 5-6 часа.

Охлювчета с кокос и масло

Необходими продукти:

За тестото:

  • 1 ванилия
  • 365 мл прясно мляко
  • 14 г суха мая
  • 70 г захар
  • 660 г брашно
  • сол
  • 70 г масло
  • 1 яйце

За пълнежа:

  • 5 с.л. масло
  • 100 г кокосови стърготини
  • 200 г захар

Начин на приготвяне:

Затопляме леко млякото. Маслото го изкарваме на стайна температура преди това. При млякото добавяме ванилията, захарта и сухата мая. Разбъркваме. Пресяваме брашното, защото така става по-добре. Изсипваме брашното в дълбока купа. Към него слагаме сол. Правим в него кладенче. Сипваме в кладенчето млякото - 365 мл, маслото - 70 грама, и яйцето. Замесваме меко и гладко тесто. Оставяме го да втаса на топло за 30 минути. След като е втасало тестото, го слагаме върху набрашнена маса. Разточваме го с форма на правоъгълник. Правим пълнеж от масло, кокосови стърготини и захар. Слагаме съставките за пълнежа в купа и разбиваме с миксер, като първо разбиваме меко масло - 5 с.л., и захар и после прибавяме стърготините. Върху разточения лист с размери около 40 на 30 см мажем от пълнежа. Първо нанасяме равномерно и после намазваме с лъжица. Навиваме намазания лист на дълго руло. Режем рулото с дебелина през 7 см. Подреждаме рулцата, приличащи на охлювчета, в тава. Намасляваме тавата преди това. Подреждаме на малко разстояние едно от друго в кръг, трябва да имаме предвид, че като бухнат и се изпекат, те ще се доближат и няма да са сплескани, ще си останат кръгли. Оставяме ги на стайна температура за 20 минути. Печем ги в загрята на 180 градуса фурна до готовност.

Мъфини с какао и шоколадов крем

Необходими продукти:

  • 2 яйца
  • 1 ч.ч. прясно мляко
  • 2/3 ч.ч. захар
  • 1 ч.л. кафява захар мусковадо
  • 3 с.л. какао
  • 5 с.л. шоколадов крем
  • 1/2 ч.ч. олио
  • 2 ч.ч. брашно
  • 12 ч.л. с връх шоколадов крем за пълнеж
  • 1/2 пакетче бакпулвер - от 15 г

Начин на приготвяне:

Половин пакетче бакпулвер от 15 г го слагаме в купа с 2 ч.ч. брашно и го пресяваме с цедка или малко сито. В купа разбиваме с миксер 2 яйца, 2/3 ч.ч. бяла кристална захар и 1 ч.л. кафява захар за аромат. След като стане на пухкава смес, добавяме 1 ч.ч. прясно мляко и половин ч.ч. олио и продължаваме да разбиваме. Прибавяме брашното малко по малко и разбиваме. Най-накрая слагаме какаото и шоколадовия крем и отново разбиваме с миксера до еднородна гладка смес, като гледаме шоколадовият крем да се смеси добре с другите съставки. Слагаме книжни кошнички в 12 формички за кексчета или във форма за 12 мъфини. Изсипваме от сместа до половината във всяко. После по средата слагаме по 1 ч.л. с връх шоколадов крем във всяко. Следва отново от кашата, докато се запълнят формите. Печем мъфините в загрята на 180 градуса фурна до суха клечка.

Щрудел с ябълки и банан

Необходими продукти:

  • 5 ябълки (сладки)
  • 1 банан
  • 1 ч.ч. захар
  • 1 пакет кори за баница
  • 1/2 пакетче канела
  • олио за ръсене
  • 1 пакетче ванилия
  • 1/2 ч.ч. орехи
  • пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне:

Смиламе орехите. Смесваме захарта с канелата в купа. Обелваме ябълките и махаме семките. Настъргваме с ренде ябълките в съд. Изстискваме ябълките с ръце в друг съд, за да се отцеди сокът им и да не стане щруделът мокър. Обелваме банана и го режем на много малки парчета. Смесваме плодовете. Разстиламе корите за баница върху работния терен. Върху корите разстиламе от плодовата смес. После слагаме малко орехи и най-накрая захар с канела. Взимаме две кори и навиваме на руло. Намазваме с олио продълговата тава и нареждаме рулата. Поръсваме рулата с олио и печем в загрята на 180 градуса фурна. След като са се изпекли, ги вадим и покриваме с кърпа. С остър нож режем щрудела на парчета и поръсваме с пудра захар.

Ябълков пай

Необходими продукти:

  • 4-5 ябълки (в зависимост от големината им може да са по-малко или повече)
  • 2 яйца
  • 1 в.ч. захар
  • 1 в.ч. брашно
  • 1 пакетче бакпулвер
  • 3/4 в.ч. кисело мляко
  • 3/4 в.ч. олио

Начин на приготвяне:

Продуктите, без ябълките, се слагат последователно и се разбъркват до получаване на еднородна смес. Сместа се изсипва в намазнена и набрашнена тава (кръгла). Върху сместа се слагат ябълките, нарязани на тънки филийки, а след това се пече на умерена фурна. По желание се поръсва с пудра захар при сервиране - за предпочитане, когато сладкишът е изстинал добре. Може да се поднесе и с бита сметана.