П ене е може би най-употребяваният вид паста в съвременната кухня. Ето няколко идеи какво може да се направи с пене, видени в gotvetesmen.com.
Огретен
Необходими продукти:
- 1/2 ч. ч. (125 мл) олио (масло, зехтин)
- 250 г кайма
- 1 глава кромид лук
- 1 скилидка чесън
- 1/2 ч. ч. (125 мл) сухо бяло вино
- 1 ч. ч. (250 мл) пасирани домати или доматен сок
- 1/2 връзка ситно нарязан магданоз
- 2 яйца
- 110 г (1 ч. ч.) настърган кашкавал
- 1 ч. ч. (250 мл) течна или заквасена сметана
- 250 г паста пене
Начин на приготвяне:
Лукът и чесънът се наситняват. В дълбок тиган се сгорещява половината от мазнината. Прибавят се каймата, лукът и чесънът. Запържват се за 5-7 минути. Сипва се виното и се овкусява с черен пипер и сол. След като се изпари виното се сипва доматеният сок. Сместа се кипва и се оставя да къкри на тих огън 30-40 минути. Сосът се оставя да изстине. В голяма тенджера се кипва 2,5 л подсолена вода. Пуска се пастата и се вари според указанията на опаковката. Сварената паста се отцежда и се разбърква с останалата мазнина. Изстиналата кайма се разбърква с предварително разбитите яйца и ситно нарязания магданоз. Фурната се загрява на 200 градуса. Огнеупорна дълбока тава се намаслява. Сипва се половината от пастата пене, отгоре се разпределят каймата и половината от настъргания кашкавал. Покрива се с останалата паста. Останалият кашкавал се разбърква със сметаната и с получената смес се залива горният слой на пастата. Ястието се пече 20 минути до златист цвят. Пене огретен се разпределя по чинии и се поднася, като се поръсва с допълнително магданоз и кашкавал по желание.
С гъби
Необходими продукти:
- 2 кубчета гъбен бульон
- 100 г бекон
- 2 с. л. зехтин
- 1 глава кромид лук
- 2 скилидки чесън
- 200 г печурки
- смлян черен пипер
- 400 г белени домати от консерва
- ситно настърган пармезан
- пресен зелен лук (магданоз)
- 400 г паста пене
Начин на приготвяне:
Зехтинът се загрява в дълбок и голям тиган. Запържват се нарязаният на ивички бекон, ситно нарязаният лук и пресованият чесън. Прибавят се нарязаните на ивички гъби и се готви още 5 минути. Овкусява се с черен пипер, натрошават се кубчетата бульон и се изсипват накълцаните на дребно домати от консерва. Сосът се готви докато се сгъсти на умерен огън. Междувременно се сварява пастата според указанията на опаковката. Отцедената паста се изсипва в тигана и всичко внимателно се разбърква. Готви се 2-3 минути и ястието се сваля от огъня. Пенето с гъби се разпределя по чинии и всяка порция се поднася, поръсена със ситно нарязан пресен лук и настъргано сирене пармезан.
Карбонара с тиквички
Необходими продукти:
- 200 г паста пене
- 1 тиквичка
- 4-6 резена бекон
- 1 жълтък
- 1/4 ч. ч. (60 мл) течна готварска сметана
- пармезан
- мащерка
- смлян черен пипер
Начин на приготвяне:
Пастата се сварява във вряща подсолена вода според указанията на опаковката. Междувременно беконът се изпържва до златист цвят. Прибавят се нарязаните на полушайби тиквички, а след това добавяте мащерка и смлян черен пипер на вкус. Задушават се 5-7 минути, като се внимава тиквичките да останат хрупкави. В средна купа се разбъркват жълтъкът със сметаната и пармезана. Прибавят се беконът и тиквичките и всичко се разбърква добре. Отцедената паста се прибавя към соса и се разбърква отново. Пене карбонара с тиквички се разпределя по чинии. При поднасянето по желание може да се поръси допълнително с мащерка и пармезан.