0

П рез лятото бирата като че ли върви повече. А защо да не сготвим и нещо с пиво. Ето няколко идеи от gotvetesmen.com.

Свинска плешка

Необходими продукти:

  • 1 свинска плешка
  • 2 с.л. олио
  • 4 скилидки чесън
  • 2 ч.ч. бира
  • 3-4 ч.л. кимион
  • млян черен пипер на вкус
  • 1 ч.л. червен пипер

Начин на приготвяне:

Наложете плешката с чукче за месо. Намажете я с олиото и счукания чесън и поръсете обилно с кимиона, черния и червения пипер. Завийте на стегнато руло. Поставете го в намаслена тава и го залейте с бирата. Покрийте с фолио. Оставете месото да престои така два-три часа. Загрейте фурната до 180 градуса. Изпечете месото за около един час. Свалете фолиото и допечете месото, докато придобие приятен загар.

Бърз хляб

Необходими продукти:

  • 400 г брашно тип 500
  • 2 с.л. захар
  • 1 с.л. бакпулвер
  • 1,5 ч.л. сода
  • 1 ч.л. сол
  • 1,5 ч.л. чубрица
  • 330 мл бира
  • 125 г настърган кашкавал тип „Балкан“

Начин на приготвяне:

Фурната се загрява на 190 градуса. Огнеупорна форма с размер 25 х 11 см се намаслява и набрашнява. В голяма купа се пресява брашното заедно с бакпулвера, солта и содата. Добавят се захарта, чубрицата и сиренето. Всичко се разбърква и се сипва бирата. Тестото бързо се омесва и се прехвърля във формата. Хлябът се пече 50 минути, след което се оставя да престои още 10 минути във формата. Бързият хляб с бира и чубрица се изважда и се охлажда напълно, преди да се чупи или реже.

Пилешки дробчета

Необходими продукти:

  • 200 мл бира
  • 200 г мариновани гъби
  • 300 г пилешки дробчета
  • 1 дафинов лист
  • сол на вкус
  • 5 с.л. олио
  • 3 с.л. брашно
  • щипка черен пипер

Начин на приготвяне:

В тавичка направо във фурната се сгорещява олиото. Изчистените, измити и отцедени дробчета се овалват в брашното. Запечатват се от двете страни за по 4-5 минути в сгорещеното олио. Прибавят се и гъбите, пържат се 3-4 минути и се заливат с бирата. Подправят се на вкус със солта и черния пипер и се слага дафиновият лист. Тавичката се покрива с фолио и дробчетата се пекат на умерена фурна около 30 минути. Маха се фолиото и се запичат за 10-15 минути.

Огретен от гъби

Необходими продукти:

  • 200-300 г гъби
  • 2/3 ч.ч. бира
  • 3 с.л. краве масло
  • 2 с.л. брашно
  • 1 ч.ч. прясно мляко
  • сол
  • черен и червен пипер
  • кашкавал

Начин на приготвяне:

Запържваме гъбите в част от маслото, прибавяме бирата и оставяме няколко минути да се задушат. Когато се изпари по-голяма част от бирата, прехвърляме гъбите в тавичка или съд за печене. При бирата добавяме останалата част от маслото, брашното и прясното мляко. Правим немного гъста каша. Ако стане на бучки, пресипваме в купа, разбиваме с тел и връщаме на огъня. Овкусяваме със сол и повечко черен пипер. Заливаме гъбите. Отгоре настъргваме с кашкавал и запичаме за няколко минути. Вадим от фурната и поръсваме ястието с червен пипер.