П рез лятото бирата като че ли върви повече. А защо да не сготвим и нещо с пиво. Ето няколко идеи от gotvetesmen.com.
Свинска плешка
Необходими продукти:
- 1 свинска плешка
- 2 с.л. олио
- 4 скилидки чесън
- 2 ч.ч. бира
- 3-4 ч.л. кимион
- млян черен пипер на вкус
- 1 ч.л. червен пипер
Начин на приготвяне:
Наложете плешката с чукче за месо. Намажете я с олиото и счукания чесън и поръсете обилно с кимиона, черния и червения пипер. Завийте на стегнато руло. Поставете го в намаслена тава и го залейте с бирата. Покрийте с фолио. Оставете месото да престои така два-три часа. Загрейте фурната до 180 градуса. Изпечете месото за около един час. Свалете фолиото и допечете месото, докато придобие приятен загар.
Бърз хляб
Необходими продукти:
- 400 г брашно тип 500
- 2 с.л. захар
- 1 с.л. бакпулвер
- 1,5 ч.л. сода
- 1 ч.л. сол
- 1,5 ч.л. чубрица
- 330 мл бира
- 125 г настърган кашкавал тип „Балкан“
Начин на приготвяне:
Фурната се загрява на 190 градуса. Огнеупорна форма с размер 25 х 11 см се намаслява и набрашнява. В голяма купа се пресява брашното заедно с бакпулвера, солта и содата. Добавят се захарта, чубрицата и сиренето. Всичко се разбърква и се сипва бирата. Тестото бързо се омесва и се прехвърля във формата. Хлябът се пече 50 минути, след което се оставя да престои още 10 минути във формата. Бързият хляб с бира и чубрица се изважда и се охлажда напълно, преди да се чупи или реже.
Пилешки дробчета
Необходими продукти:
- 200 мл бира
- 200 г мариновани гъби
- 300 г пилешки дробчета
- 1 дафинов лист
- сол на вкус
- 5 с.л. олио
- 3 с.л. брашно
- щипка черен пипер
Начин на приготвяне:
В тавичка направо във фурната се сгорещява олиото. Изчистените, измити и отцедени дробчета се овалват в брашното. Запечатват се от двете страни за по 4-5 минути в сгорещеното олио. Прибавят се и гъбите, пържат се 3-4 минути и се заливат с бирата. Подправят се на вкус със солта и черния пипер и се слага дафиновият лист. Тавичката се покрива с фолио и дробчетата се пекат на умерена фурна около 30 минути. Маха се фолиото и се запичат за 10-15 минути.
Огретен от гъби
Необходими продукти:
- 200-300 г гъби
- 2/3 ч.ч. бира
- 3 с.л. краве масло
- 2 с.л. брашно
- 1 ч.ч. прясно мляко
- сол
- черен и червен пипер
- кашкавал
Начин на приготвяне:
Запържваме гъбите в част от маслото, прибавяме бирата и оставяме няколко минути да се задушат. Когато се изпари по-голяма част от бирата, прехвърляме гъбите в тавичка или съд за печене. При бирата добавяме останалата част от маслото, брашното и прясното мляко. Правим немного гъста каша. Ако стане на бучки, пресипваме в купа, разбиваме с тел и връщаме на огъня. Овкусяваме със сол и повечко черен пипер. Заливаме гъбите. Отгоре настъргваме с кашкавал и запичаме за няколко минути. Вадим от фурната и поръсваме ястието с червен пипер.