0

Н якои вкусни неща остават спомени у нас за домашен уют и добро похапване, обикновено към тях слагаме по едно прилагателно като на „баба“ или „мама“.

„За да зарадвате децата си, може да изрежете от тестото различни фигурки с формички за сладки. От посочените продукти се получават бухти, достатъчни за 4-6 души.

За двама половин доза е напълно достатъчна“, пояснява Йоли на yoli-bg.com. А ние ще добавим само, че тези бухти са перфектна радост не само за децата, но и за възрастните.

Бухти с извара и заквасена сметана

Продукти:

250 г фина неовкусена извара
100 г заквасена сметана
2 яйца
1 с.л. захар
1 ч.л. сол
1/2 ч.л. сода за хляб
няколко капки лимон или оцет
2 с.л. олио
около 350-400 г брашно

Приготвяне:

С пасатор направете гладък крем от изварата, сметаната и яйцата. Добавете захарта, солта и содата, предварително угасена с няколко капки лимонов сок или оцет. Налейте олиото и с брашното омесете меко, леко лепнещо тесто. Прибавяйте брашното постепенно, за да получите гладка консистенция и точна плътност. Ако яйцата са по-големи, брашното е до 400 г, но не слагайте повече. Дори и да лепне по ръцете ви, при разточване няма да има проблем. Нужно е само да поръсите плота с повече брашно. Може да приготвите тестото с миксер, като ползвате бъркалките за тежко тесто.

Оставете тестото да почине за 10 минути, след което го разточете върху добре набрашнен плот с дебелина около 0,5 см. Нарежете го на парчета с предпочитана от вас големина и форма. На среден огън загрейте олио за пържене. Маслена баня не е нужна, достатъчно е в тигана да има 2-3 мм олио. Изпържете бухтите до златисто от двете страни. Сервирайте ги топли с конфитюр, мед, сирене и изобщо с всичко, с което обичате да хапвате подобни закуски.

Да ви е сладко!