0

Ч аровната Йоланта Делибозова-Йоли винаги с положително чувство пожелава на своите читатели или зрители: Да ви е сладко! Тя е майсторка и на всякакви десерти, ето част от тях, още на yoli-bg.com.

Сметанов сладкиш

Необходими продукти:

За маслена основа 22 см:

  • 100 г много меко масло
  • 40 г захар
  • 2-3 щипки сол
  • ванилия
  • 50 мл течна пълномаслена сметана
  • 200 г брашно
  • 1/4 ч.л. бакпулвер

За пълнежа:

  • 250 г едри меки сушени сини сливи без костилки
  • 80 г едри орехови ядки

За заливката:

  • 350 мл течна пълномаслена сметана
  • 70 г захар
  • ванилия
  • 2 разбити с вилица яйца
  • 2 с.л. сладко от портокалови корички или настъргана кора от 1 портокал
  • 50 г нишесте

Начин на приготвяне:

За маслената основа разбъркайте на крем маслото, захарта, солта и ванилията. Налейте сметаната, а след това прибавете брашното, смесено с бакпулвера. Размесете на тесто. Не е нужно да месите с ръце, нито да ползвате миксер. Достатъчно е само да съберете съставките на топка. Бъркайте с лъжица или шпатула. Увийте тестото в стреч фолио и го приберете в хладилник за 1 час. Загрейте фурната на 170 градуса с вентилатор. Покрийте дъното и стените на формата с хартия за печене. Разточете охладеното тесто върху набрашнена повърхност с дебелина 3-4 мм и изрежете кръг с големината на формата. Поставете го на дъното и надупчете с вилица. От останалото тесто направете ленти и оформете борд. Запечете основата до бледо розово за около 15 минути.

За пълнежа разрежете сливите и ги напълнете с ореховите ядки. Ако нямате чак толкова едри сливи, може да слепите няколко една в друга, както направих аз. Стиснете ги в шепа, за да се споят и ще получите най-големите сушени сливи на света.

За заливката смесете заедно в купа всички продукти и разбъркайте добре до еднородност. Наредете сливите върху запечената маслена основа и ги залейте със сметановата заливка. Върнете формата във фурната и печете още 30-35 минути. Охладете напълно сладкиша и поднесете. Да ви е сладко!

Пълнени орехови курабии

Необходими продукти за 6-8 бисквити:

За тесто:

  • 100 г много меко масло
  • 60 г кафява захар
  • 40 г бяла кристална захар
  • 1 яйце
  • ванилия
  • 50 г запечени накълцани орехи
  • 80 г шоколадов чипс или натрошен натурален шоколад
  • 180 г брашно
  • 1/2 ч.л. бакпулвер

За пълнежа:

  • 200 г натурално крем сирене
  • 30 г пудра захар
  • ванилия
  • 2 с.л. сладко от портокалови корички или настъргана кора от 1 портокал

Начин на приготвяне:

Започнете с пълнежа. Разбъркайте крем сиренето с пудрата захар, ванилията и портокаловите корички. Гребнете от сместа с малка лъжица за сладолед и направете топчета. Наредете ги в чиния, покрита със стреч фолио и ги замразете. Може да направите това и с обикновена лъжица, като сипете купчинки върху фолиото.

За тестото разбийте с миксер на крем маслото и двата вида захар. Прибавете яйцето и ванилията. Разбийте отново до хомогенен крем. Сипете орехите, шоколада, брашното, смесено с бакпулвера. Размесете с лопатка на лепкаво тесто, докато всички продукти се смесят добре. Увийте тестото в стреч фолио и го приберете в хладилника за 1 час. Разделете охладеното тесто на толкова части, колкото са топките крем сирене. Всяка направете на питка. В средата сложете топче от пълнежа. Завийте краищата на тестото около крем сиренето, като направите борд. Подредете пълнените кюфтета (да, на това приличат - не са най-красивите бисквити, но са изключително вкусни) в тава, покрита с хартия за печене и ги изпечете за около 20 минути в предварително загрята на 170 градуса фурна с вентилатор. Поднесете ги леко топли или напълно изстинали. Да са ви сладки!

Ябълков десерт с кисело мляко

Необходими продукти за сладкиш 22-24 см:

За тестото:

  • 70 г меко масло
  • 70 г захар
  • 3 жълтъка
  • ванилия
  • 200 г брашно
  • 1/3 ч.л. бакпулвер
  • 2-3 щипки сол

За пълнежа:

  • 3 големи ябълки, нарязани на по-едри кубчета
  • 40 г захар
  • 2 с.л. лимонов сок
  • шепа стафиди
  • настъргана кора от 1 портокал или лимон
  • по желание канела
  • 1 ч.л. нишесте (5 г)
  • 30 мл вода или сок по избор

За крема:

  • 500 г пълномаслено кисело мляко
  • 30 г нишесте
  • ванилия
  • настъргана кора от 1 лимон
  • 3 белтъка
  • 130 г захар

Начин на приготвяне:

За тестото в купа разбъркайте на крем маслото и захарта. Прибавете жълтъците и отново разбъркайте. Овкусете с ванилия. Сипете брашното, примесено с бакпулвера и солта. С лопатка смесете добре всички продукти, докато се съединят. Не добавяйте повече брашно и не месете с ръце. Отделете от тестото 1/3 и го замразете. Останалото сложете за 30 минути в хладилник.

За пълнежа на среден огън задушете ябълките със захарта и лимоновия сок. Ако са сухи и не отпускат сок, налейте малко вода или сок по избор. След като леко омекнат, прибавете стафидите и портокаловата кора. Разтворете нишестето във водата и го налейте при ябълките. Кипнете за кратко и махнете от огъня. Оставете пълнежа да се охлади. Покрийте дъното и стените на формата с хартия за печене. Разточете охладеното тесто на кора около 3 мм. Сложете го на дъното на формата и оформете малък борд. Надупчете с вилица основата и сипете ябълките.

За крема с бъркалка разбъркайте киселото мляко, нишестето, ванилията и лимоновата кора. Отделно с миксер разбийте белтъците на сняг. Постепенно добавете захарта, като продължите да разбивате, докато получите гъст крем. Прибавете киселото мляко към разбитите белтъци и разбъркайте с лопатка до хомогенност. Изсипете крема върху ябълките и загладете. Отгоре настържете на едро ренде замразеното тесто. Изпечете сладкиша за около 45 минути в предварително загрята на 170 градуса фурна с вентилатор. Оставете го добре да изстине и поднесете. Да ви е сладко!

Лешникови сладки с млечен карамел

Необходими продукти за около 25 броя:

За тестото:

  • 80 г меко масло
  • 60 г захар
  • 1 яйце + 1 жълтък
  • 80 мл олио
  • ванилия, щипка сол
  • 20 г пресято какао
  • 1 равна ч.л. бакпулвер
  • 320 г брашно

За карамела:

  • 70 г захар
  • 60 мл горещо прясно мляко
  • 70 г натрошен бял шоколад
  • по желание сол на вкус
  • Друго:
  • 1 разбит с вилица белтък
  • 140 г ситно натрошени лешници

Начин на приготвяне:

За тестото разбъркайте с лопатка маслото и захарта. Прибавете цялото яйце, жълтъка, ванилията и размесете отново. Налейте олиото и поръсете с 2-3 лъжици от брашното. Разбъркайте на каша. Смесете останалото брашно с какаото, солта и бакпулвера. Сипете ги в сместа и за кратко омесете тесто. От тестото направете топчета с големина на орех. Потопете ги в белтъка и оваляйте в ядките. Подредете ги в тава, покрита с хартия за печене. Сплескайте ги съвсем леко с пръсти и в средата направете вдлъбнатина. Изпечете сладките за около 20 минути в предварително загрята на 170 градуса фурна с вентилатор.

За карамеления сос стопете на слаб до среден огън захарта на светъл карамел. Гответе в по-висок съд, а не в плитък. Налейте внимателно млякото. Независимо че е горещо, ще предизвика бурна реакция и трябва да внимавате, за да не се изгорите. Оставете съда на котлона, докато се превърне в карамелен сироп. Махнете от огъня и добавете шоколада. Оставете го да се отпусне 1-2 минути и разбъркайте до гладка консистенция. Ако харесвате солен карамел, сложете няколко кристалчета морска сол. Охладете. Напълнете сладките с карамелен сос и поднесете. Да ви е сладко!

Съвет: Ако вдлъбнатините на сладките са станали по-малки по време на печене, може да ги разширите и направите по-дълбоки, като ги натиснете внимателно с малка лъжичка или както правя аз, с коркова тапа. Сладките трябва да са съвсем горещи веднага след като ги извадите от фурната. Притискайте с лек натиск, тъй като тестото е нежно и ронливо и лесно може да се начупи.