Ч аровната Йоланта Делибозова-Йоли винаги с положително чувство пожелава на своите читатели или зрители: Да ви е сладко! Тя е майсторка и на всякакви десерти, ето част от тях, още на yoli-bg.com.
Ананасови топчета
Необходими продукти за около 40 броя:
За тестото:
- 125 г меко масло
- 2 с.л. течна сметана (може да замените с прясно мляко)
- 2 жълтъка
- 80 г пудра захар
- ванилия
- около 200-220 г брашно
За пълнежа:
- около 1 кг почистен и нарязан ананас
- сок от 1 малък лимон
- 200 г захар
Друго:
- 1 разбит с вилица белтък
- натрошени ядки или кокосови стърготини за овалване
Начин на приготвяне:
За тестото разбъркайте на крем маслото, сметаната, жълтъците, захарта, ванилията и 2 с.л. от брашното. Постепенно добавете останалото брашно и омесете меко тесто. Оставете го в хладилника в найлонов плик, докато приготвите пълнежа.
За пълнежа смелете ананаса в блендер. Не трябва да е на гладко пюре, а да се усещат мънички парченца от плода. Сипете го в тенджера и добавете лимоновия сок и захарта. (Ако ананасът е много сладък, може да намалите захарта с 50 г). На умерен огън сварете на конфитюр. Когато сместа започне да се сгъстява, намалете огъня и продължете да готвите, като бъркате периодично. Трябва да получите много гъста маса с тъмен карамелен цвят. Охладете.
От тестото направете топчета с желана от вас големина, примерно колкото малък орех. Направете същия брой и големина топчета от изстиналия ананас. (Ако ви остане от сместа, я приберете в плик или кутийка в хладилника и ползвайте за друго). Всяко топче тесто оформете на кръг. В средата сложете топче ананас и завийте около него краищата на тестото. С длани оформете отново на топче. Потопете ги в белтък и оваляйте в ядки или кокос. Подредете сладките в тава, покрита с хартия за печене. Изпечете ги за около 20-25 минути в загрята на 170 градуса фурна с вентилатор. Поднесете ги изстинали. Да ви е сладко!
Бисквити с топинг и кокос
Необходими продукти:
- 125 г меко масло
- 70 г пудра захар
- 1 яйце
- 250 г брашно
- 1/4 ч.л. бакпулвер
- ванилия
За топинга:
- 1 ч.ч. захар
- 70 г масло
- 70 г течна сметана
- 1 до 2 ч.ч. предварително запечен кокос (количеството му е спрямо желаната от вас гъстота)
- лимонови и портокалови корички
- 100 до 200 г млечен шоколад
Начин на приготвяне:
За тестото разбъркайте захарта с маслото на крем и прибавете яйцето. Пресейте брашното заедно с бакпулвера и ванилията и го сипете в маслото. С ръце бързо направете маслени трохи и ги съберете на топка. Ако тестото все още лепне, го поръсете с малко брашно. Завийте го в найлоново фолио и го оставете в хладилника за 20 минути. Разточете го на малки части върху хартия за печене, поръсена с малко брашно и с малка кръгла форма изрежете бисквитки. Подредете ги в тава, покрита с хартия за печене. Изпечете бисквитките в предварително загрята фурна на 170 градуса за около 15 минути до порозовяване. Стопете на водна баня шоколада. Топнете дъното на всяка бисквитка и я поставете с него върху хартия. Оставете шоколада да се втвърди добре. Ако обичате повече шоколад, може да топнете в него целите бисквитки, затова не посочвам точен грамаж.
За топинга карамелизирайте захарта. Прибавете маслото и дръпнете от котлона. Разбъркайте, сипете и сметаната и продължете да бъркате. В началото сместа изглежда като пресечена, но после става гладка и хомогенна. Ако започне да стяга и да разбърквате по-трудно, върнете съда на котлона, за да я затоплите. Накрая сипете кокосовите стърготини (може да замените кокоса с най-различни ядки, отново предварително запечени) и цитрусовите корички. Върху всяка бисквитка сипете по една лъжичка от топинга, докато още е леко топъл. Не го разнасяйте равномерно и не го заглаждайте прекомерно. Оставете бисквитките леко рошави. Сипете малко разтопен шоколад в хартиен конус, отрежете на връхчето му малко дупчица и гарнирайте бисквитите. Да ви е сладко!
Баклавата на баба
Необходими продукти:
- 500 г фини кори за баница
- 250 г стопено масло
- 400 г по-едро смлени орехи
За сиропа:
- 600 мл вода
- 800 г захар
- кора и сок от 1 лимон
- ванилия
Начин на приготвяне:
Напластете една върху друга три кори за баница, като леко ги намажете помежду им с малко от маслото. Поръсете обилно с орехи и завийте на стегнато руло откъм късата страна. По този начин приготвяте останалите кори. С остър нож нарежете рулата на еднакви парчета около 4 см. Подредете ги в тава плътно едно до друго с разрязаната част нагоре. Все пак големината на охлювчетата зависи от тавата, в която ще изпечете баклавата. Трябва да са 1 см под ръба на тавата, а не догоре. Полейте равномерно баклавата с останалото масло. Изпечете я около 1 час в загрята на 150 градуса фурна с вентилатор. Печенето е от съществено значение, не го подценявайте. Баклавата се пече и изсушава много равномерно при по-ниска температура. Така става равномерно златиста, хрупкава и запазва целостта си след сиропиране. И така оставете изпечената баклава да изстине напълно.
Сварете за 12-15 минути на среден огън сироп от захарта, водата, лимоновия сок и кора и ванилията. Оставете сиропа да се охлади до топло, след което извадете лимоновите кори. (Температурата на сиропа също е важна, не заливайте студената баклава с врял сироп, за да не омекне прекалено). Залейте баклавата с топлия сироп и я покрийте с чисти кърпи. Оставете я да престои поне един ден, за да се сиропира добре. Да ви е сладко!