0

О сновното есенно почистване е трудна задача, която крие редица предизвикателства. Дните през септември и октомври са особено подходящи, тъй като летните горещини са преминали, а самата подредба на къщата следва да бъде обособена за по-студените месеци. Разбира се, разместването и интериорните трансформации са „черешката на тортата”, с която ще се сблъскате на финален етап. Преди това е необходимо да се запасите с време, енергия и търпение, както и да изготвите план – кое, как и с какво ще почистите.

Баня

Нашият съвет е да отметнете първо най-трудната работа, т.е. – почистването на банята. Съществуват гениални трикове, които придават блясък на вече остарели помещения. Стъпка №1 е изборът на препарати. Обърнете внимание и прочетете детайлно етикета на разтворите, различните гелове и прахове – всеки от тях има предназначение. Задължително се запознайте с листовката за употреба и използвайте ръкавици. Понякога единственото спасение от влага, мухъл и неприятни миризми е силен концентрат. Ето затова е важно да намерите точното решение на проблема. Що се касае до банята – първо почистете най-мръсните неща. За да спестите време, изнесете всичко, което ще ви пречи. Измийте тоалетната чиния, седалката и плочките, третирайте фугите с малки четки. Ако имате душ кабина или вана – задължително полирайте след търкането, много вероятно е да останат пръски. Мивката, както и самия душ, бихте могли да почистите и с биоразтвори – лимонена киселина, сода и оцет. Препоръчваме ви този метод при честото почистване, при упорити замърсявания едва ли ще пожънете успех. Освежете четките, ароматизаторите, опаковките на използваната от вас козметика, както и аксесоарите, които съхранявате в банята. Също така – декора! Премахването на фината прах в банята може да се окаже изненадващо неприятен и дълъг процес.

Кухня

Следващата стая е кухнята. Царството на кулинарите има нужда от ден или два, преди да заблести. Започнете почистването отгоре надолу. Огледайте тавана и ъглите, премахнете паяжините, ако има такива. Свалете пердетата и забършете корнизите. След това се заемете с почистването на уредите. Заредете се с търпение. За да бъдат в добър вид, ще е необходимо да отделите поне няколко часа. След това подредете шкафовете, този път отвътре навън. Добрата новина е, че изваждайки всичко, ще имате и шанс да преподредите посудата по нов и далеч по-функционален начин. Премахнете прахта от плоскостите, отново с подходящ за целта препарат. Ако имате малки деца и се страхувате от съставките, използвайте детски вид или вода, примесена със сок от цитрус. Накрая се заемете с почистването на пода.

Спалня

Най-личната ни територия – нейно величество спалнята, е лесна за почистване стая. Освежете спалното бельо, пердетата и килимите – тях или изперете сами, или потърсете помощ от фирма. Ако имате дървени мебели, внимавайте с третирането им. Обикновено помещенията, в които релаксираме, забравяйки за напрежението и изминалия дълъг работен ден, имат висока пропускливост на естествена светлина, т.е. – не пропускайте прозорците. Миенето им е задължителна стъпка от есенното почистване. Тук бихте могли да използвате и хитринките на бабите си, а именно забърсването с вестник. Вариант е още да използвате така популярните уреди за миене на прозорци или магическите кърпи, които не остават никакви следи. Редица домакини ги предпочитат, издавайки, че не губят от времето и енергията им.

Хол

След като преминете през задължителните прах, прахосмукачка, миене на прозорци и пр., обърнете внимание на меката мебел, с която разполагате. Грижата за нея определено не е на дневен ред, затова си струва поне веднъж или два пъти в годината да потърсите професионална помощ, която да възвърне първоначалния й здрав, свеж и запазен вид. Изперете дивана, фотьойлите, табуретките и изобщо наличния текстил. Трябва да бъдете сигурни, че когато не експериментирате сами – цветът няма да се промени, а дори напротив – в много случаи изглежда по-ярък.

Предмети, които някои мъже и жени пропускат, са декорациите на стена. Почистете паната, картините и малките рафтове. Също така и осветителните тела.

Робот събира прахта и мие едновременно

Ако имате възможност, поглезете се с нова покупка – висок клас прахосмукачка. Моделите, върху които следва да се фокусирате, трябва да съчетават висока смукателна мощност с маневреност и гъвкавост. Независимо дали живеете в едностаен апартамент, семеен дом или страдате от алергии, пазарът разполага с подходящи видове, отговарящи на нуждите ви. Последните и най-нови модели имат сензор за прах и втора батерия. При покупката ще се сдобиете с инструмент за почистване на филтъра, няколко вида накрайници за фуги, комплект от миничетки, както и меки сетове, които се използват за почистването на фините замърсявания. По-просто казано, с покупката на прахосмукачка бихте могли да изчистите пода, а след това да третирате и мебелите със специалните за целта накрайници. Ако сте собственици на домашни животни, то задължително се снабдете с точните аксесоари, които елиминират мъртвите кожни клетки и изсмукват падналите косми.

Ако сте прекалено заети или работното ви място ви изтощава, нашият съвет е да се доверите на прахосмукачките и мопове роботи.