0

Т я седи в стъклена витрина с ръчно издълбан надпис на Господната молитва, докато приятна усмивка лежи на щастливото й лице. Но под кутията й има табела, която гласи: „Внимание, не отваряйте за нищо на света!“.

За неинформираните посетители на Окултния музей на Уорънс в Монро, американския щат Кънектикът, тя изглежда като всяка друга кукла, произведена в средата на XX век. Но оригиналната играчка на име Анабел всъщност е всичко друго, но не и обикновена. Тя придоби световна слава като един от най-злокобните предмети в света, а легендите за нея датират още от 70-те години на миналия век.

През последните години историите за Анабел вдъхновиха поредица от филми на ужасите. Млади и стари ги гледат без да си дават сметка, че злото не е само художествена измислица и всичко, което християнски духовници твърдят за демоните и Ада е самата истина.

Но каква част от историята на Анабел е истинска? Дали истинската кукла наистина е обладана от зъл демон, който търси човешки приемник, или Анабел е просто детска играчка, използвана за изключително печеливши истории за призраци, ще разкажем в следващите редове.

Оригинал

През годините Анабел е останала в паметта на хората във вида, в който е показана в едноименните филми. Истинската кукла обаче има съвсем различен вид. Тя живее в Окултния музей на известните изследователи на паранормални явления Ед и Лорейн Уорън. Истинската играчка в действителност е още по-страховита заради изключително невзрачния си вид. Полуусмивката и ярко оранжевият триъгълен нос, събуждат спомени от детството ни и човек трудно би могъл да си представи, че под този образ се крие въплъщение на злото.

Според изследователския тандем Уорън Анабел е лично отговорна за две преживявания, близки до смъртта, един фатален инцидент и поредица от демонични проявления. Това поне сочат техните проучвания за период от 30 години. Първите й бели' могат да бъдат проследени до 1970 г. Тогава куклата попаднала в медицинската сестра Дона, която я получила като подарък от майка си за рождения си ден. Дона взела Анабел със себе си в квартирата, където живеела със своя колежка.

Квартира

През първите седмици от съжителството куклата била прекрасен аксесоар в хола, но след известно време двете жени забелязали, че Анабел някак си се мести сама. Дона оставяла куклата на дивана всяка сутрин, а като се прибирала вечер я намирала в заключената спалня.

След време Дона и съквартирантката й Анджи започнали да намират бележки, оставени из целия апартамент, на които пишело „Помогни ми“. Според жените бележките били написани на пергаментова хартия, която дори не държали в дома си.

Агресия

Зловещите инциденти продължили като в един момент Анабел започнала да става агресивна. Приятелят на Анджи, Лу, разказвал шокираща история как куклата го нападнала. По думите му, докато спял в квартирата на гаджето си се събудил от болки в гърдите и видял, че има кървави следи от нокти, а Анабел лежала по лице на земята в непосредствена близост. След травматичното преживяване на Лу, Дона и Анджи викат медиум, който да им помогне да разрешат техния привидно паранормален проблем. Експертът прави ужасяващото разкритие, че куклата е обсебена от духа на починало 7-годишно дете на име Анабел Хигинс, чието тяло е намерено преди години на мястото, където е била построена жилищната сграда. Духът на Хигинс се свързал с медиума и казал, че се чувства комфортно с Дона и Анджи и иска да остане с тях и да бъде обичан. Изпитвайки състрадание към Анабел и нейната история, Дона решила да задържи зловещата кукла.

Помощ

Анабел обаче продължила с белите си и скоро двете млади жени били принудени да се отърват от нея. За тази цел те потърсили помощта на най-известните експерти по паранормална активност по това време – семейството Ед и Лорейн Уорън. Когато посетили квартирата на момичетата те установили, че тук живее не душа на човек, а зъл демон, който добре се преструва на покойник. Ловците на духове записват, че куклата е проявила признаци на обсебеност, сред които телепортация (куклата се движи сама), материализация (бележките от пергаментова хартия) и „белегът на звяра“ (нараняванията по гърдите на Лу).

Семейство Уорън се съгласява да вземе Анабел в дома си и я заключват там, където се намира и до ден днешен - Окултния музей. Преди да бъде заключена и озаптена, куклата не пропуснала да прояви отново демоничния си характер. Докато Уорън пътували към дома си заедно с играчката на задната седалка, спирачките на колата им отказали. Тогава Ед напръскал куклата със светена вода и изведнъж всички проблеми с автомобила изчезнали. Според Уорън, куклата Анабел продължила да се движи из къщата им сама и по тази причина били принудени да я заключат в стъклена витрина с гравирана молитва, неутрализираща действието на злото.

Пакости

Откакто е заключена, куклата Анабел не е помръднала от мястото си. Това обаче не й пречи да върши пакости. Веднъж свещеник, посетил музея на Уорън и категорично отрекъл, че в детската играчка има зли сили. Ед го предупредил да не подценява демоничната сила на Анабел, но отчето само се изсмял. На път за вкъщи свещеникът попаднал в почти фатална катастрофа, която унищожила новата му кола. Той твърди, че е видял Анабел в огледалото за задно виждане точно преди инцидента.

Години по-късно друг посетител почукал на стъклото на кутията на Анабел и се засмял колко глупави са хората, които вярват в историите за нея. На път за вкъщи той изгубил контрол над мотоциклета си и се блъснал в дърво. Мъжът загинал на място, а приятелката която била с него, едва оцеляла. Тя твърди, че по време на инцидента куклата се е явила и тя дори разговаряла с нея.

Бягство

В днешно време историите за Анабел са предимно част от филмовата индустрия. Но през август 2020 г. куклата предизвика неописуема паника в САЩ, след като се появиха съобщения в медиите, че легендарната фигурка е избягала от Окултния музей на Уорън.

Слуховете се разпространиха толкова бързо, че зетят на Уорън – Тони Спера, който също се занимава с паранормална активност, беше принуден да излезе с официално изявление: „Анабел е жива и е тук в музея, заедно с цялата си скандална слава. Тя никога не ни е напускала. Бих се притеснил, ако Анабел наистина си тръгне, защото ще й е скучно и няма да има с какво да си играе“

Обсебената играчка стана хит в Холивуд

Легендите за зловещата кукла Анабел няма как да бъдат подминати от Холивуд. Въпреки че историите за нея, разказвани предимно от семейство Уорън, никога не са категорично потвърдени, това не пречи на режисьори и сценаристи да направят поредица от филми за най-страшната детска играчка.

Анабел в киното е доста по-страшна

 Анабел в киното е доста по-страшна
Warner bros

Всичко започва през 2014 г., когато майсторът на хоръра Джеймс Уан създава филма „Анабел“ като час от франчайза „Заклинанието“, който проследява най-страшните преживявания на семейство Уорън.

Но между филма и реалността има някои сериозни разлики. Куклата в представите на Уан е много по-различна. Докато реалната Анабел изглежда като типична детска играчка, неговата кукла е от порцелан и има доста зловещ вид. Друга разлика е, че вместо да тероризира двете съквартирантки, в чиито дом е живяла, екранната Анабел е доста по-брутална и директно убива хора, включително малки деца.

Въпреки факта, че истинската Анабел има само едно предполагаемо убийство зад гърба си, Уан е разгърнал въображението си достатъчно, за да създаде цели три успешни филма за страховитата кукла.