0

Й оланта Делибозова-Йоли е перфектен музикант и прекрасен кулинар. А десертите й определено впечатляват с идеи и разнообразие. Ето няколко прекрасни примера по въпроса. Още вкусни неща с Йоли могат да се забележат на yoli-bg.com.

Домашно Баунти

Необходими продукти:

  • 70 г захар
  • 50 г масло
  • 200 г течна сметана
  • ванилия
  • 200 г кокосови стърготини
  • 150 г натурален шоколад
  • 30 г бял шоколад

Начин на приготвяне:

В тефлонов съд загрейте сметаната, маслото и захарта. Бъркайте, докато се стопи захарта. Изсипете кокосовите стърготини, ванилията и разбъркайте добре. Ако има останала течност в съда, гответе няколко минути на умерен огън. Оставете сместа да се охлади. Покрийте дъска за рязане на хляб с алуминиево или найлоново фолио. Изсипете отгоре кокосовата маса и с ръце оформете правоъгълна плочка с височина 2 см. Ако искате правоъгълникът да стане по-равен, го покрийте с парче найлоново фолио и лекичко минете отгоре с точилка. Важно е да притискате добре с ръце сместа, за да споите кокосовите стърготини. (Сама по себе си консистенцията е много по-ронлива от тази при оригиналното Баунти.) Поставете дъската в хладилника за 2 часа. За по-бързо може да я сложите във фризера. С остър нож нарежете блокчета с приблизителни размери 7х2,5 см или друга предпочитана от вас големина. На водна баня поотделно стопете двата вида шоколад. Охладете до стайна температура. Намажете или потопете всяко кокосово блокче в тъмния шоколад. Наредете ги върху решетка. След като шоколадовата глазура се втвърди, украсете сладкишите с тънки ивички бял шоколад. Да ви е сладко!

Съвет: Ако решите да топнете в натуралния шоколад целите парчета, като количество той няма да е достатъчен, ще ви е нужно минимум двойно количество. 150 г са напълно достатъчни, ако с четка намажете сладкишите като глазура. Преценете сами. От кокосовата смес може да направите бонбони, сладолед (прибавете малко сметанов сладолед към кокосовата маса) или да я ползвате като пълнеж за торта или сладкиш. Спокойно можете да замразите половината количество, ще ви бъде под ръка при ненадейни гости.

Винени ябълки

Необходими продукти за 4 порции:

  • 4 средни ябълки
  • 2 ч.ч. качествено червено вино
  • 2 с.л. мед
  • 1-2 гвоздейчета карамфил
  • малка пръчка канела
  • 2-3 шушулки кардамон
  • кора от 1/2 портокал

За крема:

  • 50 мл течна сметана
  • 80 г млечен шоколад
  • 20 г масло

Начин на приготвяне:

Обелете ябълките и ги издълбайте с малка лъжичка откъм долната им страна. Сложете ги в тенджерка, залейте ги с виното, добавете меда и подправките. Варете на тих огън, докато ябълките леко омекнат. Оставете ги да престоят във виното няколко часа, след което ги извадете и приберете в хладилника. Прецедете виното и го редуцирайте до 1/3. Трябва да получите плътен сос с концентриран вкус. Загрейте сметаната до кипване. Прибавете шоколада и маслото и разбъркайте на гладък крем. Напълнете студените ябълки с крема. Сервирайте ги охладени, залети с винен сос.

Лек и елегантен десерт, който може да се приготви и с круши. Лъжица ванилов сладолед би освежила вкуса.

Лешникови сладки без брашно

Необходими продукти за 20-25 броя:

  • 180 г нутела
  • 1 яйце
  • 200 г ситно смлени лешници
  • по желание - ванилия
  • няколко супени лъжици нутела за гарниране

Начин на приготвяне:

Покрийте тава с хартия за печене и загрейте фурната на 175 градуса с вентилатор. В купа разбъркайте добре нутелата и яйцето. Прибавете лешниците и размесете на гъсто тесто. С навлажнени ръце оформете топчета с големина на орех. Подредете ги в тавата. С дръжката на дървена лъжица направете дупки в средата на всяко топче. Изпечете сладките за около 12-15 минути. Не ги препичайте, за да не станат твърди. В тях няма съставки, които се нуждаят от дълго печене. След като сладките изстинат, шприцовайте по малко нутела във всеки отвор. Да ви е сладко!

Пай цвете

Необходими продукти за пай 20 см:

  • 2 едро настъргани ябълки
  • 2 с.л. мед
  • настъргана кора от 1/2 лимон
  • сок от 1/2 лимон
  • шепа стафиди
  • ванилия
  • 30 г масло
  • 1 ч.л. нишесте
  • 2 с.л. бренди, коняк или метакса

За тестото:

  • 150 г меко масло
  • 80 г пудра захар
  • ванилия
  • 1 яйце
  • 280 г брашно
  • 2 щипки сол

Друго:

  • разбит с вилица белтък
  • кристална захар за поръсване

Начин на приготвяне:

За пълнежа сложете всички продукти в тиган или тенджерка. Разбъркайте и кипнете за кратко. Нужно е ябълките само да намалят обема си, а не да се сготвят. Веднага щом нишестето ги сгъсти, махнете съда от огъня. Оставете пълнежа да изстине. Може да го приготвите 1-2 дни предварително. Съхранявате в хладилник.

За тестото разбъркайте на крем маслото и пудрата захар. Добавете ванилията и яйцето. Разбъркайте отново, докато яйцето се усвои от маслото. Миксер не е нужен, а само телена бъркалка. Сипете брашното и солта. Размесете с лъжица на ронливо тесто. С ръка за кратко съберете всичко на топка. Разделете тестото на две равни части. Увийте всяка в стреч фолио и оставете в хладилник за 30 минути.

За оформянето поставете лист хартия за печене върху работния плот. Поръсете с малко брашно и разточете едното парче тесто с дебелина около 3-4 мм. С ринг или шаблон изрежете кръг 20 см. Отгоре разпределете пълнежа. Пренесете тестото заедно с хартията в тава за печене. Отделно разточете второто парче тесто и също го изрежете на кръг 20 см. След това е добре да го оставите да се отпусне на стайна температура и леко да омекне. Ако е твърде студено, ще се начупи по време на оформяне. В средата поставете малък ринг или чашка. (Аз използвах кръглата част на шприц.) Между ринга и края на кръга прережете тестото с нож на 8 места, като оставяте по 1 см непрерязана част и от двете страни. С шпатула повдигайте всеки получен триъгълник. С пръсти прищипвайте тестото близо до центъра, като събирате двете части и почти ги слепвате една в друга. След като завършите всички 8 части, непременно оставете тестото отново да се охлади.

Намажете с малко белтък краищата на тестото с пълнежа, което е в тавата. Внимателно пренесете отгоре тестото, което е оформено като цвете. Прилепете краищата му към намазаната с белтък основа, за да се залепи добре. Натиснете ринга в центъра, за да изрежете кръгъл отвор. Махнете го и по желание може с нож да направите по сладкиша други нарези. Намажете повърхността с белтък и поръсете със захар. Изпечете пая в предварително загрята на 175 градуса фурна с вентилатор за около 20-25 минути или до порозовяване. Сервирайте леко топъл или студен. Да ви е сладко!

Съвет: Може да направите сладкиша с друг пълнеж. Добре е да бъде предварително топлинно обработен и да не е твърде воден. Това ще запази целостта на горната част на пая и ще предотврати изтичане на сок от изрязаните части. Може да намажете сладкиша с цяло яйце. Така ще получите по-контрастен златист цвят. Аз предпочитам белтък, тъй като с него печивата стават по-хрупкави.

Двойно шоколадов кекс

Необходими продукти:

  • 180 г брашно
  • 1/2 ч.л. бакпулвер
  • 1/2 ч.л. сода за хляб
  • ванилия
  • 3 яйца
  • 170 г захар
  • 150 г масло
  • 50 мл прясно мляко
  • 2 с.л. какао
  • 100 г натурален шоколад
  • 100 г бял шоколад
  • 2-3 щипки сол

Начин на приготвяне:

Разтопете заедно натуралния шоколад и маслото. Оставете настрана да се охлади. Разбийте на пухкав крем яйцата и захарта. Прибавете ванилията и солта. Пресейте заедно брашното, какаото, бакпулвера и содата. С внимателно бъркане добавете брашното и какаото към яйчената смес, а след това и прясното мляко. Накрая сложете маслото и шоколада. Изсипете тестото в намаслена и поръсена с брашно правоъгълна кексова форма. Начупете белия шоколад на парченца и го набодете върху тестото повърхностно така, че крайчетата му да се виждат. Ако го забодете много дълбоко, при печене ще падне на дъното. Изпечете кекса в предварително загрята на 170 градуса фурна за около 25 до 35 минути. Да ви е сладко!

Сладки с авокадо

Необходими продукти за около 50 броя:

  • 1 намачкано с вилица зряло авокадо
  • 100 г меко масло
  • 180 г захар
  • ванилия
  • настъргана кора от 1 лимон или портокал
  • 1 яйце
  • 140 г шоколадов чипс или натрошен на ситно шоколад
  • 200 г брашно
  • 1 равна ч.л. сода бикарбонат
  • 1 равна ч.л. бакпулвер

Начин на приготвяне:

В купа смесете авокадото, маслото, захарта, ванилията и лимоновата кора. Разбъркайте всичко на крем. Ако авокадото е добре узряло, няма нужда да ползвате миксер. Достатъчно е да разбъркате с домакинска телена бъркалка. Добавете яйцето и отново разбъркайте. В отделна купа смесете брашното заедно с шоколада и двата вида набухвател. Прибавете ги към маслената смес и разбъркайте. Загрейте фурната на 180 градуса. Покрийте тава с хартия за печене и с лъжица направете малки купчинки от тестото. Изпечете бисквитите за около 20 минути. Да ви е сладко!

Брауни бисквити

Необходими продукти за около 30 броя:

  • 25 г меко масло
  • 25 г кафява захар
  • 1 жълтък
  • ванилия
  • 65 г брашно
  • 1 щипка сол
  • 1 щипка бакпулвер
  • 1 щипка сода бикарбонат
  • 25 г дребен шоколадов чипс или натрошен на ситно натурален шоколад

За брауниза:

  • 120 г натрошен натурален шоколад
  • 50 г масло
  • 1 яйце
  • 60 г кафява захар
  • 45 г брашно
  • 5 г какао
  • 1/4 ч.л. бакпулвер

Начин на приготвяне:

За масленото тесто размесете добре с лопатка маслото и захарта. Добавете жълтъка и ванилията. Смесете заедно брашното, солта, бакпулвера, содата и шоколада. Сипете ги в маслената смес и отново разбъркайте с лопатката на лепкаво тесто. Изсипете го върху лист хартия за печене, покрийте с друг лист и разточете тестото между двата листа възможно най-тънко, около 2 мм. Приберете го както е разточено в хладилника, докато се стегне добре.

За брауниза стопете заедно шоколада и маслото. Оставете да се охлади до стайна температура и прибавете яйцето, предварително разбито на пяна с кафявата захар. Отделно смесете брашното с какаото и бакпулвера. Изсипете ги към шоколадовата смес и разбъркайте до хомогенност. Изсипете тестото в пош и отрежете малък отвор на върха.

С малка кръгла формичка (размерът е по ваш избор) изрежете кръгчета от втвърденото маслено тесто. С шпатула ги пренесете в тава, покрита с хартия за печене. Върху тях шприцовайте от брауниз тестото. (Ако остане малко от него, също го изпечете на бисквити, но без маслена основа). Загрейте фурната на 170 градуса с вентилатор. Изпечете бисквитите на по-ниско ниво във фурната за около 15 минути. Да ви е сладко!

Дъвчащи портокалови бонбони

Необходими продукти за около 50 малки бонбона:

  • 200 г прясно изцеден и прецеден портокалов сок
  • 200 г захар
  • 7 г агар-агар
  • фино настъргана кора от 1 портокал
  • сок от 1/2 лимон

Начин на приготвяне:

Смесете портокаловия сок, захарта и агара. Разбъркайте, докато агарът се разтвори. Добавете портокаловата кора и сока от лимона. Опитайте на вкус и по желание добавете още лимонов сок. Много е приятно, ако бонбоните са киселички. Сварете всичко за 10-13 минути на среден огън, като периодично разбърквате. Тук е нужно много по-дълго варене, отколкото при приготвяне на желе. Сместа трябва да се редуцира, да стане наситено оранжева на цвят и да се сгъсти. По повърхността се образуват гъсти мехури. Тъй като сокът се пени, е трудно да се наблюдава гъстотата по време на варене. Затова след няколко минути го дръпнете от огъня. След като пяната утихне, може да прецените добре гъстотата му. Готов е, когато стане гъст, лепкав и при разбъркване шпатулата оставя следа по дъното на съда. Следата трябва спокойно да се събира отново в цялостна маса. Ако сместа се превари, бонбоните ще станат много твърди и има опасност да измъкнат някоя пломба от зъбите ни.

Излейте сгъстения сок върху леко намазана с олио хартия за печене и изчакайте няколко минути да се охлади до топло. Откъсвайте от нея малки парченца и направете топчета. Масата е много разтеглива, но и бързо се втвърдява, затова работете сръчно. Ако все пак се втвърди дотолкова, че не може да се работи, преместете я заедно с хартията върху все още топлия котлон. Ще се отпусне за минута. Оставете бонбоните напълно да се втвърдят за няколко часа на стайна температура. След това може да им придадете и друга форма, като непременно ги поръсите с малко царевично нишесте.

Така приготвените бонбони може да поднесете веднага, но само след час те ще се слепят един в друг, ако се допират. Затова непременно увийте всеки бонбон в целофан и стегнете краищата. Така може да ги съхранявате месеци наред.