0

С ъс сигурност сте чували, че закуската е най-важното хранене за деня и не трябва да я пропускате. Това важи с пълна сила, ако за приготвянето й заложите на продукти с високо съдържание на протеини, които да ви помогнат в борбата с килограмите. 

Метаболизъм

Протеинът е едно от най-важните хранителни вещества за отслабване. Причината за това е, че тялото ви използва 20-30% повече калории, за да метаболизира протеини, отколкото въглехидрати (5-10%) или мазнини (0-3%).

Това означава, че изгаряте повече калории, като ядете протеини, отколкото като ядете въглехидрати или мазнини. Доказано е, че високият прием на протеини води до допълнителни 80 до 100 изгорени калории всеки ден.

Следователно ускоряването на метаболизма ви може да ви помогне да отслабнете, тъй като ви кара да изгаряте повече калории. 

Ситост

Също така протеинът ви кара да се чувствате сити за по-дълго време. Това е така, защото активира сигналите на тялото, които ограничават апетита и ви помага да не преяждате.

Основната причина са това е спадът в хормона на глада грелин и повишаване на хормоните на пълнотата пептид YY, GLP-1 и холецистокинин.

Проучване при жени показва, че увеличаването на приема на протеини от 15 на 30% от общите калории им помага да приемат 441 калории по-малко на ден.

По този начин те губят 5 кг само за 12 седмици.

Друго проучване установява, че увеличаването на протеина до 25% от общите калории намалява наполовина похапването късно вечерта и натрапчивите мисли за храна.

Любопитно е, че сканиране с ядрено-магнитен резонанс показва, че яденето на богата на протеини закуска намалява сигналите в мозъка, които контролират мотивацията за храна и поведението, насочено към възнаграждение.

Така закуските с високо съдържание на хранителното вещество ви помагат да ядете по-малко в останалата част на деня.

Наред с това протеинът може да ви помогне да не си възвърнете загубените килограми и да поддържате теглото си в дългосрочен план.

Увеличаването на протеина от 15 на 18% от калориите за деня подпомага хората, които са на диета, да възвърнат 50% по-малко тегло.

Мазнини 

Закуската с високо съдържание на протеини може не само да намали апетита, но и да ви помогне да загубите мазнините по корема. Диетичните протеини са обратнопропорционални на тях.

Това означава, че колкото повече висококачествен протеин ядете, толкова по-малко мазнини по корема имате.

Проучване на затлъстели китайски тийнейджъри показва, че замяната на закуска на зърнена основа с храна с яйца води до по-голяма загуба на тегло за 3 месеца.

Групата, която е закусвала храни с по-високо съдържание на протеини, е загубила 3,9% от телесното си тегло, или около 2,4 кг. Децата, които не са наблягали на протеина, са загубили едва 0,1 кг.

Други учени изследват има ли разлика, ако закуската е с яйца или бейгъл  със същото количество калории.

След 8 седмици тези, които хапват с яйца, имат 61% по-голямо намаление на индекса на телесната маса, 65% повече загуба на тегло и 34% по-голямо намаление на измерванията на талията. 

На кои храни да заложите

Има различни богати на протеин храни, но със сигурност няма да сбъркате, ако заложите на яйца.

Доказано е, че замяната на зърнена закуска с яйца ви помага да приемате по-малко калории през следващите 36 часа и да губите повече тегло и телесни мазнини.

Източници на протеини, които можете да включите в закуската ви, са и рибата, морските дарове, месото, птиците и млечните продукти. 

Примерни закуски

Бъркани яйца със зеленчуци, пържени в кокосово масло или зехтин.

Омлет с извара и спанак

Пържено тофу със зеле и сирене без млечни продукти.

Гръцко кисело мляко с пшеничен зародиш, семена и горски плодове.

Шейк с една лъжица суроватъчен протеин, банан, замразени горски плодове и бадемово мляко.

Протеиновите палачинки също са много популярна храна за закуска в момента.