0

Е дин от най-ефективните начини за борба с излишното телесно тегло е диетата, основаваща се на консумацията на парена елда.

Зърната на културата са богати на целулоза, витамини и минерали. Усвояват се лесно и се характеризират с добри вкусови качества, също така засищат, пише framar.bg. Към плюсовете може да отнесем лесното приготвяне и положителното въздействие на елдата върху здравето на червата. Както всички продукти, съдържащи големи количества целулоза, и този подобрява стомашно-чревната перисталтика. Ще ви запознаем с два варианта на диета с елда. Те са много подобни, различават се основно по начина на приготвяне на елдата и по това, че първата диета позволява консумация на ябълки, за разлика от втората.

Същност

Този хранителен режим е с продължителност 10 дни. Приема се по 1 чаена чаша елда ежедневно (ако изпитвате глад, може да увеличите количеството); в рамките на диетата ще консумирате общо около 2 килограма от зърната. Трябва да се пие до 1 литър нискомаслен кефир (1%), който може да се замести с 200 грама обезмаслено кисело мляко, несъдържащо подобрители и добавки. Общото количество млечни продукти, приети за периода, е от 9 до 10 литра кефир или 2 литра кисело мляко. По време на диетата трябва да се приемат и зелени ябълки, като на ден да се изяждат по 1-2 (от 15 до 20 броя е количеството, което трябва да се консумира в рамките на 10 дни).

Препоръки

Елдата не се сварява, а се запарва във вряща вода, като 1 чаша от зърната се залеят с 2-3 чаши от горещата течност. Да не се използват сол, захар и подправки. Консумират се само кефир, кисело мляко, елда и ситно нарязана зелена ябълка. Не бива да се вечеря по-късно от 19:00 часа, като последният прием на храна да бъде около 3-4 часа преди сън. Минерална вода може да се пие в неограничени количества. Храненето да бъде разделено на 5-6 приема за деня, а порциите да са малки. Спазвайки тези препоръки, свалянето на килограмите ще бъде значително по-лесно, освен това резултатите ще се запазят за по-дълго време. Десетдневната диета с елда се използва не само за намаляване на телесното тегло, но и за пречистване на организма от шлаки, кожата също се повлиява благоприятно.

Зърнената култура е богата на калций, калий, фосфор и цинк, което означава, че консумацията й допринася за подобряване състоянието на кожата (тенът става равномерен, намаляват възпаленията и подуванията), на косата и ноктите (укрепват, стимулира се растежът им). Голямото количество желязо в състава на елдата действа положително върху сърдечносъдовата система и хемоглобина.

Бързото и здравословно отслабване е възможно, ако диетата се спазва по правилния начин. Тази с елда е с десетдневна продължителност, именно за да не навреди на организма. По-дългото придържане към режима би изтощило тялото, което ще доведе до негативни последици, защото колкото и да е полезна елдата, тя не съдържа всички необходими на организма елементи.

Курсът може да се повтори не по-рано от 30-35 дни след приключване на първия и то само при условие, че не са се появили никакви тревожни симптоми (например: световъртеж, диария, силна умора, отпадналост). Диетата не е подходяща за хора със заболявания на стомашно-чревния тракт, както и за бременни и кърмещи жени.