0

В секи ден една българка губи живота си заради рак на маточната шийка, докато в някои страни заболяването е почти изкоренено чрез ваксинацията. Това коментира пред вестник „Телеграф“ изпълнителният директор на СБАЛАГ „Майчин дом” проф. д-р Иван Костов.

Сблъсък

99% от жените и мъжете, които водят полов живот, се сблъскват с човешкия папилома вирус, който може да доведе до този тип карцином. Човешкият организъм е склонен да се самоизчиства, но при отслабване на имунитета този вирус може да доведе до предраково състояние и рак на шийката на матката.
„И тук е ролята на ваксината срещу рак на маточната шийка. Както добре знаем от времето на пандемията, българското население изпитва страх от ваксините. За съжаление България е на последно място в Европа по ваксинирани млади момичета. И тук е огромната роля на родителите и на общопрактикуващите лекари, и разбира се, на цялата държава по отношение на информационните кампании, които трябва да се водят и да се разяснява ролята на тези ваксини“, коментира още проф. Костов.

„В България всеки ден умира по една жена от рак на шийката. В „Майчин дом“ имаме всяка седмица по няколко жени с този карцином, а операциите са тежки и радикални. Когато бъдат засегнати млади жени, те са инвалидизиращи, променя се качеството на живот също. И не на последно място е невъзможно тези жени да имат деца“, казва още д-р Костов.

Препоръки

Ние се съобразяваме с препоръките на Световната здравна организация и на Европейката асоциация по онкогинекология. Чрез ваксинацията се прави така наречената първична профилактика. Идеята е да не се стига до предраково или раково заболяване и по този начин се предпазваме от действието на човешкия папиломен вирус. Има държави по света като Финландия и Австралия, където това заболяване почти е изкоренено и случаите на рак на шийката на матката са казуистика.
В САЩ, където срещу човешкия папилома вирус се ваксинират цели поколения и групи от момичета на възраст около 13 години, заболяването от рак на маточната шийка е намаляло с 50%.
„За съжаление това у нас не се случва. Бяха направени много информационни кампании. Включително НЗОК пое разходите за тези ваксини във възрастта преди момичетата да започнат да водят полов живот. В много държави се ваксинират и момчетата, защото те са също разпространители на този вирус“, казва още професорът.

Скринингът не включва само цитонамазка

Необходими са редовни профилактични прегледи за рака на шийката на матката. Градският тип жени, особено младите, които ползват интернет, са много информирани. Те са запознати и редовно правят профилактични прегледи, насочени към взимане на цитонамазки, включително колпоскопия. Като част от скрининга е не само цитонамазката, а също и взимането на секрет от канала на шийката на матката и от шийката на матката за човешки папиломен вирус. Това е нещо много важно и аз съветвам както колегите, така и пациентките, дамите, когато посещават своя гинеколог и им се взима цитонамазка, да поискат да бъдат изследвани за вирусоносителство на човешки папиломен вирус, специално онкогенните щамове.

Важно е да се е отбележи, че в България липсва всеобхватен организиран скрининг, това, което се случва в напредналите държави. Ролята на държавата, в това число ролята на ОПЛ, е много важно както по отношение на ваксинирането, така и във връзка с вторичната профилактика. „Този скрининг не бива да е спорадичен, а да е организиран и цялото население в определени възрастови групи да бъде изследвано. По-евтино е жените да се ваксинират, отколкото да се оперират, защото една интервенция струва много скъпо“, отбелязва професор Иван Костов.

Върви се към все по-щадящи операции

Актуалните терапевтични подходи са в зависимост от стадия на заболяването. Светът върви към все по-нерадикални и все по-атравматични методи на хирургия. Все повече се застъпват методи като ендоскопските, лапароскопските и роботозираните операции. Ако става дума за съвсем началните стадии, не е нужно да се премахва и отстранява матката с идеята да се запази детеродната функция. Ако заболяването е по-напреднало, целим тогава да запазим поне яйчниците, като правим транспозиция. Транспозицията на яйчниците е процедура, при която чрез оперативна интервенция яйчниците се преместват извън областта на предвидената лъчетерапия.

Имам доста пациентки, диагностицирани и оперирани с рак на шийката на матката, при които са запазени яйчниците, някои от които в чужбина са използвали възможността да имат деца със сурогатни майки, тъй като в България не е позволено. Идеята на съвременната медицина е все по-малък травматизъм, все по-ниска радикалност да не се правят системни лимфни дисекции, а да се взимат определени лимфни възли, т.нар. сантинелни лимфни възли и по отношение на по-късните етапи лъчелечението и химиотерапията имат своята сериозна роля, уточнява специалистът. По отношение на достъпа до лечение България е една от държавите в света, в която най-лесно може да се достигне до висококвалифициран специалист и това все повече хора го осъзнават.