К акъвто и десерт да си купите от магазина или сладкарницата, нищо не може да се сравни с вкуса на направения у дома. Ето няколко идеи от receptite.com.
Торта с шоколад и портокали
Необходими продукти:
- 150 г масло
- 150 г шоколад
- 1 бакпулвер
- 110 г брашно
- 2 яйца
- 2 с.л. какао
- 80 г захар
За ганаша:
- 100 г тъмен шоколад
- 230 г готварска сметана
За крема:
- 400 г портокал + корите
- 30 г захар
- 13 г царевично нишесте
За шоколадовото покритие:
- 200 г тъмен шоколад
- 100 г готварска сметана
- 100 г меко масло
Начин на приготвяне:
Първо пригответе блата, като на водна баня разтопете шоколада и маслото. След това свалете от котлона и леко охладете. Разбийте яйцата със захарта и ги добавете към шоколадовата смес. Прибавете сухите съставки и разбъркайте добре. Намаслете и набрашнете форма за печене с диаметър 18 сантиметра и сипете тестото. Поставете в предварително загрята до 180 градуса фурна и печете за 13-15 минути. Извадете и оставете да се охлади.
През това време пригответе ганаша, като загреете сметаната. След това добавете шоколада и гответе до получаване на еднородна емулсия. Свалете от котлона и оставете да се охлади.
Пригответе крема, като първо обелите портокалите. Почистете от ципите и нарежете на парчета. Също така нарежете и корите им. Поставете в съд и добавете захарта. Гответе, докато плодовете омекнат. Разтворете нишестето в малко хладка вода и го добавете към плодовата смес. Готовия крем свалете и оставете да се охлади.
Пригответе шоколадовото покритие, като загреете сметаната и шоколада на водна баня. Щом масата се разтвори, добавете маслото и гответе до получаване на гладка смес. Завършете тортата, като срежете блата на три равни части. Поставете най-долния във формата и полейте с малко ганаш. Покрийте с част от крема. Поставете втория блат и отново покрийте с ганаш, а след това поставете крем. Сложете третия блат и покрийте с ганаш тортата, а след това поставете шоколадовото покритие. Декорирайте по желание. За максимален вкус оставете в хладилник за денонощие.
Бисквити
Необходими продукти:
- 300 г брашно
- 50 г какао
- 110 г захар
- 1 ванилия
- 2 ч.л. бакпулвер
- 2 яйца
- 80 г масло
- течен шоколад
- какао за поръсване
Начин на приготвяне:
В купа разбъркайте яйцата със захарта и нарязаното на ситно масло, след което добавете всички останали съставки, за да омесите меко и хомогенно тесто. В случай че тестото е ронливо, добавете 1 белтък или студена вода. Увийте тестото в домакинско фолио и го сложете да почине в хладилника за 30 минути. Вземете отново тестото и с малко брашно разточете на лист с височина около 3 мм и нарежете бисквити с форма за сладки или чаша 6 см четен брой.
Сложете по една чаена лъжичка течен шоколад върху един диск, покрийте с другия диск тесто и залепете добре краищата с пръсти. Ако е необходимо, дискът с пълнеж намажете с пръст с малко вода за добро залепване. Подредете бисквитите в тава, застлана с хартия за печене, загрейте добре фурната и печете на 180 градуса за 15 минути. Извадете от фурната и поръсете обилно с какао или смесено с пудра захар какао.
Крем-карамел с кроасани
Необходими продукти:
- 1 л прясно мляко
- 6 яйца
- 2 ч.ч. захар
- 4 кроасани
Начин на приготвяне:
Разбиват се яйцата със захарта, добавя се охладеното прясно мляко. 1/2 ч.ч. захар се карамелизира в тавата, в която ще се пече кремът. Кроасаните трябва предварително да се извадят от опаковките и да се оставят да поизсъхнат, след което се нарязват на по-дебели филийки и се нареждат върху карамела. Заливат се с млечната смес и се пече в добре загрята фурна на водна баня.
Желирани бонбони
Необходими продукти:
- 1 ч.ч. сок от червен плод
- 30 г желатин
- 2 с.л. мед
- 1 ванилия
Начин на приготвяне:
Сокът се сипва в касерола, добавя се желатинът. След като набъбне, се загрява леко на котлона, докато се разтопи. След това се маха от котлона, добавя се медът, разбърква се и се добавя ванилията. Сместа се излива в малки силиконови форми или в по-голяма тавичка. Оставя се в хладилника за няколко часа. След това се изваждат формичките или се нарязва с нож, ако е в тавичка. Съхраняват се в хладилник до 2 седмици.