0

К ъдето са двама, там са и трима в спалнята. Звучи ви извратено? Нищо подобно, това е най-милата сцена – вие и кучето, едно сплотено семейство.

Много собственици на кучета обичат да спят с домашните си любимци и може да се каже, че чувството е взаимно. Кучетата често се смятат за членове на семейството и връзката между тях и хората е неоспорима. Ето защо 56% от собствениците на кучета признават, че спят в едно легло с домашния си любимец.

Ето някои научно доказани ползи и недостатъци от съвместния сън с вашето куче.

Предимства

На първо място, когато говорим за ползите, приютяването на най-добрия приятел на човека в леглото осигурява комфорт и безопасност. Да, това е точно така. Според проучване на университета в Алберта спането с домашния любимец помага на пациенти с хронична болка да възвърнат рутината си и да намалят нивата на стрес.

Също така проучване от 2018 г. сред възрастни жени установи, че кучето в леглото се свързва повече с комфорт и безопасност, отколкото спането с друг човек или котка. Това е достатъчно приятно усещане, особено ако сте сами или прекарвате по-голямата част от деня далеч от кучето си.

На следващо място – това насърчава здравия сън. Спането с куче освобождава в мозъка химикала окситоцин, който ви позволява да се чувствате добре. Благодарение на това спите по-добре. Окситоцинът също така намалява безпокойството и стреса, което ви помага да спите по-добре.

Още една полза – намалява чувството на самота. В проучване 41% от собствениците на домашни любимци казват, че спането с домашен любимец насърчава общуването. Кучетата ни помагат да се чувстваме по-добре.

Доказано е също, че собствениците на домашни любимци имат по-високо самочувствие, по-малко страх и по-голяма социална подкрепа, което може да облекчи и предотврати повишената тревожност.

Да не забравяме и следващото предимство – това укрепва връзката с кучето. Проучване в Унгария показа, че кучетата имат подобни привързаности към стопаните си, както детето към родителите си.

За някои кучета раздялата дори за една нощ може да предизвика безпокойство. Когато им позволите да влязат в стаята ви и да спят в леглото ви, те ще могат да си починат по-добре, знаейки, че сте там.

Страхотна новина за тези, които страдат от безсъние, предизвикано от безпокойство – спането с куче помага и на това. Изследванията показват, че наличието на куче в леглото може да облекчи безсънието чрез намаляване на тревожността, повишената възбуда или бдителността. Всичко това създава най-добрите условия за сън.

Недостатъци

Въпреки че кучетата могат да бъдат добри спътници, има и други фактори, които трябва да имате предвид. Кучетата винаги са нащрек. Едно проучване от 2020 г. установи, че наличието на куче в леглото увеличава мобилността на човека. Това има потенциал да наруши съня, но хората рядко си спомнят, че са били събудени от движенията на кучето.

Разбира се, куче, което хърка, лигави се или прегрява леглото, не е идеалният партньор за сън. Към днешна дата обаче предимствата са повече от недостатъците.

Котки

Колкото и да ги пъдите, те напират да се мушнат в леглото ви. Защо котките имат такъв мерак да спят със своя човек? Или по-скоро дори върху него? 

Моят котарак обича да се разполага на кълбо върху главата ми. Или допира мустаци до бузата ми. Ако пропусне момента да се вмъкне в спалнята, настава неистово мяукане. Докато не стане на неговата. И причината за това не е защото е отгледан от сляпа мишка, изхвърлена в кашон от някое безчовечно същество. Да, аз съм неговата мама, но има и друго.

Ние си мислим, че щом котето е у дома, то се чувства в безопасност. Но то може да си мисли друго. Нуждае се от най-удобното и безопасно място за почивка и сън. Къде мислите, че е това място в къщата? Точно така, до вас.

А може и да иска да се стопли. Телесната температура на котките е по-висока от тази на хората. При възрастни животни тя достига +37,5 - +38 градуса. За да заспи, котката трябва да се затопли.

Още една логична причина - през деня сте на работа, идвате вечерта, започвате да приготвяте вечеря, вършите различни домакински задължения, взимате душ ... Графикът ви включва друго, но не и котака. А той иска духовна топлина. Затова, както може, компенсира липсата на внимание. Г

Не на последно място – котаракът постъпва така от чувство за собственост. Да, това са стопаните на дома. И вие им принадлежите. 

Ако имате други домашни любимци, котката ви ще се опита внимателно да стане любимец №1. О да, котките умеят да са толкова мили и неустоими, че не можете да им откажете нищо. Включително и това, да се настанят в спалнята.

Често котките прекарват нощта до своя човек, за да го пазят. Може би дори сте забелязали, когато сте се събудили, че вашият домашен любимец е нащрек. Да, той е на пост, пази съня ви. 

Не на последно място, котката обича аромата на своя човек. Да, миризмата на любимия собственик е най-приятната на света, дори да е на пот – котките изобщо не са естети в това отношение.