0

О т хилядолетия прасковата е от любимите плодове на човечеството. Учените спорят откъде точно произлиза – от Китай или от района на Кавказ, но е ясно, че и в днешно време и на двете места се срещат диворастящи прасковени растения. Все пак се предполага, че предците на съвременните праскови са култивирани в Китай около 2000 г. пр. Хр. Безспорно е обаче, че прасковата, както и много други плодове, придобива изключителна популярност по време на възхода на Персийската империя и след завоюването й от Александър Македонски.

Култивираният плод има над 5000 разновидности. Богат е на калий, желязо, фосфор, манган, мед, цинк, селен, магнезий. Една праскова дава 3/4 от необходимата доза витамин С, има и още витамини - от В група, включително и фолиева киселина, витамин Е, К, РР и етерични масла. Зрелият плод съдържа близо два пъти повече пектин от недозрелия. Есенната праскова се смята за най-вкусна и най-подходяща за готвене. Всички рецепти с праскови идват от древността, но са съобразени с новите вкусове на човечеството. Ето няколко любопитни предложения, видени в gotvach.bg, evatoneva.com, menumag.bg, kulinar.bg, lazara.bg.

Италиански десерт с бадеми

Необходими продукти:

  • 1 компот праскови
  • 100 г масло
  • 100 г захар
  • 2 ванилии
  • 200 г брашно
  • 2 яйца
  • 2 с.л. смлени бадеми
  • 2 ч.л. бакпулвер
  • 2 с.л. пудра захар

Начин на приготвяне:

Маслото, яйцата, захарта, ванилията, бадемите, брашното и бакпулверът се смесват и се замесва тесто. Слага се в тава, намазана с мазнина. Прасковите се отцеждат от сиропа. Половинките праскови се слагат върху тестото с изпъкналата страна нагоре. Пече се 20 минути на 180 градуса, охлажда се и се ръси с пудра захар.

Ретро сладкиш

Необходими продукти:

  • 2 яйца
  • 250 г захар
  • 200 г прясно мляко
  • 200 г кисело мляко
  • 125 г разтопено масло
  • 350 г брашно
  • 3 ч.л. бакпулвер
  • 1 пакетче ванилия
  • 2-3 праскови

Начин на приготвяне:

Разбийте добре яйцата и захарта. Добавете последователно киселото мляко, прясното мляко и маслото. Разбъркайте добре. Накрая прибавете брашното с бакпулвера и ванилията. Изсипете в намазнена тавичка. Нарежете прасковите на тънки парчета и ги наредете върху тестото. Поръсете с 2 супени лъжици захар. Пече се около 60 минути на 180 градуса.

Чийзкейк

Необходими продукти:

  • 2 яйца
  • 1 ч.ч. захар
  • 4 с.л. течен мед или 2 с.л. твърд мед
  • 1 ч.л. сода, разтворена в 1 с.л. оцет
  • 1/2 ч.ч. олио
  • около 3 ч.ч. брашно, до средно твърдо тесто
  • 200 г сладко от праскови
  • 250 г маскарпоне
  • 3 с.л. кафява захар

Начин на приготвяне:

Разбиваме яйцата и прибавяме бялата захар, меда, содата, олиото и брашното и замесваме средно твърдо тесто. Поставяме тестото във форма за печене с ринг, която предварително сме застлали с хартия за печене. Печем за около 25 минути на 180 градуса в средата на фурната. Вадим и охлаждаме блата, покриваме го със сладкото от праскови с плодове и отгоре мажем с крема от предварително разбитото с кафявата захар маскарпоне.

Сладка баница

Необходими продукти:

  • 400 г кори за баница
  • 4 яйца
  • 400 г кисело мляко
  • 250 г захар
  • ванилия
  • 10 г бакпулвер
  • 50 мл олио
  • 20 г кокосови стърготини
  • 5 праскови

За заливка:

  • 1 яйце
  • 50 мл прясно мляко
  • 50 г разтопено масло за намазване
  • пудра захар или кокосови стърготини за поръсване

Начин на приготвяне:

В купа разбийте яйцата и захарта до кремообразна консистенция. Добавете киселото мляко, олиото, кокос, бакпулвер и ванилия, разбъркайте. Почистете, измийте и нарежете плодовете на дребно, може да не ги белите. Сложете ги в купата и разбъркайте, приберете за 10 минути в хладилник. Сложете хартия за печене в правоъгълна тава с размер на корите. Започнете редене на баницата, като за всеки ред използвате по три кори. Сложете една кора, намажете я с масло, отгоре сложете втората, пак намажете с масло, следва трета кора, на която сложете от плънката. Отгоре покрийте с нов ред кори, като процедурата се повтаря до изчерпване на корите. Разпределете си плънката, така че да ви стигне за корите. На последния ред върху кората не се слага плънка, а се покрива със заливка. Разбийте яйцето с млякото и залейте баницата с тях. Сложете да се пече във фурна на 180 градуса до златисто около 40 минути. Накрая оставете да се охлади и по желание поръсете с пудра захар или кокосови стърготини.

Желиран кекс

Необходими продукти:

  • 800 г праскови
  • 250 г сметана
  • 200 г пудра захар
  • 1 пакетче желатин
  • 1 к.ч. прасковен ликьор
  • сметана за украса

Начин на приготвяне:

Разтворете цялото пакетче желатин в студена вода и го оставете да отлежи 30 минути. Измийте прасковите и ги разделете на две половини. Първата обелете, обезкостете и пюрирйте. На тих огън нагрейте желатина. Към него прибавете ликьора и хубаво разбъркайте. При непрекъснато бъркане добавете и пюрираните праскови. Сваляме от огъня. Разбийте сметаната с пудрата захар и ги добавете към прасковите с желатин. Изсипете сместа в подходящ съд (например форма за торта) и приберете за 4-5 часа в хладилник да стегне. Извадете сладкиша от хладилника и украсете с останалата половина праскови, които сме нарязали на резенчета. Довършете украсата с малко шприцовани сметанови розички.

Сладко от праскови на фурна

Необходими продукти:

  • 3 кг праскови
  • 1,5 кг захар или по-малко
  • 1 ч.л. лимонтузу

Начин на приготвяне:

Изберете сорт праскови, чиято кожа лесно да се бели. Обелете ги, махнете костилките и ги нарежете на кубчета. Сипете плодовете в дълбока тава и поръсете със захарта. Оставете да престои за през нощта (поне 12 часа). На следващия ден сложете сладкото да се пече в умерена фурна до типичната за сладко гъстота на сиропа - капката не трябва да се разтича по чинията. Извадете сладкото от праскови от печката, объркайте с лимонтузуто и разпределете в бурканчета, докато е горещо. Затворете бързо с капачки и обърнете надолу, докато изстинат.

Нестандартен сладкиш с картофи

Необходими продукти:

  • 500 г картофи
  • 100 г брашно
  • 1 с.л. захар
  • 1 яйце
  • 1 белтък за намазване
  • 2-3 пресни праскови или 1 компот
  • пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне:

Сварете картофите в подсолена вода, както са необелени. Когато се сварят, ги обелете и ги намачкайте на пюре. Когато се смачкат добре, добавете яйцето, брашното и захарта. От така получената смес омесете тесто и оформете няколко отделни кръга. Във всеки кръг поставете по една праскова, като я притиснете леко, и намажете с белтъка. Кръгчетата подредете в намазнена тавичка и печете в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 10-ина минути. Когато се изпекат и изстинат, ги подредете в подходяща чиния и поръсете с пудра захар.