0

П исателката Дж. К. Роулинг оспорва нов шотландски закон за престъпленията от омраза в поредица от публикации в социалните мрежи, като дори прикани полицията да я арестува, ако смята, че е извършила престъпление, предаде Би Би Си.

Авторката на книгите за приключенията на Хари Потър, която живее в Единбург, описва няколко транссексуални жени като мъже, включително осъдени затворници, активисти за правата им и други. Тя е на мнение, че "свободата на словото и убежденията" е на изчезване, ако точното описание на биологичния пол се постави извън закона. 

ЗАПЪТИ СЕ КЪМ ЗАТВОРА: Полиция погна Дж.К. Роулинг заради трансджендър (ВИДЕО)

По-рано първият министър на Шотландия Хумза Юсаф се похвали обаче, че новата разпоредба ще се справи с "нарастващата вълна от омраза", припомни БТА. З

аконът за престъпленията от омраза и обществения ред в Шотландия от 2021 г. създава ново престъпление "подбуждане на омраза", свързано с възраст, увреждане, религия, сексуална ориентация, транссексуална идентичност или интерсексуалност. Той обаче не защитава жените като група, обект на омраза. Очаква се шотландското правителство да включи това по-късно в друг закон за мизогинията, отбелязва Би Би Си.

Роулинг, която отдавна критикува активисти, борещи се за правата транссексуалните, написа няколко коментара в "Екс" при влизането в сила на новата разпоредба.

Приоритети

"Изглежда, че шотландските законодатели отдават по-голямо значение на чувствата на мъжете, които изпълняват своята представа за женственост, макар и по женомразки или опортюнистични начини, отколкото на правата и свободите на истинските жени и момичета", написа тя. Според Роулинг "не е възможно да опишем точно или да се борим с реалността на насилието и сексуалното насилие, извършени срещу жени и момичета, или да се справим с настоящото посегателство върху правата на жените и момичетата, ако не ни е позволено да наречем мъжа мъж".

НЯМА ЗАДНА: Дж.К.Роулинг скочи на трансджендър, снимал момичета в дамската тоалетна!

Дж. К. Роулинг обръща внимание и на криминални случаи, сред които такъв с транссексуален изнасилвач, който отвлякъл и нападнал момиче на територията на Шотландия.

Покана

"В момента съм извън страната, но ако написаното тук се квалифицира като престъпление съгласно условията на новия закон, очаквам с нетърпение да бъда арестувана, когато се върна", казва в поста си авторката на "Хари Потър". 
Шотландската полиция заяви, че не е получавала оплаквания във връзка с публикациите.

Новата разпоредба предвижда максимално наказание до седем години лишаване от свобода, отбелязва Би Би Си. 

*Автот: Цвета Дилова