0

Д вама от най-влиятелните играчи на сцената на социалните медии в света изглеждат на пръв поглед като конкуренти, но на практика са толкова различни, че направо изглеждат като представители на отделни вселени. Единият е почти свенлив и ненатрапващ се персонаж, създал собствената си „метавселена“ и за чиито живот почти не се говори. Успехът му се базира на страхотна идея с добра реализация.  

Различни

Другият е пълната противоположност. Нарцистичен и арогантен, започнал много далеч от медиите и фен на технологичните чудеса, но с гигантско его, което го накара да нахлуе с ботуши в социалните медии и като прищявка да купи за 44 милиарда долара платформата Туитър. Разбира се, че става дума за Марк Зукърбърг и Илон Мъск. Общото е, че и двамата попаднаха в грандиозни скандали, свързани предимно с достъпа до лични данни и свободата на словото. И са свръхбогати.

Реалности

Миналата година Зукърбърг обяви, че Фейсбук се преименува на Мета. Новата марка беше създадена с идеята да набляга на метавселена, в която хората ще се откажат от екраните и ще изпитат ефекта на присъствието във виртуалната реалност. Каквото и да значи това. „Искаме да помогнем за изграждането на метавселената, не да я доминираме“, каза самият той пред медиите. 

Нещо повече, свенливият милиардер планираше да се оттегли от ръководството на компанията през изминалата година. Това обаче не стана. Нещата с виртуалността не тръгнаха в добра посока. Наскоро компанията обяви, че ще съкрати 11 000 служители. Скандалите с теча на лични данни през „Кеймбридж аналитика“ ще струват на Зукърбърг 725 милиона долара. Това бе обявено и за най- скъпото извънсъдебно споразумение в историята в САЩ, а адвокатите поискаха хонорар от 181 милиона. 

Главоболия

С това обаче главоболията му не свършиха. Тежки времена чакат и европейския филиал на компанията, а Зукърбърг е заделил 3 милиарда за глоби през тази и следващата години. Дoceгaшнитe дeмoнcтpaции нa paзвитиeтo нa "мeтaвceлeнaтa" дoнecoxa нa ocнoвaтeля пpeдимнo пoдигpaвĸи. Cпopeд Зyĸъpбъpг oбaчe пpoeĸтът щe дaдe peaлни "плoдoвe" cлeд oĸoлo дeceтилeтиe paзpaбoтĸa. Да видим!

Придобивка

Не по-малко главоболия има и Илон Мъск. След дълги преговори и накланяне на везните в посока да или не в края на краищата най-богатият човек на земята придоби собствена социална мрежа, като плати колосалните 44 милиарда долара за платформата Туитър.  Той тръгна с лозунга, че ще даде ново ниво на свободата на словото. Каквото и да е имал предвид, хронологията на събитията показват друго. Първоначално собственикът на „Тесла“ реши да „обложи“ най-видните членове на мрежата с такса, което предизвика моментален отлив. Самият факт от покупката пък накара почти половината служители на Туитър да напуснат работа заради желанието на Мъск да ги накара да работят почти денонощно. Денонощно обаче се оказа само неговото присъствие.

Скандали 

В последващ скандал той блокира профилите на няколко журналисти от световни медии, защото са дръзнали да следят придвижването му и личния му живот. В замяна на това възстанови  блокирания профил на бившия и скандален американски президент Доналд Тръмп, което подразни мнозина. Заговори се и за фалит на Туитър. След като отиде в замъка на Дракула за Хелоуин, но така и не дойде в Белоградчик, Мъск се сблъска с нов проблем. Източникът му на финанси „Тесла“ след поредица от сривове загуби 69% от стойността си. Остава да се види коя виртуалност ще излезе по-доминираща.