0

К ой краде украсата на Дядо Коледа? Защо посягат на светлината и красотата, които струят от лампичките, гирляндите и фигурите на добрия старец?

Всеки крадец и вандал е със свои подбуди, а някои просто се забавляват. Посегателствата на украсата на обществени места често обаче са документирани от видеокамери в района. Но това не пречи на апаши от мъжки и женски пол да вършат това, което са намислили.

Нужда

Последният случай е от 4 декември т.г., когато пострада украсата на коледната елха в Карнобат. Новината за необичайната кражба бе съобщена от ОД на МВР в Бургас. Елхата е поставена пред читалище „Димитър Полянов“ в Карнобат. Крадецът я разплел като чорап, задигайки около 100 метра кабел с цветни лампички и играчките, които са собственост на общината. Полицията разкри извършителя – 40-годишен мъж от града, който направил пълни самопризнания и върнал откраднатите вещи.

На 26 декември м.г. столичанин отмъкна фигурата на Дядо Коледа от столичния кв. „Красно село“. За посегателството стана ясно от публикация в социалната мрежа на тогавашния кмет на района Росина Станиславова. „С прискърбие Ви съобщаваме, че „Дядо Коледа“ от „Коледното градче“ в „Красно село“ вероятно няма да се завърне у дома след празниците. На 26.12.2022 г. в 18,31 ч. с помощта на хитроумен и „прибран“ наш съкварталец от къщичката за благотворителни инициативи той пое в неизвестна посока, за да „украси“ нечия къща с резултата от една особено грозна постъпка. Ако някое дете или родител разпознае неуместно появилата се негова фигура вкъщи – може да го върне на сцената на проявата до 31 декември тази година“, написа кметицата във facebook.

На кадри от охранителните камери се вижда как мъж носи в ръцете си откраднатата фигура.

Нахалство

Два дни по-рано, на 24 декември м.г., малко след 9 ч. в дежурната част от полицейското управление в Шумен е приет сигнал, че неизвестен е съборил новогодишната елха пред сградата на кметството в с. Ивански. На място е установено, че елхата е била дърпана с лек автомобил по ул. „Иван Кръстев Ивански“ през нощта. Полицията успя да установи крадеца – 25-годишен от с. Калоян.

В първия час на Коледа пък млада жена обикаля входовете на жилищен вход във Варна и краде венци от вратите. Във видеоклип в социалните мрежи се вижда как дамата носи в ръката си коледен венец, спира пред входна врата на жилище и сваля още един. Тя обаче не подозира, че стопаните са сложили камера на вратата, която е заснела кражбата.

„Тиха нощ, свята нощ, някои спят, а други крадат! Какъв човек трябва да си в навечерието на Коледа да крадеш венците на хората от вратите им“, коментира човекът, качил видеото в мрежата.

Хулигани

На 21 декември м.г. четирима младежи бяха заснети да прерязват кабелите на лампичките на коледната елха в район „Източен“ в Пловдив. Вандалската проява бе заснета от охранителни камери. „Сигнализираха ни, че елхата не свети. Тогава върнахме записите от камерите. Видяхме как четирима младежи режат кабелите. Записите са предадени на полицията и извършителите са установени“, каза кметът на района Иван Стоянов. Двама от вандалите са пълнолетни, а другите - непълнолетни. Повредената украса веднага бе възстановена и високата 11 метра елха с 3000 лампички отново светна. Ден по-рано – на 20 декември м.г., вандали потрошиха коледната украса в центъра на Русе. Счупиха част от дървената ограда на къта с фигурата на Дядо Коледа, подаръците и елхата.

С омраза

Посегателство на коледната украса във Варна имаше и през 2021 г. На 12 януари площад „Независимост“ осъмна с повредени празнични фигури – Дядо Коледа със счупени ръце, сериозно повредено влакче, а клон на едно от светещите дървета направо бе откраднато, съобщиха от дирекция „Инженерна инфраструктура и благоустрояване“ в морския град. Освен това изчезна 350 м захранващ кабел на осветлението на Аспаруховия мост. Същата седмица бе откраднат и 100 м захранващ кабел за осветление и по ул. „Янко Мустаков“ в район „Владислав Варненчик“.

Вечният

Във вечната приказка за Дядо Коледа се разказва, че беловласият старец с голямата брада и червената мантия подарява играчки, мечти и надежди. Независимо от това дали вярваме или не във фигурата, излишен въпрос е дали искаме да имаме надежда, да бъдем щастливи. Иначе защо във времето на сателитите, когато открихме вече и „божествената“ частица, очакваме с такава емоция Коледа и Нова година. Защото това е тънката червена нишка, която ни свързва с топлината и уюта на дома, със семейството ни, с постната питка на баба и мама и червеното вино на дядо и татко, нишката, която ни държи към истинските човешки ценности.