И звестно е, че есента е сезон, през който хроничните болежки напомнят за себе си. Причината е, че хормонът мелатонин, който контролира съня, регулира и секрецията на стомашния сок. А през това време той е значително понижен в организма.
Затова е добре да спазваме някои правила. Това ще ни помогне да избегнем неприятности или поне да облекчим състоянието си. Но както винаги, нека е ясно, че профилактиката играе ключова роля.
На първо място трябва да избягваме нередовното хранене. Добре е да не преяждаме вечер, което се редува с гладуване и жажда през деня, както и хапването набързо на нещо сладко или мазно, прибързаното тъпчене с недосдъвкана, прекалено студена или прекалено гореща храна.
Честата употреба на алкохол също вреди – това дразни стомашната лигавица и причинява т.нар. повърхностен гастрит, като постепенно той преминава в хроничен.
Гастритът всъщност може да възникне внезапно (остро) или постепенно (хронично), да бъде засегната част или цялата стомашна лигавица. Възможно е някои хора с гастрит да нямат никакви симптоми, но както острият, така и хроничният гастрит могат да причинят коремна болка, гадене, повръщане, а понякога и повдигане, подуване на корема, загуба на апетит и лошо храносмилане.
Гастритът може да започне внезапно
Диагноза
Обикновено заболяването се диагностицира след извършване на ендоскопия (биопсия на стомашната лигавица) и наблюдение на признаци на възпаление - включително увеличение на белите кръвни клетки, наречени левкоцити, зачервяване, подуване, кървене или малки отвори в повърхностната лигавица.
Какви мерки да предприемем, ако гастритът ни по тези или някакви други причини изведнъж се обади?
Пристъп
При внезапен пристъп легнете настрана и сгънете крака в коленете, като ги повдигнете към корема. Полежете в тази поза 15-20 минути – това ще позволи на мускулите да се отпуснат и острият спазъм да отмине.
Ако болката не преминава, може да посмучете парче лед или лимоново резенче и бавно на глътки да изпиете 1/3 чаша хладка вода с 2-3 капки оцет.
Ако и преди сте имали пристъпи на гастрит, постарайте се да ги предотвратите – внимавайте с храненето.
Редовно яжте кисело мляко, моркови, тиква и броколи, карфиол – но изключете цвеклото, фасула и граха. Пийте компоти и избягвайте плодове и сокове от рода на боровинки и портокали. Забравете за захарта и сладката. Консумирайте мед, нетлъсто месо и риба. Избягвайте пърженото, а яжте варени или печени храни. Много помагат кашите, особено овесената.
Експериментирайте, за да видите дали консумацията на пикантни храни влошава симптомите на гастрит. Важно е да проследите симптомите си, за да разберете по-добре как ви влияят обичайните за гастрит храни – включително алкохол, кофеин, домати, чай, цитрусови плодове, млечни продукти, мента и черен/червен пипер.
Видове
Има няколко вида гастрит. В зависимост от симптомите може да определите какъв е.
Хроничен гастрит – той се развива постепенно и причинява дългосрочни усложнения. Някои хора не изпитват забележими симптоми в продължение на много години, докато не развият други проблеми поради възпаление.
Хроничният гастрит води до изтъняване на стомашната лигавица и постепенно увеличаване на възпалителните клетки.
Остър гастрит - той се появява внезапно и продължава за по-кратки периоди от време, но може да причини тежки симптоми по време на активен епизод.
Симптомите могат да идват и да си отиват в зависимост от различни фактори на начина на живот, които влияят на храносмилателната система.
Атрофичният гастрит - той е форма на хроничен гастрит, който причинява постепенна загуба на стомашни жлезисти клетки, които се заменят с чревна и фиброзна тъкан.
Тъй като стомашната лигавица се променя, рискът от малабсорбция/дефицит на хранителни вещества и реакции на автоимунно разстройство се увеличава. Пациентите с хроничен атрофичен гастрит често имат ниско производство на стомашна киселина.
Ана Иванова