0

Г облени и картини по стените, фолио по прозорците и с още няколко трикове може да задържим топлото в дома си и да намалим разходите за отопление. Това коментираха за „Телеграф“ специалисти по енергийна ефективност.

Средно 25% от топлината в жилищните сгради излизат през покрива, 35 процента от топлината  напуска дома ни през стените, 15% през пода и 25%  през прозорци и пукнатини. От същите места отвън влиза студът, обясняват експерти по енергийна ефективност.

През прозорците с единични стъкла  загубите на енергия са от 50 до 100 вата на квадратен метър, колкото излъчва крушка с нажежаема жичка. 

Изолация 

Добрата изолация на външните стени намалява изтичането на топлина навън, намалява разликата в температурата на външната и вътрешната страна  на стените. Добре поставената изолация може да намали с до 70% сметките за отопление, твърдят специалистите.

В магазините се предлагат плоскости от различен материал, които могат лесно да се поставят и да вършат същата работа. 

Плоскостите са с различна дебелина, като оптималното решение е да бъдат с дебелина между 10 и 12 см, тъй като при нея пропускливостта на топлината е около 0,38 вата и 0,25 вата. 

Опитът е показал, че значително намаление на загубите може да се постигне и с покриване на стените с картини, гоблени. При някои северни народи е известно покриването на стените с красиви килими, които са преграда за външния студ.

Дори поставянето на обикновен хартиен плакат може да увеличи с 1 градус повърхността на стената, твърдят потребители. 

Прозорци

Специалистите по енергийна ефективност обръщат внимание на възможността чрез дебели завеси, външни или вътрешни щори да се спре изтичането на топлината от стаята през прозорците. 

Напоследък все по-използвано е фолиото за стъкла и прозорци с изолационни качества. То се залепва върху стъклото и така се образува въздушен слой, с което загубите на топлина намаляват до 50%.

За запазване на температурата на отопляваното помещение в жилището е важно да се запушат процепите под вратата. На пазара има текстилни изолатори, които наподобяват червеи, и са в различни разцветки.