0

- На 22 април светът чества Международния ден на Земята. Той ни припомни, че трябва да опазваме нашата планета – единствения дом на човечеството. Вярна ли е теорията, че съвременният човек боледува, защото е скъсал връзката си с планетата и така е нарушил баланса на природните стихии, от които е сътворен той и целият свят?

- Всяко живо същество на този свят излъчва биоенергия, тоест има аура, а всички аури се обединяват в една глобална - аурата на Великата майка, Земята. Ние наистина сме скъсали връзката с нея. Живеем в бетонни постройки, все по-рядко ядем чиста храна и пием планинска вода. Ето, елементът Земя може да ни лекува, затова и ходенето боси е толкова полезно.

В древни времена хората живели в хармония и съгласие с природата, прекланяли са се пред нея, изпитвали страхопочитание от силата й. Именно поради близостта си със Сътворението и първичната хармония хората са били не само по-здрави физически и психически, но и по-сензитивни. Някои са имали дарбата да усещат невидимото. Те „виждали“ духовете на Земята и ги нарекли умбри, джуджета; тези на въздуха нарекли силфиди - ефирни създания с прозрачни крила; духовете на водата са русалките и всички водни пазители, които се явявали на хората под различни и променящи се образи. Тези на огъня нашите праотци са нарекли феникс и саламандър.

- Години наред дървената мафия изсича безогледно горите ни. С какви очи са гледали нашите деди на това витално пространство?

- Чувала съм от много стари хора, че в миналото Европа можела да бъде пребродена от край до край, без да се налага да се излиза от гората. Там имало всичко, от което се нуждаели хората – бистри и чисти извори, потоци и реки, слънчеви поляни, храна и дивеч. Всяка гора има пазители, които в нашата народна митология се наричат самодиви. Не случайно в миналото в гората хората трябвало да внимават и да спазват строги правила, за да не гневят самодивите и другите горски пазители. Всяко дърво имало душа, наречена дриада, ефирна и красива девойка, която живеела във вътрешността на дървото. Големите стари дървета били обожествявани и поставени под възбрана, дори рязането на клони било табу. От уважение и преклонение пред гората, когато се налагало да се сече дърво, хората предварително извършвали ритуал, с който молели дриадата и гнездящите в клоните му птици да им прости за отнемането на техния дом, да си намерят нов дом. Разбира се, в горите живеели и много други вълшебни същества, за които все още се разказват приказки и се пеят песни. Въобще Сътворението е една хармония, която човекът непрекъснато нарушава.

- Кои са метафизичните елементи на Сътворението и имат ли си графични означения?

- Всички митологии, религии и окултни практики се основават на четирите стихии на Сътворението на нашия свят и на тяхното символно представяне. Те са четири – огън, вода, въздух и земя. Тези елементи са кодирани в планетата, природата и човека.

Огънят е мъжкото начало, инициацията. Той предизвиква страхопочитание и не случайно в митологиите на всички народи върховният бог е мълниеносец, господар на огнената стихия. Графичните изображения на огъня са много – лъчи, мълнии, факли, златни стрели, но основното е равностранен триъгълник, поставен с върха нагоре.

Кръщението с огън е пречистване, изгаряне на всичко, което е погрешно и вредно. Това е пламъкът на църковната свещ, изпраща молитвите ни до Господ. Нестинарите, танцуващите по огнена жарава се сливат с духа на огъня и така предават Божието откровение на хората.

Водата е женското начало, това е приемането и отглеждането. Тя минава на всички нива – небесно, земно и подземно, и ги свързва в своя кръговрат. Има всепречистваща и самоочистваща сила, тя помни всичко. Само в една капка вода се пази цялата памет на елемента, служещ да подхранва, напоява, да дарява живота и да го поддържа. Но водата е и безмилостна стихия. Разгневена тя помита всичко по пътя си. Тя може да ни даде вълшебни познания, но и да ни потопи в илюзии, в илюзорни страхове, надежди и представи, да ни повлече към дъното във всеки един смисъл на този израз.

По вода идваме и по вода си отиваме. Кръщението с вода е посвещение, въвеждане и приемане на новия човек в групата, в общността. Да се гмурнеш във вода означава да търсиш тайната на живота.

Графичните изображения на водата най-често са риба, две вълнообразни линии една под друга, меандър, лотос, чаша за причастие, но основният символ е равностранен триъгълник, обърнат с върха надолу.

Въздухът, това е жизненият дъх на Вселената, това е нишката на живота, изпридана, пресуквана и прекъсвана от трите орисници, трите мойри. Това е Еол, бащата на всички ветрове по Земята. Без въздух животът е невъзможен, но ураганът и бурята са страховити и разрушителни, те безмилостно помитат всичко по пътя си.

Графичното изображение на въздуха обикновено е спирала или глава на дете с издути бузи, от устата на което излиза вятърът. Но основният символ е равностранен триъгълник, поставен с върха нагоре и пресечен с една хоризонтална линия.

- Но като че ли сме фокусирани само в четвъртия елемент земя - всяка война на този свят се води за територия и ресурси. Защо се получава така?

- Причината е, че в нея се съчетават всички елементи и това прави света ни видим, материален, опознаваем и толкова желан от човека. Земята е Великата майка, която ни пази и храни. Дава ни сигурност и стабилност, но тя е и рамка, ограничения и ограничаване. Земята е усвоеното пространство – къщата, градината, нивата. Това е и красивата, но и страховита природа, чиято сила може да бъде и безмилостна и брутална.

Графичните изображения на Земята са много, но основният символ е равностранен триъгълник, обърнат с върха надолу и пресечен с една хоризонтална линия. От друга страна война скоро ще се води и за втория стихиен елемент - водата, и по-точно сладката вода.

- Нашите прадеди, траките, славяните и прабългарите как са използвали природните елементи в своите ритуали и за какво?

- Религиозните ритуали са тайнства и поради това информацията за мистериите, извършвани в древността, е твърде оскъдна. Както всички древни народи и нашите предци са боготворели природата и нейните дарове. Те живели по нейните закони и в синхрон с нейния ритъм, техните ритуали отразявали и преклонението, и любовта им към Великата майка, Земята. И траки, и славяни, и прабългари са боготворели огъня, водата, въздуха и земята.

Траките са се прекланяли пред Бендида, Великата майка, и нейния съпруг Залмоксис, символ на умиращата и възкръсваща природа. А за култа към Орфей, който е бил цар, жрец и бог, може да се говори много. Славяните боготворели природата, майката на всичко живо. За тях Перун е богът на гръмотевиците, Сварог – на огъня, Волос - на стадата, Дажбог – на благоденствието, Ярило – на пролетното слънце, а Доля е богинята на съдбата. За прабългарите върховният бог е бил един – Тангра, богът на небето, закрилникът на живота на Земята.

- Малцина знаят, че стихиите на Земята присъстват и във всички предсказателни системи. Бихте ли разкрила къде да ги открием?

- Всички езотерични учения и философии и техните предсказателни клонове са основани на четирите елемента. Не случайно в астрологията има три огнени зодиакални знака – Овен, Лъв и Стрелец, три земни – Телец, Дева и Козирог, три въздушни – Близнаци, Везни и Водолей, и три водни – Рак, Скорпион и Риби.

В картите Таро малките аркани се делят на четири раздела: жезли – огън; чаши – вода; мечове – въздух; пентакли – земя. В нумерологията цифрите и числата също имат елементи: 1, 3 и 9 са огън; 2, 7 и 22 - вода; 5, 11 и 33 - въздух; 4, 6 и 8 - земя.

Елементите присъстват и в Книгата на промените И-Дзин, но там нещата са малко по-сложни, защото в китайската астрология елементите са 5 – огън, земя, метал, вода и дърво. Този цикъл също отразява преклонението пред природата, пред това, което тя ни дава и страхопочитание към това, което може да ни причини.

- Под знака на коя стихия е 2023 г. и какво можем да очакваме до края й?

- Календарната 2023 година е под знака на водата (7). Тя ще усили нашата емоция, интуиция и ще ни даде важни прозрения за нашия живот и духовната ни еволюция. Тази стихия прониква на всички полета и свързва материалното с духовното, дарява ни с мъдрост, добра памет и богато въображение. Но често водата е твърде дълбока, потайна, инертна и самовглъбена, а когато е разгневена, е много опасна. Затова трябва да внимаваме с термодинамиката на емоциите си и с депресивните състояния. Една стара източна поговорка гласи: „Този, който не владее емоциите си, не може да владее и разума си.“ А водата на 7 е дълбока и потайна. Често тя е коварна и измамна, населявана от русалки и водни духове, които могат да завлекат невнимателния човек в незнайни дълбини, от които трудно се намира обратният път към реалността. Но същите тези русалки и духове могат да му дарят невероятно знание, да го направят изключително прозорлив и мъдър.

В по-прагматичен план през тази година трябва да внимаваме с водите на всички нива. Ще е добре да поддържаме коритата на реките чисти и проходими, да не изхвърляме боклуци в морето, да не разхищаваме водата.

На планетата съм посветила и книгата „Забравената градина“, която всеки може да чуе в аудиовариант на моя блог (https://eli-taro.com/6986/eli-marinova-zabravenata-gradina), като отиде в раздела „книги“.

- Зачестяват катаклизмите по света, урагани, вулкани, земетресения, наводнения, избуяват опасни вируси. Това за какво е знак?

- Човекът е най-адаптивното и оцеляващо създание във вселената. Учените са го нарекли Homo sapiens, човек разумен, но в последно време тази висока интелигентност като че ли е поставена под въпрос. В устрема си към задоволяване на материалните си стремежи и цели хората са забравили, че са деца на Майката Земя и злоупотребяват с търпението й. Замърсяването на природата се наблюдава навсякъде – замърсени води, въздух и почва. Дори звездното небе страда от светлинно замърсяване, да не говорим за т.нар. космически боклук в околоземната орбита. Нека всеки един от нас да си направи изводите за всичко това, защото освен че Земята е наш общ дом, тя е и живо и дишащо същество. Зачестяването на катаклизмите е знак, че предстои редукция на човечеството, тъй като планетата е по-важна от нас. А има и много други обитатели.

*Ели Маринова e един от най-популярните нумеролози и кабалисти в България. Изготвя рождени нумерологични карти и прогнози за периодите в живота и за текущите 12 месеца. Наред с това дава гадателски консултации за всякакви проблеми чрез кабала, карти Таро, астрология и китайската система И-Дзин. Тя е специалист и по етнорелигиозни и окултни практики. Контакти: eli-taro.com, tvoetotaro.com, телефон: 0896 530 106.