0

Е жедневната доза спорт, добрата храна, добрият сън, достатъчно хидратация и хранителни добавки според индивидуалните нужди са най-важните стъпки, които трябва да се следват в търсене на по-добро здраве и красива спортна линия.

В това е категорична най-популярният фитнес модел в България Биляна Йотовска. Красавицата гостува на „Здраве с Телеграф“ в рубриката за здравословно хранене и движение и споделя своите съвети и препоръки към младите момичета и жените.

„Постоянството е ключът към успеха, а най-добрите тренировки и упражнения за поддържане на красива линия са редовните“, с усмивка отбелязва Биби и напомня, че мускулите в човешкото тяло имат добра памет и всяко едно целенасочено занимание със спорт може да ни е полезно на по-късен етап от живота.

„Може да сте сигурни, че ако назад във времето сте спортували редовно, ако ви се наложи сега да влезете бързо в оптимална форма, ще ви бъде много по-лесно!“, категорична е една от най-красивите българки.

Упражнения

Според Йотовска далеч не са необходими много средства и специални условия, за да успяваме по отношение на целите, които си поставяме, за да се чувстваме и изглеждаме по-добре. „Истината е, че дори с тренировки със собствено тегло и в домашни условия плюс кардио може да имате добри резултати!“, категорична е победителката в редица престижни международни състезания и конкурси в областта на фитнеса.

„Що се отнася до конкретни упражнения - за начало бих препоръчала базови като клек, тяга, глутеус мост (б.р. - повдигане на таза и седалището) в различни вариации, коремни преси, гръбни екстензии, добър комбиниран комплекс за рамена и ръце“, съветва Биляна за това откъде могат да започнат, хората, които чувстват, че е време да започнат да спортуват.

Мотивация

„Целта ми е винаги да мотивирам човека, който ме е потърсил, да превърне здравословното хранене и спорта в начин на живот за себе си“. Така Биляна отговаря на въпроса за какви съвети най-често я търсят по отношение на дозирането на натоварванията и баланса с храната, която приемат. „През годините съм помогнала на наистина много хора да влязат в добра форма и да подобрят здравословните си навици в дългосрочен план. Въпросите са различни и спрямо нуждите на конкретния клиент, трудно е да се обобщят. Но определено са свързани с конкретната спортна активност във фитнеса, като натоварването на определени мускулни групи и като цяло с точното дозиране на активностите“.

По отношение на съотношението между силовите тренировки и кардиото, Йотовска е на мнение, че най-общо то трябва да е 60 към 40 в полза на силовите занимания в нашата седмична програма.

„Разбира се, всичко е строго индивидуално и затова съм противник на обобщенията. Правилният начин на работа означава специален подход към всеки един човек. Хората са различни, имат различни цели и индивидуалният подход по отношение на това кое е най-добро за тяхното здраве е задължителен“, споделя нашият събеседник.

Баланс

Биляна Йотовска признава, че като цяло не харесва думата „диета“ и предпочита да говори за режим на хранене и начин на живот. На въпрос какво трябва да избягват подрастващите тя е категорична: „Гладуването и „модерните диети” с бързи резултати, които често костват здравето. Истината е в баланса“.

Биляна е категорична и че не бива да се ограничаваме от гледна точка на вида тренировки, които правим. „Всяка физическа активност носи здраве, не е нужно задължително да е фитнес. Аз също не практикувам само него. Разнообразявам тренировките си с крос на открито, тенис с дъщеря ми Никол, кросфит тренировки и упражнения с пудовки. Всеки трябва да намери спорта, който го разтоварва и зарежда с енергия. Като цяло доброто ни здраве зависи от добрата храна и спортна активност. Колкото и клиширано да звучи...“, завършва фитнес шампионката.

Това е тя

Родената в София Биляна Йотовска е художник по образование. Зъвършила е Националната художествена гимназия и Националната художествена академия. В публичното пространство е популярна като един от най-известните български топ модели с множество ангажименти в чужбина и корици на най-големите списания - Playboy, Maxim, Intro, Мax и др. Участвала е в телевизионни предавания и реклами и е съсобственик на хитовия балет The Secret Garden.

Биляна е най-успешния ни представител в категорията IFBB & NPC „Бикини фитнес“. Тя е национален шампион за 2013 и 2016 г., балкански шампион за 2014 и 2016 г., носител на титлата „Най-добър фитнес модел на България“ (2014). През 2015 г. Йотовска завоюва абсолютната титла в едно от най-реномираните фитнес състезания във Флорида, а през 2016 г. спечели и един от най-престижните фитнес конкурси в света, провел се в Лас Вегас - Flex Bikini Model search, част от Olympia weekend!

Към момента тя успешно развива своя личен бранд Biliana Yotovska label. Йотовска има издадени 4 авторски книги за здравословно хранене.