0

Бившият футболист и шампион на България с Левски и Локо Пд Светослав Бърканичков е поредният гост в нашата рубрика за съвети от известни личности по отношение на здравословния начин на живот. Още докато не бе приключил с активната си кариера в най-популярния спорт, ексцентричният плевенчанин натрупа популярност и с участието си в няколко риалити формата. Наскоро Барни отпразнува своя 50-годишен юбилей, но доста по-млади мъже могат да завидят на неговата физика. За това как поддържа тялото си, треньорът в спортното училище от родния си град разказва за читателите на „Здраве с Телеграф“.

„По себе си съдя, че ако се тренира здраво, не е нужно да се лишавате от нищо и може да ядете всичко. Естествено, има някои очевидни ограничения, които е хубаво да си налагаме, защото всички сме наясно какви вреди води след себе си прекаляването със сладкото, газираното и тестените продукти. Нищо обаче не бива да се изключва от менюто, просто с вредните не е редно да се прекалява. И има разлика от сладко до сладко например“, категоричен е Бърканичков.

„Тренировките са важни, за да се чувстваме добре в кожата си, да имаме самочувствие и важните изследвания да са ни в норма. Не говорим за някакви особени постижения и участия в състезания“, добавя бившият футболист и потвърждава, че паметта на мускулите помага при необходимост за бързо възвръщане на оптимална форма, ако по някаква причина се наложи да преустановите заниманията с фитнес.

Прекъсване

„При мен се случи така, че две години и пет месеца бях спрял с тренировките в залата. В подготовката за един риалити формат получих контузия и разкъсване на подбедрицата и бицепса. След това жена ми получи травма на глезена и трябваше да помагам повече вкъщи в грижите за сина ни, за кучето, за дома... Освен това си вървеше и работата ми с децата в спортното училище в Плевен и така не ми оставаше никакво време. Признавам си, че в един момент го имаше и услаждането от спестените усилия, защото в общи линии очевидно генетично съм добре устроен и не съм предразположен лесно да качвам килограми. Хареса ми, да си почивам, а и с натрупването на годините явно ми липсваше нужната енергия. В един момент обаче усетих, че не се чувствам добре в кожата си. Не се чувствах гот и от месец и нещо отново тренирам усилено. Приятелите, с които се засичам в залата, вече ми казват, че все едно не съм спирал. Очевидно е, че мускулната памет е от значение. За малко повече от 40 дни аз може да не усещам същата сила като преди, но очевидно ритъмът ми е по-добър и се чувствам по-добре и по-удовлетворен, когато успявам да си изпълня програмата“, разказва Барни, както го наричат приятелите.

Диета

Като любител, който използва тренировките в залата, за да извайва по-красиво тяло, без да участва в състезания, Бърканичков споделя, че не следи стриктно приема на калории и не брои количеството на въглехидратите. „Хапвам си от всичко, но умерено. Сипвам си и по чаша ракия вечер, режа си сланина понякога... Угаждам си. Въпросът, както казах, е да не се прекалява. Моят съвет към хората е да се поддържат активни и да се движат достатъчно, храната в крайна сметка трябва да е пълноценна и да осигурява на организма всички вещества, от които се нуждае“, казва нашият събеседник и уточнява: „По-добре е вместо калориите да броите часовете за сън. Лягам рано и гледам да ми се събират най-малко 7 часа без прекъсване, често се случва да спя и повече от 8 часа. Сутрин обаче ставам рано, още преди седем. Вече се улавям, че заспивам още на полувремето на по-късните мачове“. Той признава, че добавките, които ползва, са аминокиселини за по-бързо възстановяване и по 30 грама протеин след тренировка.

Придвижване

„Това, което много ми помага, е ходенето пеша. Аз не съм шофьор и се придвижвам с „двойката“, ако ме разбираш какво значи това - с краката. От време на време ползвам и градския транспорт. На ден правя по 16 - 17 хиляди крачки и мога да ви уверя, че това е най-доброто кардио. Призовавам и приятелите си, а и всички хора: Слизайте по-често от автомобилите и това ще ви направи и по-здрави, и по-слаби!“, разказва още Бърканичков и споделя, че няма точно определено време, в което да тренира. „При мен нещата са на принципа „Когато мога“, отбелязва бившият футболист с впечатляваща физика. „Все пак обаче с малки изключения, тренирам по 6 пъти седмично. Тренирам отделни мускулни групи, като правя и комбинирани тренировки за крака и корем и рамо и трапец. Една моя тренировка продължава около час и половина, час и 45 минути. В началото бягам малко на пътеката с нормално темпо, за да подобря кръвообращението и да раздвижа мускулите преди по-сериозните натоварвания. Следя пулса, което съветвам и тези, които сега започват да ходят на фитнес, да правят. За оптимален ефект е хубаво да го поддържат около 140-150 удара в минута. Когато правя кардио, тренировката е около 40-50 минути“, разказва Барни.

Настолни

„Извън фитнеса спортовете, които обичам да практикувам, са настолни - карти, шах...“, с усмивка споделя Светльо. „Ходя и на риболов. Считам, че е полезно да се прекарва колкото се може повече време на открито. Още от футбола много обичам да тичам. Навремето се шегувах, че предиобед тичаме, а следобед бягаме. Това е. Най-доброто е крос в пресечена местност, но не винаги намирам време. Иначе освен джогинг и фитнес от време на време правя и тренировки по бокс, който също съм тренирал в миналото. С крушата също става хубаво кардио. Това, което казвам и на момчетата, които тренирам, е, че в спорта не победата, а удовлетворението от свършеното е най-важно“, завършва Бърканичков,

Седмичната му програма

Понеделник

Гърди

8 упражнения по 4 серии

2 за средна част

2 за горна част

2 за долна част

2 за вътрешна част

Между 10-12 повторения

Почивка между повторенията 40 сек.

Почивка между сериите 2 мин.

Вторник

Гръб

8 упражнения по 4 серии

2 за средна част

2 за горна част

2 за долна част

2 за вътрешна част

Между 10-12 повторения

Почивка между повторенията 40 сек.

Почивка между сериите 2 мин.

Сряда

Рамо+ трапец

8 упражнения по 4 серии

2 за горна част на рамото

2 за средна част

2 за задна част

2 за предна част

Трапец

2 упражнения

4 серии с лост

4 серии с дъмбел

Сряда

Крака+ корем

3 упражнения за предно бедро

2- за задно

1- за външно

1- за вътрешно

2- за прасец

Корем - 8 упражнения

2- долна

2- средна

2- горна

2- странична

Четвъртък

Ръце (трицепс+бицепс)

8 упражнения по 4 серии в суперсерии

Петък

Кардио 40-50 минути

Бягане на пътека или в пресечена местност, в парк, стадион

Събота

Корем в суперсерии

Неделя - почивка

Снимки: 832301-1, 832301-2, 832301-3

Текст под снимки: Бърканичков се поти здраво във фитнеса, но и си угажда на масата. Снимки: Личен архив