0

Ц ветозар Мръвков е автор на нашумялата книга „Как да практикуваме фън шуй в България“, която излезе наскоро в нова допълнена и преработена версия. В нея авторът разкрива метафизично ноу-хау как да превърнем дома си в магнит за щастието, късмета и благополучието. Експертът уверява, че всички разкрити от него методи и практики са съобразени с българските условия и модерни фън шуй практики. Т.е. лесноприложими са от масовата аудитория.

Цветозар Мръвков е автор на нашумялата книга Как да практикуваме фън шуй в България.

 Цветозар Мръвков е автор на нашумялата книга Как да практикуваме фън шуй в България.

Мръвков е първопроходец и популярен експерт в областта на древноизточното учение у нас, основател и управител е на Фън шуй академия-България (fengshui-bg.com). По образование е културолог, преподава по фън шуй, минералотерапия, приложна психология и позитивно мислене.

- Г-н Мръвков, в новото издание на книгата си правите прелюбопитна връзка между екзотичното учение фън шуй и древните ритуали, възникнали по нашите земи за хармонизиране на дома и живота въобще. В този смисъл пресилено ли е да се говори за български фън Шуй?

- Разбира се, че не е пресилено. Нашите предци интуитивно са строели къщите си симетрични, дворовете им били обширни, а портите големи. Какъв по-добър фън шуй от това! Фън шуй е баланс, хармония и равновесие. А българският дом в миналото е точно това. Портата в българската къща например е правена голяма, за да бъде максимално защитен домът от външни влияния.

- А това познание, дали е възникнало тук независимо или откривате и някаква културна връзка със земите на Изток?

- Определено имаме влияние от преминаването на предците ни през Азия. Но темата е доста дълга и ще се спрем на нея друг път.

- Кои ритуали за късмет и благополучие можем да отличим през есенно-зимния сезон?

Фъншуй настройката на един дом или офис изисква доста измервания и изчисления.,  

 Фъншуй настройката на един дом или офис изисква доста измервания и изчисления.,  
Фъншуй академия - България

- Ще ви издам един универсален ритуал за енергийно пречистване на дома или офиса. Той се състои от три лесни стъпки:

Първо: поръсваме всички ъгли на пространството с морска сол. След 24 часа я обираме с метла или прахосмукачка.

На втория ден минаваме всички ъгли със запалена свещ по посока обратно на часовниковата стрелка. На третия ден наръсваме цялото пространство със светена вода. Това помага на някакво ниво, но за по-задълбочена и ефективна промяна към добро в дадена житейска сфера е необходимо посещение на място от експерт.

Иначе в народния календар есенният сезон е предназначен за подготовка за зимата – есенни беритби, сеитби. След това имаме един период на почивка и новият празничен цикъл на българите тръгва отново от 22 март (пролетното равноденствие) до 22 септември (есенното равноденствие). В този период земята отдава енергия на хората и те интуитивно са по-активни. Народът ни почита през есента само Свети Димитър, който е следващата седмица (на 26 октомври) и Свети Мина (на 11 ноември). Другите големи празници са вече през декември – Никулден, Игнажден и Коледа.

- Знаят ли българските домакини как да чистят домовете си не само от мръсотията, но и в енергийно отношение?

- Някои от българските домакини имат познания относно енергийното предпазване и изчистване на дома. Тези, които се интересуват се допитват до нас - фън шуй специалистите.

- А кое е по-добре за дома – старата метла, изработвана есенно време от природни материали, или прахосмукачката?

- Метлата има свойството да чисти негативната енергия от дома, та дори и от аурата на човека. Имам много случаи в това отношение. Например една метла зад вратата обърната с четината нагоре има способността да филтрира лошите сили. Понякога самите ние си ги носим в къщите вследствие на стреса или от конфликтни ситуации през работния ден.

- Какви са средствата за защита през тази 2024 година?

- Както всяка година универсалното средство за защита са планинският кристал, черният турмалин и оргонита. Над вратата подкова, обърната надолу, върши чудесна работа. Българският чан, гонещ негативните мисли с неповторимия си звън, също влиза в този фън шуй арсенал, завещан от прадедите ни.

- Експерти от вашия ранг казват, че всичко е строго индивидуално и няма обща рецепта за успех, късмет или за здраве. И все пак бихте ли коментирал например как бихте помогнал на човек, който е квалифициран и въпреки това не може да открие подходящата работа?

- Бихме му изработили енергиен амулет, като целта е той вече да активира личната матрица на човека. Много често при изработката на лични амулети създаваме активация чрез композиции от прабългарски руни, които крият неподозирана сила. Подходящите кристали също играят ключова роля за отключване на късмета.

- Доста хора така и не откриват своята половинка в живота. Къде най-често грешат и какво от метафизичното ноу-хау могат да ползват през 2024 г.?

- Доста често причината за трудно намиране на подходящ партньор в живота се корени в детството на всеки един човек. При липсващ родител или нездрави отношения с майка или баща задължителното следствие е невъзможността човек да бъде цялостен. А всеки човек с травми привлича подобен на него. Всички тези казуси разискваме по време на психологическите консултации. В работата си ползваме и родова терапия. Едва когато подредим родовата структура на човека, когато той успее да се помири, да прости, да приеме и благодари на предците си ще се почувства цялостен и завършен и ще може да привлече правилната половинка в живота си.

- Според вашите изчисления месец октомври е орисан от Дървеното куче. Какво ще е характерно за периода в личен и обществен план, предвид че тогава са и поредните предсрочни избори в България?

- Месецът на Дървеното куче отива към своя край. Това е месец на действието. За съжаление това няма да ни помогне много, защото и тези избори според мен няма да доведат до нищо ново.