0

К оклюшът, известен като магарешка кашлица, набира скорост през лятото, предупреди проф. Тодор Кантарджиев. За разлика от другите инфекции коклюшът се разпространява в топлите месеци. За последната седмица в България има 10 нови случая. Така от началото на годината официално регистрирани с инфекцията са 34 души, което е с 10 пъти повече от миналата година по същото време. За сравнение 20 души са заболели за цялата 2023 година. „Искам да направя едно предупреждение, че коклюшът е лятна инфекция и ако не се вземат мерки за ваксинация на децата и реваксинация на застрашените контингенти, мисля, че лятото ще имаме много повече случаи“, заяви бившият шеф на Националния център по заразни и паразитни болести.

Зараза

Един кашлящ с коклюш заразява 17 души без ваксина. В случая не става въпрос само за неимунизирани. Лекарите трябва да знаят, че ваксината има протективно действие до 10 години. След това, ако човек не е реимунизиран, ще изкара инфекцията, но леко.

Магарешката кашлица е най-опасна за неваксинираните бебенца. Дамите, които имат намерение да забременеят в скоро време, е добре да се предпазят от болестта с ваксина, съветват специалистите.

Симптомите при коклюш траят седмици или месеци. Неслучайно е наречена още магарешка или 100-дневна кашлица. Всяко дете, кашлящо повече от десет дни, което има и затруднено вдишване при кашлица, повръщане по време на пристъпа или има потичане на кръв от носа по време на кашлица, трябва да се изследва за коклюш. На малчуганите се изписва макролиден антибиотик. Ако той е в правилната доза и продължителност, детето няма да кашля още три месеца, а само седмици, поясни професорът.

Симптоми

Болестта започва с катарални прояви, т.е. Така, както би започнал грип или RSV вирус например. Инфекцията стартира с хрема, кихане, общо неразположение и лека кашлица. След няколко дни вече идва същинският стадий с кашлячни пристъпи един след друг, от които човек не може да си поеме дъх. Тук става дума за токсини, които се отделят от бактериите и те всъщност дразнят рецепторите на клетките в лигавицата на респираторния епител. Кашлицата идва в опит токсинът да се изхвърли. Тук става въпрос за невротична кашлица, без човек да може да си поеме дъх. Характерна за болестта е нощната кашлица.