0

Ч итателите на „Телеграф“ помнят, че главното обяснение на украинското командване за проваленото контранастъпление в Донбас през 2023 г. бе линията „Суровикин“ - обширните миниполета с хиляди противотанкови мини с различни взриватели и инженерни заграждения тип „драконови зъби“. 

Те според украинските генерали са забавили темпа на придвижването на украинските войски и така са дали възможност на руската артилерия и ракетни войски да осъществят масиран обстрел още докато настъпващите са били в колони. Дълго време западните армии поради липса на конфликти с висок интензитет и фокусиране върху мироопазващи операции, не обръщаха внимание на спомагателни, според тяхното разбиране, видове техника като бойни машини за разминиране и премахване на инженерни заграждения. Опитът от Украйна внесе корекции и вече има резултати.

Демонстрация

На 14 август 2024 г. на военен полигон в Берген (Норвегия) пред 100 поканени международни гости от въоръжените сили, органите за обществени поръчки на министерствата на отбраната и от индустрията бяха демонстрира на живо възможностите на бронираната система за преодоляване на минни полета и инженерни заграждения (ИРМ - инженерно-разминираща машина) Rheinmetall Keiler Next Generation (NG).

Демонстрация на Keiler NG на полигон край Берген

 Демонстрация на Keiler NG на полигон край Берген

В първия епизод от показа Keiler NG (на български глиган) демонстрира бързото създаване на разчистени полоси в минно поле. За това бе използван минен плуг от Pearson Engineering за отваряне на полоса в мека почва с широчина над 4 метра и скорост на разминиране до 250 m/min. Минният плуг може бързо да бъде заменен с булдозерно рило. Така Keiler NG може да разчиства и противотанкови препятствия, да запълва ровове или да създава апарели и подготвени артилерийски позиции. 

Змей Горянин

Акцентът бе втория епизод, в който бе използвана системата за дистанционно разминиране чрез детонационен шнур Plofadder 160AT MkII. Разработката е на дъщерното дружество Rheinmetall Denel Munition (ЮАР). Използва се при каменисти почви. Състои се от нечувствителен линеен заряд, който се разгръща над минно поле от ракета и се детонира автоматично 20 s, след като бъде положен на земята. Поставя се само за една минута, а тротиловият му еквивалент от 560 kg разчиства полоса с минимална дължина 160 m и минимална ширина 9 m. Според Rheinmetall Plofadder осигурява унищожаването на 90-95% от мините. След изстрелването й Keiler NG напредва по полосата, разоравайки терена, станал по-мек от експлозията и доунищожава останалите мини.

Минният плуг и 3-те източника на магнитно поле

 Минният плуг и 3-те източника на магнитно поле

На практика Plofadder на Keiler NG е аналог на руската система за дистанционно разминиране УР-77 „Змей Горянин“, която създава проходи в минни полета с дължина 80-90 m и широчина 6 m чрез заряди УЗП-77 с мощност 725 kg.

Разчистената полоса се обозначава с маркираща система, която пневматично изстрелва маркиращи стълбове в почвата през предварително програмирано разстояние. Системата очертава ясно за настъпващите сили създадените полоси и в минните полета, дори при ограничена видимост или през нощта. 

Излъчване

Keiler NG е снабдена и с източник с магнитно излъчване, който детонира магнитни мини много преди плуга, без да й причинят щети. 

При минно поле с дълбочина 250 метра целият процес на разминиране отнема около 6 минути, като това изисква пуск на 2 Plofadder-а в припокриващи се залпове.
Бордовият кран, разположен в центъра на превозното средство, се използва за смяна на предния инструмент и за сваляне на изразходваните контейнери с Plofadder, всеки с маса около 1400 kg, и замяната им с нови. Освен това кранът позволява за самостоятелно монтиране на елементи от машината след стратегически авиотранспорт.

Дебют

Keiler NG дебютира на отбранителното изложение Eurosatory 2024 в Париж. За самозащита машината разполага със система с димни гранати ROSY и оръжейната станция с дистанционно управление (RWS) Natter с 12,7 mm картечница. Екипажът на Keiler NG се състои от 2 души - механик-водач и командир. 

Keiler NG на изложението Eurosatory 2024

 Keiler NG на изложението Eurosatory 2024

Още от проекта е заложена възможност за превръщането на машината в безекипажна. При това с кабелно управление с цел избягване на заглушаване.
Заложена е и възможността за добавянето на активна защита за повишаване на оцеляемостта в горещи конфликти и работа под артилерийски огън.

Корени

Keiler NG е базиран на шасито на бронираната ремонтно-евакуационна машина (БРЕМ) Kodiak, която също е на шасито на ОБТ Leopard 2. Това намалява логистичния отпечатък за армиите, които разполагат с германски танкове. Новата БМП Rheinmetall Panther KF51 също е базирана на Leopard 2, като така се гарантира общо шаси и с клиентите на новата БМП. Това осигурява дълги години техническа поддръжка и доставка на резервни части. 

Keiler NG има максимална маса от 63 t, което й позволява да преминава през военни мостове клас MLC80. Машината има високата гъвкавост - максимална скорост 65 km/h; може да се движи по 300 страничен наклон; преодолява препятствия с височина 90 cm и траншеи с ширина до 2,5 m. Дължината, с минен плуг, е 13,5 m; широчината, с разгънат плуг, е 5,63 m; височината, с RWS Natter, е 3,5 m.

Дизеловият двигател MTU MT 873 1100 KW (1500 к. с.) осигурява съотношение мощност/маса от 23,8 к.с./t. 

Като част от семейството на Leopard 2 машината има положителен ефект и върху оперативната съвместимост, логистиката и обучението. Съществуващите БРЕМ Kodiak лесно могат да бъдат модифицирани в конфигурация, подобна на Keiler NG, като се използват модулни комплекти, а действащите сертификации на БРЕМ Kodiak ще ускорят оперативното въвеждане на Keiler NG. 

Замяна

ИРМ Keiler NG, представена на Eurosatory 2024, е изцяло разработена със средства на Rheinmatall. Първият потенциален клиент е Германия, която се нуждае от замяна на остарялото си първо поколение ИРМ Keiler, базирано на шасито на старите американски танкове M48 Patton. Първото поколение на ИРМ Keiler е предназначено да разчиства минни полета. В предната й част са монтирани 2 вала с 24 вериги завършващи с „слонски крака“ - метални тежести за активиране както на противотанкови, така и на противопехотни мини. Между 1997 и 1998 г. са произведени 24 машини за германската армия.

Бундесверът ще свали от въоръжение до 2030 г. всички тежки бронирани машини с шаси различно от това на Leopard 2. 

Освен новопроизведени Keiler NG се предлага и като комплект за модернизация на съществуващи БРЕМ Kodiak.