0

TikTok се стяга сериозно за масова вълна от фалшиви новини и манипулации на предстоящите избори в над 50 страни през 2024 г.

От социалното приложение, което води по разпространение сред най-младото поколение, са актуализирали мерките си за почтено отразяване на изборите и противодействие на дезинформацията, която с развитието на изкуствения интелект се превръща в ключово неконвенционално оръжие.

„С оглед на изборите, при които над 2 милиарда души в над 50 държави се очаква да гласуват, ние сме силно ангажирани в това противодействие“, казват от компанията и публикуват преглед на мерките, които предприемат, „за да продължи TikTok да бъде творческо, безопасно и максимално открито място в една историческа година на избори.“

Мерки

Плановете на TikTok са да стартират специални избирателни центрове за всяка страна, които ще подчертават информацията от достоверни източници и ще алармират за фалшиви новини. От мрежата планират да си партнират с избирателни комисии и организации за проверка на факти по целия свят, за да изградят тези виртуални центрове за отсяване на фейкове.

„През следващите дни ще стартираме нашия изборен център в САЩ. Идеята е, че чрез предоставяне на централно, проверено пространство за информация за изборите ще дадем на потребителите възможност да проверяват всяка една информация за достоверност“, добавят от приложението.

Факти

От TikTok ще си партнират с организации от целия свят за проверка на факти и идентифициране на генерирано от изкуствен интелект съдържание, включително и фалшиви снимки и видеа. В САЩ вече са известни случаи на политици, използвали такива в кампания с цел да очернят опонентите си.

В TikTok вече има правило за задължително етикетиране на съдържание, генерирано от изкуствен интелект. Всички официални акаунти на правителства, политици и политически партии пък трябва да бъдат потвърдени в приложението, за да се противодейства на фалшивите профили.

Очакванията са кампанията за изборите през 2024 г. да бъде залята от фалшиви новини.