К огато ви се дояде нещо сладичко или пък искате да опитате нещо ново, с което да разнообразите това, което обичайно приготвяте, надникнете в нашата колекция от сладкиши и си изберете. Ще разберете как да си приготвите класически, любими десерти. Имаме и модерни изкушения. Подбрали сме и рецепти, които може да приготвите за специален повод като рожден ден, някой друг празник или просто, когато изпитвате нужда да изразите обичта си с нещо вкусно. Имаме и сладкиши за всеки ден, казват от matekitchen.com.
Сладкиш с грозде
Продукти:
2 яйца
1 ч.ч. захар + 1/2 ч. ч. за овалване на гроздовите зърна
200 г кисело мляко
65 г масло
3/4 пакетче бакпулвер
350 г брашно
2 ванилии
1 щипка канела
200 г грозде без семки
пудра захар за поръсване
Приготвяне: Разбийте яйцата със захарта. Добавете киселото мляко, размекнатото масло, брашното, в което сте изсипали бакпулвера, и ванилията. Измийте гроздовите зърна и ги разполовете. След това ги оваляйте в захар. Изсипете сместа за сладкиша в намазнена и набрашнена тава. Отгоре подредете оваляните в захар половинки от гроздето. Печете сладкиша на 170 градуса за около 30 минути или до готовност. След като го извадите от фурната, го поръсете с пудра захар.
Ако досега сте хапвали гроздето само в суров вид, ще се изненадате колко приятен и мек вкус има, когато премине термична обработка. За да си спестим време и усилия, взехме грозде без семки. Десертът става по-ефектен, ако ползвате червено грозде. Когато извадите изпечения сладкиш с грозде от фурната, вземете листенце-две индрише, смачкайте го между пръстите си леко и внимателно натъркайте цялата повърхност на десерта. След това поръсете щедро с пудра захар.
Цедено кисело мляко с овесени бисквити
Продукти:
600 г цедено кисело мляко
200 г бял грозде
100 г овесени бисквити
80 г захар
Приготвяне: Смесете цеденото кисело мляко със захарта. Бъркайте докато захарта се разтвори, а млякото стане на гладък крем. Разпределете подсладеното мляко в три чашки или десертни купички. Измийте гроздето и отделете зърната от чепката. Подредете ги върху млякото. Отгоре начупете овесените бисквити и поднесете.
Съвет: Подсладете млякото с малко захар и го разбъркайте до хомогенен крем. Разбъркайте го предварително много добре със захарта. Можете да ползвате и ароматизирана с ванилия пудра захар, за да не останат кристалчета. Ползвайте грозде без семки.
Шоколадово изкушение с малини
Продукти:
200 г брашно
200 г захар
50 г масло
150 г натурален шоколад
350 г заквасена сметана
60 г смлени орехи
1 яйце
6 с.л. какао
1 ч.л. ванилов екстракт
1 ч.л. бакпулвер
малини за украса
Приготвяне: В дълбока купа с миксер разбийте разтопеното масло, захарта, яйцето и ванилията. Към тях добавете настъргания шоколад и заквасената сметана. Разбийте сместа много добре. Накрая добавете смлените орехи и брашното, което сте пресели с бакпулвера и какаото. Разбъркайте докато се получи гъсто и лепкаво кексово тесто. Изсипете тестото в предварително намаслена и поръсена с брашно правоъгълна тава. Печете сладкиша на 180 градуса за 40-45 минути. Щом се изпече, го извадете и оставете да се охлади напълно. поднесете го украсен със сметана и пресни малини.
Грис с праскови
Продукти:
1 л прясно мляко
180 г захар
150 г пшеничен грис
80 г орехи
2 праскови или праскови от компот
1 ч.л. ванилов екстракт по желание
100 мл малинов сироп за декорация
Приготвяне: Сипете захарта в млякото и го сложете на котлона да заври. Щом млякото кипне, при непрекъснато бъркане сипете вътре гриса. След като грисът се сгъсти, го свалете от котлона и го разбийте с тел или с миксер докато изстине и се превърне в пухкав крем. Смесете гриса с ядките и по желание добавете ванилията. Обелете и нарежете прасковите, ако са пресни, и ги подредете на дъното на десертни чашки. Залейте отгоре с гриса и декорирайте с малиновия сироп.
Чийзкейк със сини сливи
Продукти:
За основата:
2 пакета чаени бисквити с масло
250 г масло меко
За пълнежа:
250 г сирене рикота
3 яйца
400 г заквасена сметана
150 г захар
2 ванилии
1 лимон - само кората
За глазурата:
350 г сладко от боровинки
5-6 сини сливи
Приготвяне: За основата начупете бисквитите на едри парчета и ги поставете в блендера. Сложете при тях нарязаното на парчета масло и превърнете всичко във фини трохи. Прехвърлете трохите във форма с подвижно дъно с диаметър 24-26 см, която сте покрили с хартия за печене. С помощта на лъжица ги разпределете равномерно по дъното и стените.
За пълнежа в купа сложете рикотата, яйцата, ванилията и захарта и ги разбийте с миксер до гладкост. Добавете заквасената сметана и продължете да разбивате докато се получи гъст и хомогенен крем. Добавете настъргана лимонова кора и разбъркайте още веднъж. След това излейте крема върху бисквитената основа.
Печете чийзкейка на 170 градуса докато кремът стегне - около 45 минути. След това го извадете, изчакайте да се охлади, освободете го от формата и отстранете хартията за печене от дъното.
За глазурата намажете чийзкейка с тънък пласт сладко от боровинки. Отгоре наредете като цвете нарязани на филийки сини сливи. Всеки ред сливи намазвайте със сладко от боровинки, за да не потъмняват.
Шоко панакота
Продукти:
125 мл прясно мляко
525 мл течна сметана
100 г млечен шоколад
80 г захар
8 г желатин
Приготвяне: Разтворете желатина в студена вода и го оставете да набъбне. През това време в тенджера кипнете сметната, прясното мляко и захарта, като бъркате от време на време. Дръпнете от огъня, добавете начупения шоколад и бъркайте интензивно, за да се разтопи. След като шоколадът се разтопи, прибавете в тенджерата набъбналия желатин и разбъркайте добре. Може да пасирате с пасатор. След това прецедете получената смес през цедка. Разпределете топлата смес в купички и охладете в хладилник за 6 часа. Преди да поднесете крема, поръсете отгоре с настърган шоколад.
Ако искате по-наситено шоколадово преживяване за небцето, можете да направите вашата панакота с черен шоколад.
Кекс с круши и кисело мляко
Продукти:
За карамелизираните круши:
8 круши
100 г захар
2 ч.ч. вода
4 с.л. лимонов сок
2 с.л. масло
За блата:
225 г брашно
125 г масло
150 г захар
135 г кисело мляко
2 яйца
2 с.л. лимонова кора
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. джинджифил на прах
1 щипка сол
Приготвяне: Сложете крушите в купа с водата и лимоновия сок и ги дръжте 5 минути, след което ги извадете и изцедете добре. Разтопете маслото и захарта в голяма тенджера на средно силен огън и добавете крушите. Дръжте крушите на огъня 15-20 минути, като разбърквате често докато крушите се карамелизират. След това ги отсранете от огъня и ги оставете да се охладят леко.
За блата пресейте брашното, бакпулвера, джинджифила и солта в средно голяма купа. Разбийте маслото, захарта и лимоновата кора в голяма купа, докато сместа не заприлича на крем. Добавете яйцата, като разбивате докато се смесят. Прибавете сухите съставки и киселото мляко и разбъркайте. Наредете крушите със закръглената страна нагоре в намазнена с масло кръгла форма за печене с диаметър 23 см. Върху тях изсипете течността, останала от топлинната им обработка. Изсипете с лъжица тестото върху тях. Печете кекса 45-50 минути на умерена фурна докато стане еластичен на пипане. Оставете го да се охлажда във формата за 10-15 минути. След това го обърнете върху чиния за сервиране.
Съвет: Единствената ни препоръка е да ползвате една идея по-твърди и не толкова сочни круши. Ще ви е по-лесно да ги карамелизирате, а и ще запазят формата си.