0

К огато ви се дояде нещо сладичко или пък искате да опитате нещо ново, с което да разнообразите това, което обичайно приготвяте, надникнете в нашата колекция от сладкиши и си изберете. Ще разберете как да си приготвите класически, любими десерти. Имаме и модерни изкушения. Подбрали сме и рецепти, които може да приготвите за специален повод като рожден ден, някой друг празник или просто, когато изпитвате нужда да изразите обичта си с нещо вкусно. Имаме и сладкиши за всеки ден, казват от matekitchen.com.

Сладкиш с грозде

Продукти:

2 яйца

1 ч.ч. захар + 1/2 ч. ч. за овалване на гроздовите зърна

200 г кисело мляко

65 г масло

3/4 пакетче бакпулвер

350 г брашно

2 ванилии

1 щипка канела

200 г грозде без семки

пудра захар за поръсване

Приготвяне: Разбийте яйцата със захарта. Добавете киселото мляко, размекнатото масло, брашното, в което сте изсипали бакпулвера, и ванилията. Измийте гроздовите зърна и ги разполовете. След това ги оваляйте в захар. Изсипете сместа за сладкиша в намазнена и набрашнена тава. Отгоре подредете оваляните в захар половинки от гроздето. Печете сладкиша на 170 градуса за около 30 минути или до готовност. След като го извадите от фурната, го поръсете с пудра захар.

Ако досега сте хапвали гроздето само в суров вид, ще се изненадате колко приятен и мек вкус има, когато премине термична обработка. За да си спестим време и усилия, взехме грозде без семки. Десертът става по-ефектен, ако ползвате червено грозде. Когато извадите изпечения сладкиш с грозде от фурната, вземете листенце-две индрише, смачкайте го между пръстите си леко и внимателно натъркайте цялата повърхност на десерта. След това поръсете щедро с пудра захар.

Цедено кисело мляко с овесени бисквити

Продукти:

600 г цедено кисело мляко

200 г бял грозде

100 г овесени бисквити

80 г захар

Приготвяне: Смесете цеденото кисело мляко със захарта. Бъркайте докато захарта се разтвори, а млякото стане на гладък крем. Разпределете подсладеното мляко в три чашки или десертни купички. Измийте гроздето и отделете зърната от чепката. Подредете ги върху млякото. Отгоре начупете овесените бисквити и поднесете.

Съвет: Подсладете млякото с малко захар и го разбъркайте до хомогенен крем. Разбъркайте го предварително много добре със захарта. Можете да ползвате и ароматизирана с ванилия пудра захар, за да не останат кристалчета. Ползвайте грозде без семки.

Шоколадово изкушение с малини

Продукти:

200 г брашно

200 г захар

50 г масло

150 г натурален шоколад

350 г заквасена сметана

60 г смлени орехи

1 яйце

6 с.л. какао

1 ч.л. ванилов екстракт

1 ч.л. бакпулвер

малини за украса

Приготвяне: В дълбока купа с миксер разбийте разтопеното масло, захарта, яйцето и ванилията. Към тях добавете настъргания шоколад и заквасената сметана. Разбийте сместа много добре. Накрая добавете смлените орехи и брашното, което сте пресели с бакпулвера и какаото. Разбъркайте докато се получи гъсто и лепкаво кексово тесто. Изсипете тестото в предварително намаслена и поръсена с брашно правоъгълна тава. Печете сладкиша на 180 градуса за 40-45 минути. Щом се изпече, го извадете и оставете да се охлади напълно. поднесете го украсен със сметана и пресни малини.

Грис с праскови

Продукти:

1 л прясно мляко

180 г захар

150 г пшеничен грис

80 г орехи

2 праскови или праскови от компот

1 ч.л. ванилов екстракт по желание

100 мл малинов сироп за декорация

Приготвяне: Сипете захарта в млякото и го сложете на котлона да заври. Щом млякото кипне, при непрекъснато бъркане сипете вътре гриса. След като грисът се сгъсти, го свалете от котлона и го разбийте с тел или с миксер докато изстине и се превърне в пухкав крем. Смесете гриса с ядките и по желание добавете ванилията. Обелете и нарежете прасковите, ако са пресни, и ги подредете на дъното на десертни чашки. Залейте отгоре с гриса и декорирайте с малиновия сироп.

Чийзкейк със сини сливи

Продукти:

За основата:

2 пакета чаени бисквити с масло

250 г масло меко

За пълнежа:

250 г сирене рикота

3 яйца

400 г заквасена сметана

150 г захар

2 ванилии

1 лимон - само кората

За глазурата:

350 г сладко от боровинки

5-6 сини сливи

Приготвяне: За основата начупете бисквитите на едри парчета и ги поставете в блендера. Сложете при тях нарязаното на парчета масло и превърнете всичко във фини трохи. Прехвърлете трохите във форма с подвижно дъно с диаметър 24-26 см, която сте покрили с хартия за печене. С помощта на лъжица ги разпределете равномерно по дъното и стените.

За пълнежа в купа сложете рикотата, яйцата, ванилията и захарта и ги разбийте с миксер до гладкост. Добавете заквасената сметана и продължете да разбивате докато се получи гъст и хомогенен крем. Добавете настъргана лимонова кора и разбъркайте още веднъж. След това излейте крема върху бисквитената основа.

Печете чийзкейка на 170 градуса докато кремът стегне - около 45 минути. След това го извадете, изчакайте да се охлади, освободете го от формата и отстранете хартията за печене от дъното.

За глазурата намажете чийзкейка с тънък пласт сладко от боровинки. Отгоре наредете като цвете нарязани на филийки сини сливи. Всеки ред сливи намазвайте със сладко от боровинки, за да не потъмняват.

Шоко панакота

Продукти:

125 мл прясно мляко

525 мл течна сметана

100 г млечен шоколад

80 г захар

8 г желатин

Приготвяне: Разтворете желатина в студена вода и го оставете да набъбне. През това време в тенджера кипнете сметната, прясното мляко и захарта, като бъркате от време на време. Дръпнете от огъня, добавете начупения шоколад и бъркайте интензивно, за да се разтопи. След като шоколадът се разтопи, прибавете в тенджерата набъбналия желатин и разбъркайте добре. Може да пасирате с пасатор. След това прецедете получената смес през цедка. Разпределете топлата смес в купички и охладете в хладилник за 6 часа. Преди да поднесете крема, поръсете отгоре с настърган шоколад.

Ако искате по-наситено шоколадово преживяване за небцето, можете да направите вашата панакота с черен шоколад.

Кекс с круши и кисело мляко

Продукти:

За карамелизираните круши:

8 круши

100 г захар

2 ч.ч. вода

4 с.л. лимонов сок

2 с.л. масло

За блата:

225 г брашно

125 г масло

150 г захар

135 г кисело мляко

2 яйца

2 с.л. лимонова кора

1 ч.л. бакпулвер

1 ч.л. джинджифил на прах

1 щипка сол

Приготвяне: Сложете крушите в купа с водата и лимоновия сок и ги дръжте 5 минути, след което ги извадете и изцедете добре. Разтопете маслото и захарта в голяма тенджера на средно силен огън и добавете крушите. Дръжте крушите на огъня 15-20 минути, като разбърквате често докато крушите се карамелизират. След това ги отсранете от огъня и ги оставете да се охладят леко.

За блата пресейте брашното, бакпулвера, джинджифила и солта в средно голяма купа. Разбийте маслото, захарта и лимоновата кора в голяма купа, докато сместа не заприлича на крем. Добавете яйцата, като разбивате докато се смесят. Прибавете сухите съставки и киселото мляко и разбъркайте. Наредете крушите със закръглената страна нагоре в намазнена с масло кръгла форма за печене с диаметър 23 см. Върху тях изсипете течността, останала от топлинната им обработка. Изсипете с лъжица тестото върху тях. Печете кекса 45-50 минути на умерена фурна докато стане еластичен на пипане. Оставете го да се охлажда във формата за 10-15 минути. След това го обърнете върху чиния за сервиране.

Съвет: Единствената ни препоръка е да ползвате една идея по-твърди и не толкова сочни круши. Ще ви е по-лесно да ги карамелизирате, а и ще запазят формата си.