П риготвянето е значително по-лесно от традиционното пълнено пиле и причината за това е много проста. В тази рецепта няма ориз, който трябва предварително да подготвите кулинарно, така че да се сготви идеално, без да остане твърд или пък да се разкашка. Плънката е изключително проста, но пък много вкусна. Нарочно ползваме дробчета, защото са крехки. Воденичките и сърцата тук не са подходящи, защото те представляват мускулна тъкан и първо трябва да се сварят. С това обаче ще усложним излишно готвенето. Гарантираме, че всичко ще се сготви, пилето ще се изпече и ще стане перфектно. С тази рецепта за пълнено пиле със стар хляб можете да изненадате и семейството си или да посрещнете гости.
Решите ли да си направите нашето пълнено пиле, ви препоръчваме да ползвате бял хляб. Той има специфичен сладък вкус и с него пълнежът става по-приятен. Излишно е да ви казваме, че можете да ползвате не само стар хляб, но и пресен, мек – зависи с какво разполагате вкъщи.
Ако се притеснявате, че вашето пиле може да изгори, просто покрийте тавата с алуминиево фолио. Печете го докато стане крехко и в самия край на готвенето махнете фолиото, за да се запече отгоре и кожичката да стане хрупкава.
Пиле с плънка от стар хляб
Необходими продукти:
- 1 пиле
- 1 яйце
- 1 глава лук
- 2 пилешки дробчета
- 2 филии хляб
- 100 мл прясно мляко
- 1/2 връзка магданоз
- 8 с.л. олио
- 1 ч.л. червен пипер
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Първо пригответе пълнежа за вашето пълнено пиле. Запържете ситно нарязания лук в 2 с. л. олио докато стане прозрачен. Добавете дробчетата, посолете, поръсете с черен пипер и запържете за 10 минути, като от време на време разбърквате. Свалете от огъня, оставете сместа да изстине и прибавете хляба, предварително накиснат в млякото и изцеден. Добавете магданоза и яйцето. Разбъркайте всичко и с този пълнеж напълнете пилето. Зашийте отвора с конец и сложете пилето в огнеупорен съд.
Намажете пилето с олио, поръсете го с червен пипер и печете в предварително загрята на 200 градуса фурна докато месото стане крехко. От време на време поливайте със соса, който се е отделил в тавата. Отстранете конеца и нарежете изпеченото пиле на порции. Подредете ги в чиния, по средата сложете пълнежа и залейте всичко със соса от печенето. Поднесете ястието топло и с подходяща салата.
Още на matekitchen.com