0

С усещане за свежест тиквичките създават едни от най-вкусните и лесни да приготвяне ястия на родната всекидневна трапеза. Много от ястията с тиквички отдавна са се превърнали в класики за родната кухня, а в последните години ги има и целогодишно, което ги прави в един от незаменимите продукти в кухнята. Прекрасни рецепти, придружени и с видеообяснения, намираме на matekitchen.com.

Пита с извара и кашкавал

Продукти:

3 тиквички

250 г извара

100 г кашкавал

3 яйца

2 глави лук

2 скилидки чесън

1 ч.ч. кисело мляко

1 ч.ч. брашно

1/2 ч.л. сода бикарбонат

3 с.л. галета

сол на вкус

черен пипер на вкус

Приготвяне:

Настържете тиквичките, посолете ги и ги оставете да си пуснат водата. През това време обелете лука и чесъна, нарежете ги на дребно и ги сложете да се запържат в загрятото олио. Изстискайте тиквичките с ръце и ги добавете при чесъна и лука, за да се задушат и те за няколко минути. След това ги дръпнете от огъня и ги оставете да се охладят. В купа сложете киселото мляко и содата. Щом шупне, добавете яйцата, подправките, брашното и изварата и разбъркайте. Добавете изстиналите тиквички и разбъркайте, докато се получи хомогенна смес. Намажете тавичка с олио, поръсете я с галета и изсипете отгоре сместа с тиквичките. Печете я на 200 градуса и щом бухне леко и се запече, я изведете, покрийте с настърган кашкавал и върнете обратно във фурната, докато кашкавалът се разтопи и зачерви.

Пълнени с кайма

Продукти:

4 тиквички

500 г кайма смес

100 г кашкавал

1 глава лук

1 домат, по-малък

1 скилидка чесън

1/3 връзка копър

50 мл олио

сол на вкус

черен пипер на вкус

Приготвяне:

Измийте тиквичките, разрежете ги на две по дължина, издълбайте вътрешността и я запазете. Пуснете издълбаните тиквички за 2-3 минути във вряща вода да поомекнат. Извадете ги и ги оставете встрани. В тиган със загрята мазнина запържете за 5 минути ситно нарязания лук и каймата. Добавете нарязаната вътрешност на тиквичките, настъргания домат, счуканата скилидка чесън, солта, черния пипер и нарязания на ситно копър. Напълнете тиквичките с готовата плънка и ги наредете в намазнена тава. Печете 10-15 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна. След това ги поръсете с настъргания кашкавал и върнете във фурната, докато кашкавалът се разтопи и придобие златист цвят. Сервирайте с кисело мляко.

Салата с доматен сос

Продукти:

2 тиквички

5 домата

3 скилидки чесън

1 глава лук

1/2 връзка магданоз

50 мл олио

1 ч.л. захар

сол на вкус

Приготвяне:

Измийте тиквичките, нарежете ги на колелца с дебелина 4-5 мм и ги изпечете на грил тиган или скара от двете страни. Извадете ги в купа с похлупак и ги задушете с накълцаните чесън и магданоз. Направете чесново олио, като запържите леко 4-5 скилидки чесън в олио и след това го извадите. Запържете ситно нарязания лук в чесновото олио. Подправете със сол и разбъркайте. Настържете доматите на ренде и ги добавете в тигана с лука. Гответе десетина минути. Прибавете захарта, оставете да къкри още 5 минути и оттеглете от котлона. Залейте тиквичките с доматения сос и разбъркайте. Свежата салата от тиквички може да се консумира както топла, така и охладена.

Подлучени

Продукти:

2 тиквички

100 мл олио

100 г брашно

1 кофичка кисело мляко

1/2 връзка копър

1 стрък пресен чесън

сол на вкус

Приготвяне:

Нарежете тиквичките по диагонал с дебелина 2-3 мм. Посолете ги, оставете ги за 5 минути, отцедете и ги оваляйте в брашно. Изпържете тиквичките в тиган с нагорещено олио и ги поставете върху чиния с кухненска хартия, за да се отцеди излишната мазнина. Смесете киселото мляко с нарязания на ситно копър, счукания чесън и солта. Наредете изпържените тиквички в чиния и ги залейте с млечния сос. Могат да се консумират както топли, така и студени.

.

 .

Супа

Продукти:

2 тиквички

2 моркова

1 чушка

1 връзка зелен лук

1 зеленчуков бульон по желание

50 г масло

1 връзка копър

черен пипер на вкус

сол на вкус

За застройката:

4 с.л. кисело мляко

2 яйца

1 с.л. брашно

Приготвяне:

Нарежете тиквичките, морковите и чушката на кубчета и ги сложете в тенджера с около 1 л вряща вода. Към тях прибавете нарязания на ситно пресен лук. Добавете зеленчуковия бульон, черния пипер и маслото. Варете около 15 минути.

За застройката смесете киселото мляко, брашното и яйцата до гладка смес. Гребнете с черпак от топлата супа и прибавете с бъркане към застройката. Повторете още 2-3 пъти и върнете застройката в тенджерата. Сипете в купички, поръсете с копър и сервирайте.

Супата е подходяща и за деца, но тогава трябва да сте една идея по-пестеливи с подправките, а при нужда и изцяло да пропуснете черния пипер.