0

О коло създаването на врачанските кемерки се въртят две истории. Според първата ги е измислил ситничарят (майстор, който прави дребни, ситни сладки и закуски) Ангел Пащрапански от квартал Кемера в края на 60-те години на миналия век. Според другата версия кемерките са създадени от технолози на врачанския хлебозавод през 1968 г. Вдъхновението идва от неприятен повод - скъсаната стена на хвостохранилището в Балкана залива и унищожава същия този квартал Кемера. Резултатът обаче е много вкусен и именно затова решихме да споделим с вас как се приготвят врачански кемерки. Няма да спрем да повтаряме, че храната - от приготвянето до консумирането й - е преди всичко и най-вече удоволствие. Предлагаме ви няколко рецепти, подходящи за добра и питателна закуска. Добър апетит!

Врачански кемерки

Необходими продукти:

  • 500 г брашно
  • 1/2 кофичка кисело мляко
  • 1 яйце
  • 1 пакетче суха мая
  • 1 щипка захар
  • 1 щипка сол
  • 100 мл хладка вода
  • 2 с.л. олио

За плънката:

  • 2 средно големи глави лук
  • 300 г кайма
  • 2 с.л. доматено пюре
  • чубрица на вкус
  • сол на вкус

Начин на приготвяне:

Смесете всички продукти за тестото, като от яйцето се ползва само белтъкът. Жълтъкът се оставя за накрая, за намазване на питките. Омесете меко тесто и го оставете да втаса на топло. През това време пригответе плънката.

За плънката нарежете лука на ситно и го запържете да стане златист. Добавете каймата и бъркайте, докато и тя се запържи и раздроби. Подправете с чубрицата, солта и доматеното пюре. Разбъркайте всичко и оставете да се охлади. От тестото откъснете топки колкото юмрук. Разточете ги и в средата сложете от плънката. Оформете топки и ги наредете в тава. Намажете питките с разбит жълтък и съвсем малко олио. Печете ги на 200 градуса около 20 минути.

Бабините бухтички

Необходими продукти:

  • 350 г брашно
  • 250 г кисело мляко
  • 1 яйце
  • 1 ч.л. сода бикарбонат
  • 1 ч.л. захар
  • 1 щипка сол
  • 350 мл олио за пържене

Начин на приготвяне:

В купа разбийте киселото мляко и содата, докато шупне. Добавете яйцето, захарта и солта и разбъркайте добре. Добавяйте брашното на части, докато получите меко и еластично тесто. При необходимост добавете още малко брашно. С намазнени ръце късайте от тестото еднакви по-големина парчета, след което ги оформете на топка и после разплескайте като кюфте. Пържете в дълбок съд на средна температура. Бухтичките се надуват много бързо и често сами се обръщат. Пържете от двете страни до златисто и извадете да се отцеждат върху кухненска хартия. Поднесете със сирене, мед, сладко или пудра захар по желание.

Бързи мекици без втасване

Необходими продукти:

  • 500 г брашно
  • 1 пакетче суха мая
  • 3 с.л. захар
  • 3 с.л. олио
  • 1 с.л. винен оцет
  • 1/2 ч.л. сода бикарбонат
  • 1 ч.л. сол
  • 350 мл хладка вода
  • олио за пържене

Начин на приготвяне:

От всички продукти замесете меко тесто. Трябва да е еластично и разтегливо, но да не се лепи по ръцете. Ако е необходимо, добавете още брашно. Тестото не се нуждае от втасване. Мекиците се пържат веднага, след като ги омесите. Загрейте олиото в тиган. Късайте топчета от тестото и ги разтегляйте на мекици. Пържете ги, докато придобият приятен червен загар и от двете страни. Поднесете топлите и вкусни мекици без втасване със сладко или сирене и напитка по ваш вкус.

Триъгълни банички

Необходими продукти:

  • 1 пакет кори за баница
  • 300 г сирене
  • 2 с.л. кисело мляко
  • 1/2 ч.л. сода бикарбонат
  • 4 яйца
  • 100 г масло
  • 50 г сусам

Начин на приготвяне:

Първо натрошете сиренето в купа. Добавете яйцата, киселото мляко и содата. Разбъркайте плънката и я оставете встрани да шупне. През това време разтопете маслото. Разстелете една кора и я нарежете на ленти, широки около 10-12 см. От широчината на лентите зависи колко големи ще станат баничките. Колкото по-тесни са лентите, толкова по-малки ще бъдат баничките. Намажете една лента с масло, сложете от плънката в единия й край и загънете във формата на триъгълник до края на лентата. Процедирайте по същия начин с останалите кори. Важно е пакетчетата да бъдат навити стегнато. Намажете баничките с разбит жълтък, поръсете ги със сусам и ги подредете в тава, намазана предварително с олио. Можете и да я покриете с хартия за печене, за да си спестите усилията по миенето после. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна, докато се зачервят (около 20 минути). Поднесете баничките топли с айрян.

Двоен сандвич

Необходими продукти:

  • 8 филийки тостерен хляб
  • 200 г кашкавал
  • 100 г шунка
  • 2 яйца
  • горчица на вкус
  • маслинова паста на вкус

Начин на приготвяне:

Разбъркайте добре яйцата и към тях прибавете нарязаната на малки кубчета шунка и половината от настъргания кашкавал. Намажете една филийка хляб с горчица, сложете от плънката и захлупете с друга филийка, намазана с маслинова паста. Притиснете добре, за да залепне. Наредете всички двойни сандвичи в тава, покрита с хартия за печене. Поръсете сандвичите с останалия настърган кашкавал и ги изпечете на 200 градуса до златист загар.

Още на matekitchen.com