0

Н яколко повече от чудесни идеи за рецепти намираме на matekitchen.com. Вечният въпрос какво да сготвим за вечеря – със или без гости – си остава напълно валиден. Ето няколко примера какво можем да направим, така че да е подходящо и за по-студени дни, но и за по-топли.

Пиле фрикасе

Необходими продукти:

  • 500 г пилешки гърди
  • 100 г масло
  • 50 мл олио
  • 200 мл готварска сметана
  • 200 г кисело мляко
  • 3 жълтъка
  • 5 с.л. брашно
  • 1/2 лимон
  • 200 мл вода
  • 4-5 стръка магданоз за поръсване
  • черен пипер на вкус
  • сол на вкус

Начин на приготвяне:

В купа смесете жълтъците, киселото мляко, черен пипер, сол и лимоновия сок. Разбъркайте до получаване на еднородна смес. Нарежете пилето на лентички и го посолете. Налейте олиото в тиган и запържете пилето до златисто. Извадете го и оставете встрани. В тигана при мазнината, в която сте пържили пилето, разтопете маслото. Запържете брашното, докато леко промени цвета си. При непрекъснато бъркане добавете сметаната и продължете да бъркате. Добавете малко вода, за да се разреди сместа, и бъркайте до получаването на каша. Изсипете сместа от яйца, кисело мляко и лимон в тигана и бъркайте до получаването на хомогенна каша. Гответе, докато леко се сгъсти. Накрая поръсете със ситно нарязан магданоз. Сложете запърженото пиле в средата на плитка чиния и го полейте с готовия сос. Украсете с резен лимон и сервирайте.

Картофи със сланина и заквасена сметана

Необходими продукти:

  • 1 кг картофи
  • 300 г сланина
  • 400 г заквасена сметана
  • 1 глава лук
  • 3 стръка праз
  • 1 връзка магданоз
  • 50 мл олио
  • сол на вкус
  • черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Загрейте олиото в тенджера и в него задушете ситно нарязания лук. След като омекне, прибавете ситно нарязания праз. Задушавайте десетина минути, като бъркате редовно, за да не загори. През това време нарежете сланината на кубчета и я прибавете към лука в тенджерата. Гответе ги заедно 7-8 минути, след което прибавете обелените, почистени и нарязани на големи кубчета картофи. Задушавайте сланината и зеленчуците няколко минути и налейте зеленчуков бульон, колкото да ги покрие. Варете под капак, докато картофите се сготвят. Щом омекнат, изсипете вътре заквасената сметана и ситно нарязания магданоз. Подправете със сол и черен пипер, разбъркайте и поднесете.

Свински черен дроб с маслини

Необходими продукти:

  • 1 кг черен свински дроб
  • 350 г гъби
  • 200 г маслини
  • 150 мл олио
  • 2 с.л. брашно
  • 1 лимон
  • 1/2 л телешки бульон
  • 1 щипка индийско орехче
  • сол на вкус
  • черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Измийте и нарежете черния дроб на филийки. Сложете брашното в чиния и го подправете със сол и черен пипер. Разбъркайте добре и оваляйте всички парчета черен дроб. Загрейте олиото и изпържете дроба до златист загар. Извадете го и в същата мазнина запържете за 4-5 минути обелените и нарязани на едро гъби. Върнете дроба при гъбите и ги гответе заедно за 7-8 минути. Налейте телешкия бульон и задушавайте ястието за 15 минути. Накрая прибавете маслините, овкусете с индийското орехче, сол, черен пипер и лимонов сок. Разбъркайте добре, отдръпнете от котлона и сервирайте с гарнитура по желание.

Ризото с гъби

Необходими продукти:

  • 400 г ориз
  • 300 г гъби
  • 2 глави лук
  • 200 мл бяло вино
  • 50 мл олио
  • 150 г пармезан
  • 1 л зеленчуков бульон
  • 1/2 връзки магданоз
  • сол на вкус
  • черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Обелете и нарежете гъбите на едро. Обелете и нарежете лука на ситно, задушете го в мазнината и към него прибавете гъбите. Овкусете със сол и черен пипер и оставете да се задуши за десетина минути. Сипете ориза, разбъркайте, гответе ги заедно 3-4 минути, след което налейте виното. Бъркайте до пълното му усвояване. Започнете постепенно да добавяте бульон - не повече от два черпака наведнъж. Изчаквайте оризът да го поеме и след това наливайте следващото количество. След като налеете последните 2 черпака, прибавете настъргания пармезан и ситно нарязания магданоз. Разбъркайте и дръпнете от котлона преди пълното усвояване на последното количество от бульона. Поднесете ризотото веднага.

Още на matekitchen.com