0

- Седем години след издаването на дебютната ви книга ви предстои премиера на втора част на „Цената да бъдеш себе си". Какво разказвате в нея заедно с автора на книгата Мартин Николов?

Светлана Близнакова-Севи: Във втора част на книгата под повърхността на различни случки и преживелици от нашата история до момента споделяме как ние като самопродуциращи се артисти вече над 10 години намираме смисъл, сила и начин да продължим да творим авторска музика в страна от Изтока, в която музикалния бизнес има още много да учи, за да достигне нивото на световните лидери в надпреварата. Правим паралел и с първа част на книгата и извървения досега път и натрупания опит. Говорим за мечти и за смисъла на изкуството, което все по-трудно си проправя път в дигиталния свят.

Мисля, че книгата ще бъде интересна за всички хора, които биха искали да избутат собствените си граници и да се осмелят да бъдат себе си в свят, в който шаблоните ни преследват от всеки ъгъл.

- Споделяте, че изданието е мотивационно четиво за всички, които искат и се занимават активно с музика. Откъде черпите вдъхновение самите вие?

Светлана Близнакова-Севи: От самия живот и всяко едно препятствие или предизвикателство. От всеки повод за тъга или радост. От всяка крачка по пътя.

- Какъв е смисълът на „Цената да бъдеш себе си"?

Светлана Близнакова-Севи: Вярвам, че във всяка книга има смисъл, послание, мотив и инвестиция, но вероятно невинаги читателят успява да разкодира напълно идеята на автора и точно тук се крие красотата на личната интерпретация. Свободата на мисълта, на възприятието, на въображението. Затова за нас смисълът на тази книга е да даде смисъл, или поне поле за размисъл.

- Вие самите плащате ли цена, за да бъдете себе си?

Светлана Близнакова-Севи: Категорично! Всеки ден! Но не ни тежи, защото смятаме, че си струва.

- В книгата участват топпродуценти и музиканти от световна величина. Ще издадете ли някои от тях и какво е най-важното, което научихте по време на разговорите си с тях?

Светлана Близнакова-Севи: Да, щастливи сме, че имена като Dieter Dierks (продуцент на Scorpions), Michael Prince (музикален инженер на Michael Jackson) и много други, разбира се, споделиха своите мисли и опит за музикалния бизнес и в частност за познанството си с нас. С повечето от участниците в книгата имахме честта да работим лично по наши проекти и идеи през годините, както и да се срещаме и да разговаряме за мисията на артиста, за състоянието на музикалния бизнес в наши дни и за още редица въпроси, вълнуващи нашето съзнание. Това са безценни разговори и съвети от хора, които оставят ярка следа след себе си и обогатяват световното музикалното наследство, а ние сме щастливи, че имаме възможността да споделим някои от тях в тази книга. Повече детайли за наученото ще разберете, като прочетете „Цената да бъдеш себе си“.

- Премиерата ще бъде на 28 януари в Sofia live club, където ще отпразнувате и 13 години SEVI. Какво се промени от началото досега?

Светлана Близнакова-Севи: 13 не са нито много, нито малко, но за нас бяха наситени с много събития и със сигурност научихме много уроци. Вярвам, че станахме по-мъдри и целеустремени. Промени се екипът, музиката ни също претърпя развитие и мисля, че оформихме един по-категоричен и ясен образ на SEVI. Радвам се, че през годините се запазиха устремът, вярата и любовта, с които създаваме и изпълняваме музиката си.

- Разкажете ни някоя забавна случка от всички тези години, която няма да забравите никога?

Светлана Близнакова-Севи: През октомври тази година бяхме на турне в Германия като специални гости на Geoff Tate (Queensrÿche). Тъй като бяхме доста хора в турбуса, графикът беше много стегнат и оптимизиран. Възможностите за взимане на душ бяха в залите, в които се провеждаха концертите, и в строго определен график. Нашето време за хигиена обикновено беше или когато хедлайнерът прави саунд чек, или по време на концерта, докато другите са на сцената. В една от залите душовете се намираха на втория етаж, точно над сцената. Оказа се обаче, че има повреда в канализацията, за която никой от нас не знаеше, а в този момент китаристът ни смело си взимаше душ, без да очаква, че заедно с него се “къпят” и музикантите на Geoff, само че на сцената, докато правеха саунд чек. Къпането на Алекс беше осуетено принудително с гръм и трясък, той преживя най-контрастния си душ, а пробата на звука продължи с кофи и парцали, както и с голяма доза смях. Съответно по време на концерта след това къпането беше строго забранено, за да не се стигне и до токови удари и други нежелани пироефекти.

- Кой ще ви подкрепи на сцената в края на януари? Кого сте поканили?

Светлана Близнакова-Севи: Предпочитам да оставя това за изненада.

- Кои са SEVI?

Светлана Близнакова-Севи: Четирима души, които вярват, че музиката може да променя, да пази, да вдъхновява, възпитава и окрилява. Четирима мечтатели, които винаги ще се борят със своите вятърни мелници, защото са избрали да останат верни на себе си.

- А кои са SEVI извън музиката?

Светлана Близнакова-Севи: Мисля, че нямаме образ, който да съществува извън музиката.

- В началото на 2023 година какво си пожелавате?

Светлана Близнакова-Севи: Пожелаваме си един по-мирен, свободен и духовен свят, в който изкуството да намира по-лесно път към хората. Да ги събира, забавлява, изгражда и подкрепя! Свят, в който хората имат значение! А за нас самите: вдъхновение, вътрешна сила и смелост да устояваме.

- А каква беше 2022 година за вас?

Светлана Близнакова-Севи: 2022 беше изключително динамична и изпълнена с много събития и емоции за нас. Още в началото на годината направихме голяма крачка, като подписахме договор с финландската букинг агенция Stahl Entertainment, реализирахме две турнета в Европа - съответно в Швейцария с Johnny Gioeli и Hardline и в Германия с Geoff Tate (Queensrÿche). Издадохме два нови сингъла и стартирахме своя марка бира с подкрепата на Rocket Science. Не липсваха и емоционални срещи с феновете в България и участия по фестивали тук.

- Извън книгата работите ли вече по нещо ново в музикален план?

Светлана Близнакова-Севи: Да, работим усилено по завършването на четвъртия ни студиен албум, който се надяваме да излезе през пролетта.

- Какво пожелавате на читателите на „Телеграф“?

Светлана Близнакова-Севи: Успешна и щастлива нова година, бъдете себе си и оставете повече пространство за мечти. Те ни движат напред!