0

В ечната София Лорен има славата не само на легенда в италианските киносреди, но и на изкусен кулинар, подпечатал успехите си в кухнята с книги, пълни с рецепти, превърнали се в бестселъри.

Първия си том тя издала през 1972 г. (след това има още няколко, като последният излезе през 2006 г.), а първи уроци по кулинарно майсторство малката Софи взела при баба си, която готвела по-добре от всеки ресторантски готвач. Отначало я научила да приготвя паста, а после тесто за пица по селски, по-късно котлети, в които добавяла една специална и малко позната подправка. След години в една от книгите си София Лорен нарича това ястие „Котлетите на баба Луиза”. Чак когато повярвала в кулинарните таланти на внучките си, бабата им позволила да пристъпят към приготвянето на сосовете - толкова важни за пастата. При това поощрявала фантазията на момичетата. В едно от всичките ястия обаче тя не допускала никакво отклонение - знаменитата неаполитанска салца (доматен сос). „Добрата домакиня - обичала да повтаря тя - приготвя салцата половин ден, лошата - половин час. И затова на добрата мъжът й винаги си е вкъщи, а на лошата - не.” Тези думи на баба Луиза София запомнила за цял живот.

Избрахме 4 типични италиански рецепти, любими на голямата актриса, и ви предизвикваме да се пробвате в кухнята.

 

Класическа неаполитанска пица

Продукти

За тестото:

1 пак. суха мая

1-1/2 чаша обикновено брашно

1 ч.л. сол

1 с.л. зехтин

За гарниране:

1 кг добре узрели домати

1/2 чаша зехтин

3 скилидки чесън, смачкан

сол

черен пипер

300 г моцарела

Приготвяне:

В малка купа разтворете маята в 1/2 чаша хладка вода и оставете настрана, докато маята напълно се разтвори. Изсипете брашното на купчинка върху работния плот. Направете кладенче в средата и изсипете сместа, добавете солта и, ако желаете, зехтин. С вилица или с ръце размесете добре, докато тестото поеме течността, добавете вода, ако е необходимо, за да получите гъсто лепкаво тесто.

Поръсете работния плот леко с брашно и енергично измесвайте тестото, като го удряте в плота от време на време. Блъскайте и го удряйте с юмруци в продължение на 30 минути, докато стане меко и еластично. Оформете го на топка и го поставете в поръсена с брашно чиния. С остър нож направете два разреза отгоре на топката и го покрийте с кърпа. Оставете тестото за около 2 часа на топло, докато удвои обема си.

Докато тестото втасва, пригответе соса. Разрежете доматите на половинки, изстискайте сока със семките и смелете месестата част. Трябва да се получи не много фина, но еднородна смес.

Затоплете олиото на слаб огън, добавете чесън и го запържете леко, добавете доматите, оставете сместа да ври 15 минути на умерен огън, докато сосът се сгъсти. Подправете на вкус със сол и пипер.

Загрейте предварително фурната на 250-300 градуса, а ако използвате плочи за печене на пица, предварително ги загрейте във фурната.

Когато тестото е готово, натиснете го с юмруци и го поставете върху плота. Оставете го да почива 5 минути. Разточете го с точилка на тънка кора с диаметър 25-30 см. Прехвърлете кората в тавата и я покрийте равномерно с доматения сос, отгоре сложете пласт моцарела и поръсете с босилек. Поставете тавата във фурната. Пицата се пече 10-15 минути, докато кората стане златиста и хрупкава и сиренето отгоре започне да ври. Извадете и я сервирайте веднага.

Минестроне

Продукти:

3 с.л. зехтин

100 г нарязан бекон

1 гл. лук на филийки

3 моркова на тънки кръгчета

3-4 картофа на кубчета

3 тиквички на кубчета

1 вр. пресен спанак на едро

1-2 стръка целина на кръгчета

1/2 глава карфиол на цветчета

сол

черен пипер

1 ч. сварен бял боб (може от консерва)

2 домата на кубчета

зехтин

Приготвяне:

Сложете в тенджера 2-3 супени лъжици зехтин, беконът и лукът да се запържат на умерен огън. Когато лукът се зачерви и беконът омекне, прибавете морковите, картофите, тиквичките, спанака, целината и карфиола. Запържете леко за 10 минути, като бъркате често, докато зеленчуците покафенеят.

Добавете вода, за да покрие зеленчуците, и оставете да заври леко, след което намалете огъня и оставете да се вари 20 минути, докато зеленчуците омекнат. Добавете сол на вкус и ако супата е твърде гъста – вода. Овкусете с пипер, добавете доматите и боба и оставете на огъня, докато заврат.

Спагети с миди

Продукти

1 кг миди, добре почистени

4 с.л. нарязан магданоз

1/2 чаша зехтин

1 кг нарязани пресни домати

600 г спагети

Приготвяне:

Сложете мидите в дълбока тенджера, захлупете и оставете на умерен огън. След няколко минути отворете и извадете мидите, които са се отворили. Захлупете и продължете по същия начин да вадите отворените миди, за да не се преварят и да станат жилави. След като сте извадили всички, прецедете водата и я запазете. Поставете мидите в купа и ги поръсете с магданоз.

Загрейте зехтина в средно голям тиган, добавете чесъна и го запържете бързо, докато смени цвета си. Добавете доматите и варете на умерен огън 15 минути, прибавете течността от мидите, усилете огъня и оставете да се вари още 10 минути, докато сосът се сгъсти. Прибавете мидите.

През това време сварете спагетите, отцедете ги. Залейте със соса, поръсете с останалия магданоз и сервирайте веднага

Спагети със суров доматен сос

Продукти

700 г спагети

1 кг домати

250 г моцарела на филийки

2 гл. лук на филийки

1/4 чаша зелени маслини без костилки на шайби

2 с.л. босилек

1/4 чаша нарязан магданоз

10-12 листа риган или 1/4 ч.л. сух

1 скилидка чесън, намачкана със сол

настърган пармезан

Приготвяне:

Сложете спагетите да се варят. През това време поставете в голяма купа за сервиране доматите, моцарелата, лука, маслините, подправките, чесъна, сол и пипер на вкус. Налейте зехтина и разбъркайте леко.

Изсипете готовите спагети в гевгир и бързо изплакнете със студена вода. Отцедете ги хубаво и прибавете към другите продукти. Разбъркайте добре. Сервирайте с поръсен пармезан.