В ечната София Лорен има славата не само на легенда в италианските киносреди, но и на изкусен кулинар, подпечатал успехите си в кухнята с книги, пълни с рецепти, превърнали се в бестселъри.
Първия си том тя издала през 1972 г. (след това има още няколко, като последният излезе през 2006 г.), а първи уроци по кулинарно майсторство малката Софи взела при баба си, която готвела по-добре от всеки ресторантски готвач. Отначало я научила да приготвя паста, а после тесто за пица по селски, по-късно котлети, в които добавяла една специална и малко позната подправка. След години в една от книгите си София Лорен нарича това ястие „Котлетите на баба Луиза”. Чак когато повярвала в кулинарните таланти на внучките си, бабата им позволила да пристъпят към приготвянето на сосовете - толкова важни за пастата. При това поощрявала фантазията на момичетата. В едно от всичките ястия обаче тя не допускала никакво отклонение - знаменитата неаполитанска салца (доматен сос). „Добрата домакиня - обичала да повтаря тя - приготвя салцата половин ден, лошата - половин час. И затова на добрата мъжът й винаги си е вкъщи, а на лошата - не.” Тези думи на баба Луиза София запомнила за цял живот.
Избрахме 4 типични италиански рецепти, любими на голямата актриса, и ви предизвикваме да се пробвате в кухнята.
Класическа неаполитанска пица
Продукти
За тестото:
1 пак. суха мая
1-1/2 чаша обикновено брашно
1 ч.л. сол
1 с.л. зехтин
За гарниране:
1 кг добре узрели домати
1/2 чаша зехтин
3 скилидки чесън, смачкан
сол
черен пипер
300 г моцарела
Приготвяне:
В малка купа разтворете маята в 1/2 чаша хладка вода и оставете настрана, докато маята напълно се разтвори. Изсипете брашното на купчинка върху работния плот. Направете кладенче в средата и изсипете сместа, добавете солта и, ако желаете, зехтин. С вилица или с ръце размесете добре, докато тестото поеме течността, добавете вода, ако е необходимо, за да получите гъсто лепкаво тесто.
Поръсете работния плот леко с брашно и енергично измесвайте тестото, като го удряте в плота от време на време. Блъскайте и го удряйте с юмруци в продължение на 30 минути, докато стане меко и еластично. Оформете го на топка и го поставете в поръсена с брашно чиния. С остър нож направете два разреза отгоре на топката и го покрийте с кърпа. Оставете тестото за около 2 часа на топло, докато удвои обема си.
Докато тестото втасва, пригответе соса. Разрежете доматите на половинки, изстискайте сока със семките и смелете месестата част. Трябва да се получи не много фина, но еднородна смес.
Затоплете олиото на слаб огън, добавете чесън и го запържете леко, добавете доматите, оставете сместа да ври 15 минути на умерен огън, докато сосът се сгъсти. Подправете на вкус със сол и пипер.
Загрейте предварително фурната на 250-300 градуса, а ако използвате плочи за печене на пица, предварително ги загрейте във фурната.
Когато тестото е готово, натиснете го с юмруци и го поставете върху плота. Оставете го да почива 5 минути. Разточете го с точилка на тънка кора с диаметър 25-30 см. Прехвърлете кората в тавата и я покрийте равномерно с доматения сос, отгоре сложете пласт моцарела и поръсете с босилек. Поставете тавата във фурната. Пицата се пече 10-15 минути, докато кората стане златиста и хрупкава и сиренето отгоре започне да ври. Извадете и я сервирайте веднага.
Минестроне
Продукти:
3 с.л. зехтин
100 г нарязан бекон
1 гл. лук на филийки
3 моркова на тънки кръгчета
3-4 картофа на кубчета
3 тиквички на кубчета
1 вр. пресен спанак на едро
1-2 стръка целина на кръгчета
1/2 глава карфиол на цветчета
сол
черен пипер
1 ч. сварен бял боб (може от консерва)
2 домата на кубчета
зехтин
Приготвяне:
Сложете в тенджера 2-3 супени лъжици зехтин, беконът и лукът да се запържат на умерен огън. Когато лукът се зачерви и беконът омекне, прибавете морковите, картофите, тиквичките, спанака, целината и карфиола. Запържете леко за 10 минути, като бъркате често, докато зеленчуците покафенеят.
Добавете вода, за да покрие зеленчуците, и оставете да заври леко, след което намалете огъня и оставете да се вари 20 минути, докато зеленчуците омекнат. Добавете сол на вкус и ако супата е твърде гъста – вода. Овкусете с пипер, добавете доматите и боба и оставете на огъня, докато заврат.
Спагети с миди
Продукти
1 кг миди, добре почистени
4 с.л. нарязан магданоз
1/2 чаша зехтин
1 кг нарязани пресни домати
600 г спагети
Приготвяне:
Сложете мидите в дълбока тенджера, захлупете и оставете на умерен огън. След няколко минути отворете и извадете мидите, които са се отворили. Захлупете и продължете по същия начин да вадите отворените миди, за да не се преварят и да станат жилави. След като сте извадили всички, прецедете водата и я запазете. Поставете мидите в купа и ги поръсете с магданоз.
Загрейте зехтина в средно голям тиган, добавете чесъна и го запържете бързо, докато смени цвета си. Добавете доматите и варете на умерен огън 15 минути, прибавете течността от мидите, усилете огъня и оставете да се вари още 10 минути, докато сосът се сгъсти. Прибавете мидите.
През това време сварете спагетите, отцедете ги. Залейте със соса, поръсете с останалия магданоз и сервирайте веднага
Спагети със суров доматен сос
Продукти
700 г спагети
1 кг домати
250 г моцарела на филийки
2 гл. лук на филийки
1/4 чаша зелени маслини без костилки на шайби
2 с.л. босилек
1/4 чаша нарязан магданоз
10-12 листа риган или 1/4 ч.л. сух
1 скилидка чесън, намачкана със сол
настърган пармезан
Приготвяне:
Сложете спагетите да се варят. През това време поставете в голяма купа за сервиране доматите, моцарелата, лука, маслините, подправките, чесъна, сол и пипер на вкус. Налейте зехтина и разбъркайте леко.
Изсипете готовите спагети в гевгир и бързо изплакнете със студена вода. Отцедете ги хубаво и прибавете към другите продукти. Разбъркайте добре. Сервирайте с поръсен пармезан.
Кристи Красимирова