0

Х удожникът Александър Атанасов, чиито картини красят Музея на магията на Ненчо Илчев, сподели пред „Телеграф“, че самият Астор му е позирал за портрета.

Талантливият Александър Атанасов е нарисувал красивите портрети на илюзионистите Астор и Мистер Сенко преди около 30 години, когато бил ученик.

Диплома

„Този на Астор ми беше дипломната работа в художествената гимназия през 1996 г. Най-хубавата част беше, че дойде да ми позира в гимназията, докато се дипломирах. Самият той ми поръчва и двата портрета. Искаше ги за ресторанта си, който по това време все още бе в процес на ремонтиране и строене. Идеята му беше да ги закачи на стените, както и се случи“, разказва самият художник. „След като почина, Ненчо Илчев по някакъв начин е успял да се добре до тях. Закупил ги е от някого, но мисля, че не е от самия Астор, а един друг фокусник“, допълва Александър. Когато посещава популярния музей на фокусника Ненчо Илчев, се изненадва изключително приятно, тъй като там среща своите произведения. „Най-интересното е, че нямах никаква представа, че моите картини са в Музея на магията. Съвсем случайно с приятели решихме да се разходим до него, тъй като той съществува от година, а още не го бяхме разгледали. Когато влязох в това красиво място и видях картините си, много се зарадвах. Определено се трогнах“, споделя Атанасов.

Приятели

Астор, който е единственият илюзионист в Европа, който е награден със „Златен Оскар“ от Международното братство на маговете през 1981 г., и Александър били толкова близки, че той избрал неговото заведение за най-важния ден с половинката му. „С него се познавам откакто се помня. Всъщност го познавам от баща ми. Те са били приятели от дълги години. Татко ми бе мениджър на Театъра на армията и с Астор още откакто са били тинейджъри са обикаляли заедно трупите. Дори със съпругата ми решихме да направим сватбата ни именно в неговия ресторант. Също така съм и свирил в това заведение много пъти, бяхме доста близки“, разказва Атанасов.

Част от произведенията му.

 Част от произведенията му.
Фейсбук

Зъботехник

Александър Атанасов се занимава с изобразително изкуство от дете. „След като завърших художествената гимназия, продължих в Художествената академия със специалност сценография. В момента се занимавам с графичен дизайн, но основната ми професия в момента е по-различна – работя като зъботехник“, разкрива той. Това отново случайно се оказва още нещо, което го свързва със семейството на фокусника Ненчо Илчев. „При посещението ми на магическото място изненадващо разбрах, че родителите му също се занимават с това. Дори преди време са му правили пръсти, палци, ръце и други неща за фокусите му, което е още една допирна точка между нас“, споделя Атанасов. Освен основната му работа след няколко месеца предстои нещо ново за бившия музикант. „Ще има нещо интересно по-натам, но все още не искам да го разгласявам много. Свързано е с риалити предаване, зрителите ще могат да ме гледат на малкия екран. Но все още не искам да оповестявам окончателно, нека сме живи и здрави, пък ще видим какво ще се случи“, разкрива художникът.

Свирил с Фънки в „Турбо“

Преди години Александър бил вокалист и си партнирал с музиканта Димитър Ковачев – Фънки, който работел с баса в групата „Турбо“. Заедно са записали албума „Съдба", който е по-помпозен от стила им в след това. Той е реализиран през 2005/2006 г. и съдържа 16 хардрок парчета. В момента музиката вече ми е като разнообразие и хоби. Преди години бях вокалист на група „Турбо“ и съм един от първите в група „Кикимора“, разказва бившият музикант. „Въпреки това не съм забравил пеенето, постоянно намирам нещо за правене. Не съм спирал да пиша песни, правя и музика. Рисуването съм го изоставил малко на заден план, рисувам основно графичен дизайн – плакати, етикети и т.н., но платната не съм ги пипал скоро“, допълва самият той.

Фейсбук