0

И лия Димитров от ловно-рибарска дружина Тополово от състава на ЛРС-Асеновград успява да повали глиган с втория по големина трофей за всички времена в България.

Така 52-годишният ловец за малко да подобри световния рекорд на бившия Първи Тодор Живков, постигнат през 1986 г.

Трофеят на Илия Димитров е оценен със 150,34 точки по CIC.

Слука

Слуката споходила авджията с 20-годишен опит на 10 декември. Пусиите били разставени в местността Кутела, той застанал до горски път. Не след дълго яростният лай на кучетата известил наличието на дивеч. Вдигат голям глиган, той първо ги напада, после побягва към ловеца, който с един изстрел го поваля на дистанция от 40-50 метра. Илия Димитров е истински щастлив от случилото се и не забравя да отправи благодарност към ръководителя на лова Йордан Топалов, както и към неуморимите гоначи Юсеин Метух, Юсеин Ходжаасан и Меджет Дурмуш.

Щастлив

“В ранини се отправихме към ловището ни в м. Кутела и след обстойния инструктаж тръгнахме към мястото, което отлично познаваме - споделя ловецът, цитиран от slrb.bg. - Моята пусия бе край горския 6-7-метров широк път. Не след дълго дочух заядливото лаене на ловните ни кучета, които се опитваха да подкарат дивеча към нас. На него му омръзна да го тормозят, скочи, изгрухтя, подгони приближилите го кучета, а после с лек тръс се отправи към мен. По лая на гончетата разбрах как се движи. Вълнението ми нарастваше. На 40-50 м от мен изскочи глиган и на първата му крачка с един изстрел го отстрелях. Неимоверно съм щастлив от тази слука с такъв невероятен трофей“.

Оценка

При последвалата оценката на трофея са установени впечатляващи показатели. Измерена е средна дължина на долните зъби 23,75 см и средна широчина - 35,03 мм. Трофеят е изключително красив и при добавките за красота оценителите са дали максималния брой от 5 т. Няма присъдени точки за отбив за недостатъци.

За сравнение трофеят на Тодор Живков е оценен със 155,55 точки. Бившият Първи поваля животното в ловно стопанство Кормисош през октомври 1986 г. И досега рекордът му е ненадминат в цял свят. Самият Живков подобрява рекорда на Херман Гьоринг, постигнат в Полша през 1936 г. Трофеят на нацисткия лидер е бил оценен със 154 точки.

В съревнование с Николае Чаушеску, Тато поваля седем мечки в Карпатите

Само за един ден в Карпатите Тодор Живков поваля седем мечки. Тогава е на гости на Николае Чаушеску и двамата участват в негласно съревнование - кой ще придобие по-голям трофей. Една от карпатските мечки е огромна и застрашава рекорда на румънския диктатор - затова неговите хора я скриват. В България мечките не са толкова внушителни, затова пък в ловните стопанства осигуряват възможност на Тодор Живков да отстреля други трофейни животни - благороден елен, лопатар, глиган.