1

Н овата изгора на попфолк легендата Тошко Тодоров измъкнала с голи ръце шаран за „Гинес“ от водите на река Янтра. 

Мима Шопова е известна в цяло Търновско като една от най-запалените рибарки, а с люспестите си трофеи удря в земята мъжете въдичари. Случката с рекордно голямата риба е отпреди няколко години по време на поредния риболовен излет на Мима край брега на Янтра.

СЛЕД 60-ИЯ ЮБИЛЕЙ: Радка Пиратка заби младо гадже (СНИМКИ)

„Отидохме с приятели в местността Пачия вир в село Първомайци, както я знаят всички рибари в района. Мой колега по въдица ми каза, че на същото място преди няколко дни е изтървал един голям шаран, и аз се запалих. От 14 години ходя там, но дотогава не бях хващала нещо по-едро. Както винаги, за стръв използвах бели червеи и царевица. И слуката ме споходи. Беше един хубав огромен шаран. Добре че с мене бяха братовчед ми и един приятел, та тримата се борихме с гиганта повече от два часа, докато го изкараме на повърхността. Ако бях сама, нямах никакви шансове. Щеше да ме повлече навътре или направо да ми скъса кордата и да го изтърва. Като го извадихме от водата и го претеглихме, кантарът удари 72 кг, че и малко отгоре. Макар че имам много трофейни риби, такова грамадно нещо дотогава не бях вадила от водата“, споделя пред „Телеграф“ Мима. 

Фейсбук

Кана вино

Няколко години по-късно на същото място Мима вади още един голям шаран около 7 кг. Любопитното в този случай е, че го хваща през февруари, посред лютата зима, когато повечето рибари седят край запалената печка вкъщи или в кръчмата и на кана червено вино разтягат локуми и лакърдии. 

За разлика от много други рибари Мима Шопова няма предпочитани видове риба за ловене. Еднакво добре се справя и с плувката, и с дънната. Лови както каракуди и шарани, така и сомове, кефали, скобари и пъстърви. В Горна Оряховица и околностите, разбира се, има и други жени, които обичат през почивните дни да си направят кефа с въдица в ръка. Това, което отличава Мима от тях обаче, е, че тя предпочита да лови на течащи води, по ръкавите на реките, тъй като там има течение и риболовът е много по-труден.

„В реките рибата е по-дива, като мене такава. А в язовирите е мързелива, там всеки аматьор може да хвърли и да хване. Истинският майсторлък е на течаща вода“, категорична е Мима. Тя споделя, че е наследила любовта към въдичарството от своя баща. „Тогава стана съвсем случайно, а днес вече при всяка възможност отивам на реката да си изпробвам късмета“, твърди ексцентричната дама.

Трюфели

Освен риболова другата й голяма страст е търсене на трюфели. Заедно със своето любимо куче Бойко кръстосват Балкана за намиране на скъпите гъби. Бойко, който носи името на бившия премиер, е кръстоска между кокер и бретон шпаньол и е изключително умен.

Фейсбук

Надушва отдалеч миризмата на трюфели, бързо ги изравя от земята и ги поднася с усмивка. Според стопанката му Бойко можел да усети аромата на гъбите от километър и половина. За да придобие обаче този невероятен нюх, още от малко кутренце то е захранено с трюфелова паста. Макар и малък, Бойко е и доста своенравен и след всеки трюфел си иска наградата - специални кучешки бисквитки. За кучето стопанката му дала 1500 лв., но не съжалява, защото досега той отдавна си е изплатил тези пари. Така че за нея Бойко е една много добра инвестиция. 

Нож

През годините Мима се е превърнала в истински спец по трюфелите и може с часове да изнася лекции за различните видове, кои са най-скъпи и по какво се познава първото качество от останалите трюфели. Търсачката на приключения споделя още, че не се страхува да обикаля по горите, защото освен Бойко постоянно носи със себе си и голям и остър нож, с който може да борави също така доста сръчно и да реже не само клони от дърветата. За страстта си към търсенето на трюфели Мима разказва, че също станало случайно.

„Разбрах за тях първо от мой познат. Стана ми интересно и започнах да търся информация и да чета повече за тях. След това обаче яко се запалих и тогава реших да си купя специално куче. И така от едно обикновено хоби постепенно започнах да си изкарвам и доста добри пари от гъбите“, споделя Мима. В добрите дни тя е намирала между 10-12 кг трюфели, които са й носили около 3500 лв. Което не е никак лош доход за човек, работещ сам за себе си, без да има шефове, които да му висят над главата с претенциите си.

Бързи пари

Подобно на всичко, от което се добиват лесни и бързи пари, и борбата за трюфелите е голяма и в нея нерядко се стига до сбиване.

Бащата на „Радка Пиратка“ пред „Телеграф“: Борците ни замерваха с пачки, политиците - със салфетки

„През лятото те се намират най-много и най-лесно и затова и цената им може да падне до 100 лв./кг. Зимата обаче се намират по-рядко, тогава цените достигат до 800 лв. за килограм. Белият трюфел пък достига цени до 12 600 лв./кг, но се намира на малко места у нас. Там е и голямата война. Аз в подобни войни не се пъхам. Гледам да съм си сама и не се лакомя за големи печалби. Стига ми и колкото да си живея добре, без да ламтя за скъпарство и лукс. Защото аз не съм някаква кифла, а мъжко момиче. И затова харесвам и истински мъже, а не мамини синчета или лигльовци без характер“, заявява твърдо смелата търсачка. 

Развела се след сватбата

Поредното доказателство за казаното от нея е и изборът на последния мъж в живота й - попфолк легендата Тошко Тодоров, който си е мъжкар, та дрънка отвсякъде. Засега русокосата фурия все още не е решила дали животът с новия мъж ще промени страстта й към риболова и гъбите. Според познаващите я нейни приятели обаче по-вероятното е скоро тя да започне да мъкне новата си изгора със себе си по реките в пек и студ и да го кара да си купува обувки за планинско ходене и щеки.

„Мима едва ли би зарязала хобитата си заради мъж, пък който и да е той. Не се е родил още мъжът, който да я опитоми. По-скоро тя него ще прекърши и ще стъпи отгоре му, за да триумфира“, кълнат се хората, които я познават отдавна. Те припомнят и последната случка отпреди няколко години, когато Мима сключва официален граждански брак и публикува снимки с булото си пред олтара. Доста скоро след това обаче тя официално обявява в профила си в социалните мрежи, че ще се развежда, защото е изпитала огромно и дълбоко разочарование от съпруга си, който се оказал съвсем не това, за което се е представял, докато я е свалял.

„Сега обаче май вече е попаднала най-после на истинския мъж, който ще я накара да се чувства като истински обичана жена. Една звезда като Тошко знае не само как да сваля звезди на мацките, а и как да ги задържа за дълго при себе си. Пък кой знае, току-виж двамата се сдобият и с детенце, каквото досега липсваше в живота на Мима. Тогава тя може би ще се почувства най-щастлива и животът й ще добие най-големия смисъл“, смятат нейните приятели.

Що се отнася до самата Мима, тя отдавна се е отказала да прави дългосрочни планове и избягва да говори за мечтите си публично, за да се предпази от урочасване. Приела е мотото да живее за мига и да се наслаждава на живота тук и сега, а не да чака щастието да я споходи някъде в далечното бъдеще.